Pentagon mektubuna cevap ‘Ortadoğu’dur...

Nedret Ersanel

SİYASET 9.06.2019 09:44:26 0
Pentagon mektubuna cevap ‘Ortadoğu’dur...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Pentagon mektubuna cevap ‘Ortadoğu’dur...

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Cuma günü Türkiye’ye iki ay süre tanıdı ve ardından olacakları sıraladı...

‘Ültimatom’dur ve usül/üslup gerçekten can sıkıcı; ABD’de eğitimleri devam eden 42 Hava Kuvvetleri personelinin eğitimleri sonlandırıldı ve 31 Temmuz itibariyle de üsleri terk etmeleri istendi. F-35 eğitimi için kasım ayına kadar ABD’ye gelmesi beklenen 34 Hava Kuvvetleri personeli de istenmiyor. 12 Haziran’da F-35 ile ilgili yapılacak üst düzey toplantıya Türk yöneticilerin davet edilmemesi düşünülüyor. Ayrıca Türk şirketlerine parça üretimi konusunda sipariş verilmeyecek, mevcut işler de başka kaynaklara devredilecek.

Tabii Ankara S-400’lerin alımından vazgeçmezse...

Bu arada, Türkiye’ye teslim edildiği söylenen ABD’de mukim F-35’lere ne olduğunu ne olacağını sormuyoruz bile.

Şimdilik geçmiş ola...

***

Biz Türkiye’ye çökmeye çalışanlara yine küresel ayarlar üzerinden bakalım...

Şunu anlamış bulunuyoruz; Başkan Trump’ın F-35’ler ile S-400’ler arasında olası “geçirgenliği” tahkik edecek komisyon önerisine olumlu yaklaşması Pentagon tarafından terslenmişti ve şimdi generaller kazanmış oluyor. “Hangi Amerika” sorusunun artık anlamı yoktur.

Yine gün içinde gelen ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Wolters’ın, “S-400’ler F-35’lerle bir arada kullanılamaz” açıklaması, Washington ve NATO siyasilerinden gelecek izahlara kapıları kapamıştır, emirdir.

Yani hepsi Amerika’dır, cevap hepsine verilecek...

‘AĞIR ÇEKİM KAZA’...

Türk Savunma Bakanlığı’na ulaşan Pentagon mektubunun basına yansımasından sonra en seri cevap Rusya’dan geldi...

Rusya Devlet Savunma Sanayi şirketi Rostec’in CEO’su Sergey Çemezov: “Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi teslimi 2 ay içinde başlayacak. Her şey yolunda. Ön ödeme yapıldı, kredi verildi, teçhizat üretildi. Eğitimi de tamamladık”...

Türkiye’ye destek, bahsedilen “iki ay” da ABD’ye parmak gösterme. Washington’un verdiği süre ve tarihle aynı.

***

Ültimatom üzerine yapılan yorumlardan biri, Haziran sonunda gerçekleşecek G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump buluşmasına ayarlandığı iddiası. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı’nın bu zirvede hem Trump hem Putin’le görüşmesi bekleniyor.

Eğer Türkiye, bu görüşmede bir kart açmak istiyor ise bu Ortadoğu’nun bütünü ile ilgili olmalı!

Daha azı kesmeyeceği için değil, Türkiye’ye bütün/büyük Ortadoğu haritasına basarak yüklenildiği için...

***

Mesela...

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ilk doğalgaz gelir paylaşımı anlaşmasını Amerikan Nobel Enerji-ki her şeyi 2011’de başlatan şirkettir- ile yapması! Bu hayli rahatsız edici bir konu ve zamanlaması eş...

Dışişleri: “Türkiye, Kıbrıs Türkleri’nin haklarını kimseye yedirmeyecektir. Bu gasptır. Türkiye, hem kendi haklarını hem KKTC’nin haklarını korumaya devam edecek, bunun için gerekli adımları atmaktan çekinmeyecektir”...

Bu anlaşma çok uluslu; ABD ve GKRY kadar, Mısır’ın, İsrail’in, Yunanistan’ın gölge imzaları var altında. Kaldı ki, Amerika’nın Rum Kesimi’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırmayı müzakere ettiğini de biliyoruz. Onun için Türkiye’nin cevabı Ortadoğu üzerinden gelmeli diyoruz.

Pençe, İran, Irak, Suriye, İdlib de aynısıdır. Mektup, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutaları, İran, Nahçıvan, Ermenistan sınırındayken açıldı...

‘SIFIR ANI’...

Türkiye jeo-politik açıdan ‘Kalpgâh’da (Heartland) yer alıyor. Ancak kalbi koruyan bir set var. Buna “Rimland” denir. Uzun bir kuşaktır. Avrasya için Kuzey Kutbu’ndan Çin’e giden ‘V’ şeklinde bir coğrafya, ülkeler hattıdır. Bu “yol”un, Akdeniz-Kıbrıs-Suriye-Irak-İran-Pakistan-Afganistan çizgisi, yani neredeyse yarısı -özellikle deniz yollarıyla birlikte- Türkiye’nin etki alanı içinde.

Üstelik alt üst daireleri de öyle. Örneğin Hazar havzası veya Katar örneği. Türkiye’nin etkili olduğu başka alanlar da var ama çatışmanın çatılacağı yer burası.

Oyuna böyle katıldığınızda artık şu kartlar da elinizde fazladan bulunmaktadır...

ABD-Rum anlaşmasına ve gölge ortaklarına karşı Türkiye ve Rusya ne düşünüyor? Hindistan da bir S-400 müşterisi. Ne karar verdi? S. Arabistan bir ucu nükleer silahlara gidebilecek balistik füze programı için Çin’den yardım aldı mı? İslamabad’da İran liderini ağırlarken, “Türkiye de burada olmalı” diyen nükleer sahibi Pakistan’ın lideri, Suud Kralı’na neyin fırçasını attı?..

Türkiye sağlam durursa hepsi duracak, bize bakıyorlar!

Vladimir Putin’in, “uluslararası silah kontrol sistemi çökebilir” açıklaması ne? “Mevcut uluslararası ticari ilişkiler modeli krizde” açıklaması ne? Çin Devlet Başkanı’nın, “Trump arkadaşım”, Rusya ziyaretindeki, “Putin benim en iyi dostum” açıklaması ne? Rusya ve Çin’in İran ile Filistin meselelerindeki “ortak” tutumu ne? İsrail, ABD ve Rusya’nın ortak İran tutumu ne? Pakistan ve Afganistan’ın Huawei’deki rolü ne?

Dün yayınlanan Türk gazeteleri ve Tv’leri, dünyası basını yağmur gibi S-400/F35 haberlerini, ‘mektubu’ servis ederken, neredeyse kör/lal oldular.

‘Sıfır Anı’nı görmemek neden?

Affedin onları, bilmiyorlar...