Otellerde Nevruz hazırlıkları başladı

İran’da uygulanan Nevruz tatili nedeniyle Van’a gelecek olan İran vatandaşları için Van’daki otellerde rezervasyonlar ve diğer hazırlıklar başladı. Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, şimdiye ka

SİYASET 4.03.2019 10:17:38 0
Otellerde Nevruz hazırlıkları başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İran’da 21 Mart Nevruz bayramı nedeniyle ülkede yaklaşık 20 gün bir resmi tatil uygulanıyor. Bu uzun tatili fırsat bilen İranlılar ise, tatili başka bir ülkede geçirmek için bir-iki ay öncesinde hazırlıklara başlıyor. İranlıların, ülkelerinde uygulanan bu tatil nedeniyle Türkiye’de en yoğun gittikleri illerden biri de Van oluyor. Bunu bilen turizmciler de, hazırlıklarını bu yönde yapmaya başladı.

VAN’DAKİ HAZIRLIKLAR

Bu nedenle İran’da olduğu gibi Van’da da gelecek ziyaretçiler için öncesinde Nevruz hazırlıkları yapılıyor.
Rezervasyon alan oteller, lokantalar, mağazalar, alışveriş ve eğlence merkezleri kendilerini gelecek sayıya göre hazırlarken, il genelinde de indirimli satışları öngören Shopping-Fest (Alışveriş Festivali) gerçekleştiriliyor.  

REZERVASYONLAR YÜZDE 60-70 DOLAYINDA

Nevruz tatili dolayısıyla İranlı vatandaşların otellerde yaptığı rezervasyonlarla ilgili olarak gazetemize bilgi veren VANODER Yönetim Kurulu Başkanı Yeşilağaç, rezervasyon oranının şu anda 60-70 civarında olduğunu söyledi.
Yeşilağaç, “Bizim şuan itibari ile Nevruz yoğunluğumuz başladı. 2017-2018 döneminde Ocak ve Şubat aylarında otellerimiz doluyordu ama bu sene yüzde 60-70 civarında bir doluluk oranına sahibiz şuan itibari ile. Bu beklentilerimizin çok altındadır, çünkü 2017 ve 2018 yıllarında biz Nevruz’a 1-2 ay kala rezervasyonlarımızı kapatıyorduk. Umarım nevruza kadar doluluk oranımız artar” dedi.

BEKLENTİ YÜZDE 90

Kalan süre içinde de rezervasyonların olacağını ve bu oranın yükseleceğini ifade eden Yeşilağaç, “Önümüzde 15 günlük bir süremiz var, Nevruza yakın dönemde bu oranın yükselmesini bekliyoruz, yani doluluk oranımızın yüzde 90’ın altına düşmeyeceği kanaatindeyiz. Çünkü İranlılar neredeyse bir yıla yakındır ülkeden çıkış yapmamışlar, buna göre bir Nevruz yoğunluğumuz olacak diye düşünüyoruz, umarım beklentimiz gerçekleşir” diye konuştu.

HARÇLARIN OLUMSUZ ETKİSİ
İran’dan Van'a önceki yıllarda girişlerin daha fazla olduğunu ancak harçlara yapılan zamlar sonrasında yoğunluğun düştüğüne dikkat çeken Yeşilağaç, şunları söyledi:

“2017’de İran’dan çıkış harçlarının düşük olması ve Van’ın sınıra yakın olmasından dolayı gelen misafirlerin büyük çoğunluğunun tercihi Van’dı. Konaklama sayımız o yıllarda fazlaydı, şimdi bu çıkış harçları yükseldikten sonra yani geçen Mart ayından itibaren konaklama sayısı arttı ama gelen misafir sayısı da azaldı. 2017’de hem konaklama sayımız fazlaydı hem de gelen misafirimiz fazlaydı. Bu durumda otellerde konaklama sayımız o dönemde yetersiz kalıyordu. Diyelim ki 80 otelimiz varsa, bu yıl bazılarında konaklama da yüzde 90’nın altına düşmüyordu. Geçen Mart ayından şimdiye kadar konaklama sayımız örneğin iki geceden üç geceye çıktı ama gelen misafir sayısında azalma oldu. 2019’daki beklentimiz, gelecek olan İranlıların konaklama sayısı fazla olacak, çünkü çıkış harçları yüksek olduğu için tekrar bir giriş çıkış yapmayacak, tatil boyunca hep burada bekleyecek. Türk Lirası orada çok yüksek. Konaklama süresi uzun ama giriş sayısı azalıyor ve otellerimizin sayısı da çok fazla, çünkü resmi otellerin dışında, ruhsatsız otellerin sayısı fazla, bu bizi de çok ciddi anlamda rahatsız ediyor, İran piyasasını da rahatsız ediyor.”

HARÇLAR DÜŞERSE…
Harçların düşmesi durumunda eski canlılığın tekrar olacağını anlatan Yeşilağaç, şunları kaydetti:
“Nevruz’da 10-15 günlük bir doluluğumuz olacak ama bunu yıl geneline vurduğumuz zaman çok düşük bir sayı. Van’da konaklama olarak 4-5 gün gibi bir konaklama süresi bekliyoruz. Çıkış harçları yüksek olduğu için gelen misafirler az, daha önceki çıkış harçları 25 bin Tümen iken şimdi 220 bin Tümene denk geliyor. Harçlar düşerse 5 kişilik aile değil, 10 kişilik aile gelir.” 

“FARKLI PAZARLARA GİRMEMİZ LAZIM”

Van’daki turizm sektörünün gelişmesi için farklı pazarlarla diyalog kurulması gerektiğini belirten Yeşilağaç, “Sadece İran’a bağlı kalmamamız lazım, farklı pazarlara girmek zorundayız. Bu pazarlarda özellikle Türkiye içi kültür turlarımıza ciddi anlamda yoğunluk vermemiz lazım. Irak pazarına, Ermenistan pazarına mutlaka girmemiz lazım. İran’dan gelen misafirlerimiz var ama bu sayı çok düşer, yüzde 70 civarı bir azalma olacak, bu ciddi bir rakamdır. Bunu durdurmak ve 2019’u güzel geçirmek için mutlaka dediğimiz o diğer pazarlara girmemiz lazım.” diye konuştu.
Özel Haber: M. Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi