Özel: Artık bir sonuç almak istiyoruz!

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü Koruma Kanunu çıkması için Van’dan Ankara’ya bisikletli bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, “Artık bir sonuç almak istiyoruz çünkü gerçekten göl ölüyor. Bunu ö

SİYASET 15.09.2020 10:52:03 0
Özel: Artık bir sonuç almak istiyoruz!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü ile ilgili etkinlikleriyle dikkat çeken Van ve Bitlis’te faaliyette olan Vangölü Aktivistleri Derneği, Van Gölü Koruma Kanunu çıkması için yeni bir etkinlik başlattı.

Geçtiğimiz ay Akdeniz-Ege etabında pandemi nedeniyle az sayıdaki aktivistle bisikletle tur gerçekleştiren dernek, geçen hafta da Van Ankara güzergahında yine az sayıdaki aktivistle bisiklet turu başlattı.

VAN GÖLÜNE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORLAR

Van-Ankara güzergahındaki farkındalık etkinliğinin 5’inci gününde gazetemize açıklamada bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Van Gölü İçin Türkiye’yi Pedallıyoruz” diye bir etkinlik başlattık. Hem Van Gölü’nün güzelliklerini hem de mevcut durumunu paylaşmak istiyoruz. Ülkemizdeki insanlardan destek bekliyoruz. Van Gölü, eşsiz doğası, binlerce yılık tarihi geçmişiyle, içindeki ve dışındaki yaşamıyla dünyanın en büyük sodalı gölü olmasıyla çok özel bir yer. Bu sadece Vanlıların ve Bitlislilerin gölü değil aslında…” dedi.

“VAN GÖLÜ ÖLÜYOR”

Van Gölü’nün ekolojik olarak geldiği aşamaya dikkat çeken Özel, şunları söyledi:
“Van Gölü gün geçtikçe kirleniyor. Buna dikkat çekmek istiyoruz, buna ilişkin çalışmalar yürütüyoruz. Beş yıldır bu çalışmaları yürütüyoruz. Artık bir sonuç almak istiyoruz çünkü gerçekten göl ölüyor. Bunu özellikle belirtmek istiyorum, Van Göl’ü ölüyor! Bu zenginliğimiz, bu mirasımız ölüyor. Bu zenginliğimiz, mirasımız ölürse ne Van kalır ne Bitlis kalır, ülkemiz de büyük bir değerini kaybeder. Buna acil önlem gerekiyor.”

TEK ÇÖZÜM ‘KORUMA KANUNU’

Van Gölü’nün ancak bir koruma kanunu ile hayata döndürülebileceğini ve eski düzenine kavuşacağını belirten Özel, şöyle dedi:
“Çalışmalar yapılıyor; bürokratlar olsun, siyasiler olsun, bununla ilgililer ama biraz hızlanmak gerekiyor, çünkü her gün gölümüze evlerden, derelerden tonlarca atık akıyor. Bunu da önlemenin yolu kesinlikle hemen bir Van Gölü Koruma Kanunu’nun çıkması…”

ETKİNLİĞİN AMACI

Yaklaşık 5 yıldır Van Gölü için etkinlikler düzenlediklerini bisiklet etkinliğiyle de koruma kanununun bir an önce çıkmasını hedeflediklerini ifade eden Özel, şunları kaydetti:

“Bununla ilgili şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda da bir çalışma yürütülüyor, Van Gölü havzasının korunmasına yönelik… Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan başkanlığında bir çalıştay yapılıyor, biz de o çalıştayda varız. Bu çalıştayın bir an önce sonuçlanması ve kurulacak bir idari birimle birlikte gölün korunmasına yönelik acilen adımların atılması için şu anda bir farkındalık etkinliği yapıyoruz. Van’dan Ankara’ya 1200 kilometreyi yaklaşık 15 günde pedallayacağız, dikkat çekeceğiz. Ve orada talebimizi dile getireceğiz. Meclis’e uğrayacağız, oradaki yetkililere sesimizi duyurmaya çalışacağız. Artık bu değerin kurtarılması gerekiyor diye. Şu anda 5’inci gündeyiz. Yaklaşık 450 kilometre pedallandı. Son etaplarda bizler de yoğun bir katılım sağlayacağız.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi