Pancar üreticisi kolları sıvadı

Van Erciş Şeker Fabrikası ile taahhütleri bulunan Van, Bitlis ve Ağrı’daki pancar üreticileri yeni sezon için kolları sıvarken, fabrika yetkilileri, önümüzdeki hafta çiftçiye gübre ve tohum dağıtacaklarını söyledi.

SİYASET 4.04.2019 11:12:07 0
Pancar üreticisi kolları sıvadı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın Muradiye ilçesi, Erciş ilçe merkezi, Gevaş ilçesi Akdamar bölgesi, Gürpınar’ın Otbiçer ile Çalımlı Mahalleleri, Bitlis’in Adilcevaz ve Ahlat ilçeleri ile Ağrı’nın Patnos ilçesinde bulunan toplam 605 pancar üreticisinin, yıllık kota olarak Van Erciş Şeker Fabrikası ile taahhütleri bulunuyor.
Havaların elverişli hale gelmesiyle birlikte bu bölgelerde yer alan üreticiler de, 2019 yılı üretim programı çerçevesinde ekim işlemleri için hazırlıklara başladı. 

42 BİN TON TAAHHÜT ETTİLER

Van bölgesindeki çiftçiler bir yandan üretimle ilgili hazırlıklarını sürdürürken, diğer yandan da 2019 yılı için belirlenen kota netleştirildi.
Van bölgesinde yer alan çiftçiler 2108 yılı için Erciş Şeker Fabrikası’na 38 bin ton pancar taahhüdünde bulunurken, 2019 yılı için bu rakamı daha da artırarak, 42 bin ton pancar üretimi taahhüdünde bulunduğu öğrenildi. 

GÜBRE VE TOHUM HAFTAYA

Pancar üretimiyle ilgili olarak bir yandan çiftçiler tarlada hazırlıklarını yaparken, diğer yandan da fabrika, çiftçiye yönelik eğitim ve destek çalışmaları başlattı.
Erciş Şeker Fabrikası yetkilileri, bir yandan mühendislerle birlikte çiftçi ile tarlada birlikte hareket edip ekimle ilgili bilgilendirme yaparken, diğer yandan da ihtiyaçları olan tohum ve gübre dağıtımının da önümüzdeki hafta sağlanacağını söyledi.
Yetkililer, “Biz her an çiftçi ile birlikteyiz ve sürekli iç içeyiz. Her türlü sorunlarına cevap olmaya çalışıyoruz” dediler.

EN FAZLA KATKI AHLAT’TAN

Bu arada, Erciş Şeker Fabrikası’na en fazla pancar ürününün, Bitlis’in Ahlat ilçesinden sağlandığı belirtildi.
Ahlat'ın ardından 75 bin ton ile Patnos, 45 bin ton ile de Van bölgesi ve Bitlis’in Adilcevaz ilçeleri olduğu ifade edildi.

KAPANAN KANTARLAR

Daha önce Gürpınar, Özalp ve Van merkezde bulunan kantarlar 2011 yılından sonra kapandığı için şu anda sadece Akdamar Kantarı faal bulunuyor.
“Özalp Dönerdere, Van Mollakasım ve Bostaniçi bölgeleri ile Gürpınar’da toprak ve su verimliliği nedeniyle yoğun yapılan üretimin, tekrar başlatılması ve daha önce açık bulunan bu üç kantarın da faal hale getirilmesi gerektiği” de belirtiliyor.
Yetkililer, özellikle Gürpınar’daki geniş arazilerde yapılacak üretimin aynı zamanda ciddi bir istihdama da yol açacağını dile getiriyor. 

YÜKSEKOVA’YA PANKOBİRLİK ÖNERİSİ

Edinilen bilgilere göre, Erciş Şeker Fabrikası’na binlerce ton pancar sağlayan bir başka üretim bölgesi olan Hakkâri’nin Yüksekova ilçesindeki kantar, 1992 yılında kapatılarak, buradaki pancar üretimine son verildi.
Yüksekova’daki pancarın şeker kalitesinin yüksek olduğunu belirten Erciş Şeker Fabrikası mühendisleri, yaptıkları açıklamada, “Vatandaşın talebi de var, burası tekrar üretime açılırsa, yöreye de büyük bir yarar sağlayacaktır. Hatta Yüksekova’ya Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği de (PANKOBİRİK) kurulabilir. Üretim bu çerçevede geliştirilebilir. Yöre ekonomisine de büyük bir katkı sağlar. Burada hayvancılık da yapılıyor, küspe ise hayvancılık için çok elverişlidir. Pancar küspesi ile süt ve et verimi artıyor.” diye konuştu.

ORMAN ALANINDAN 3 KAT OKSİJEN ÜRETİYOR 

Mühendisler, pancarın canlı yaşamına ve çevreye olan etkisine de dikkat çekerek, “Pancar, orman alanından 3 kat daha fazla oksijen üretiyor. Bu hem canlı yaşamı, hem temiz bir çevre için bulunmaz bir bitkidir aynı zamanda” diye kaydetti.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: