Ortak OSB konusu masaya yatırıldı

Türkiye ile İran arasında kurulması gündeme gelen ortak organize sanayi bölgesi (OSB), Van gündeminde geniş yer bulmayı sürdürüyor.

SİYASET 3.01.2019 11:21:06 0
Ortak OSB konusu masaya yatırıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan'ın, ortak sanayi bölgesinin kurulabileceği en uygun kentlerden birinin Van olduğunu söylemesi ve bunun için de lobi faaliyetlerinin önemini vurgulamasının ardından, Van Ekonomi Konseyi de bu ayki toplantısında bu önemli konuyu tartıştı. AK Parti Van Milletvekilleri Addulahat Arvas ve Osman Nuri Gülaçar'ın da katıldığı toplantıda; Ekonomi Konseyi Bileşenleri, Türkiye ile İran arasında kurulması planlanan ortak OSB'yi ve bunun gerçekleştirilmesi durumunda kente ve bölgeye katacaklarını konuştu.

Van Ekonomi Konseyi, 2019 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. TÜMSİAD Van Şubesi ev sahipliğinde, Organize Sanayi Bölgesindeki Teknik Lisede yapılan toplantıya AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva ile, VANTSO, VAN ESOB, VANOSB, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, TÜMSİAD Van Şubesi ve TEKNOKENT A.Ş. temsilcilerinin de aralarında olduğu Ekonomi Konseyi Bileşenleri katıldı.

2019 yılının ilk Ekonomi Konseyi Toplantısı'nda İran ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi, Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi, Yerel İstihdam ve Ekonomik Kalkınma gündem maddeleri masaya yatırıldı.

Toplantıda özellikle Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi konusunun konuşulduğu öğrenilirken, AK Parti Van Milletvekilleri Gülaçar ve Arvas'ın da gerek parlementoda, gerekse bürokrasi de üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledikleri ifade edildi.

Ortak Sanayi Bölgesinin Van'a kurulmasının gereklerinin de konuşulduğu toplantıda, kentin avantajları, ortak sanayi bölgesinin kente ve bölgeye sağlayacağı katma değere de vurgu yapıldı.

Toplantının, belirlenen konularda ekonomi bileşenlerinin görüş ve önerilerini dile getirmesi ve yapılacaklarla ilgili yol haritasının belirlenmesinin ardından sona erdiği kaydedildi.

ASLAN NE DEMİŞTİ?

Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan da, geçtiğimiz hafta gazetemize yaptığı açıklamada İran ile Türkiye arasında Ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının gündemde olduğuna dikkat çekerek, “Burada il olarak bizim devreye girmemiz lazım. Bütün paydaşların el birliği yapması lazım. Bunu bizim kesinlikle Van’a kazandırmamız lazım. Bu sanayi bölgesi Van’da olmalı. Ne pahasına olursa olsun bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Bunun için de vakit kaybetmeden çok iyi bir lobi faaliyeti yürütmemiz gerekiyor” demişti.

Aslan, ortak sanayi bölgesinin neden Van'a kurulması gerektiği fikrini de şu görüşle savunmuştu; “Van, böyle bir sanayi bölgesi için uygun şartlara sahip bir il. Çünkü Türkiye ile İran arasındaki en uzun sınır hattını Van oluşturuyor. En yakın kent yine Van. Aynı zamanda şu anda Kapıköy Sınır Kapımız yapılıyor ve Türkiye’nin en önde gelen kapılarından biri olacaktır. Ulaşım olarak bizim tarafımızda hiçbir sıkıntı yok. Kara ulaşımı olarak Türkiye’nin her tarafına istediğimiz sürede ve zamanda ulaşma imkânına sahibiz. Havayolu olarak da aynı şekilde… Hizmet olarak sektörlerimiz çok iyi. Otellerimiz, işyerlerimiz, mağazalar, hiçbir sıkıntımız yok. İnsanları rahat ettirecek her şeye sahip bir iliz. Bu serbest bölgeye engel oluşturacak hiçbir durumumuz yok. Dolayısıyla bu ortak organize sanayi bölgesinin kurulması gereken yer Van’dır. Yeter ki bu konuda bizler kararlı olalım, birliğimizi ve beraberliğimizi oluşturalım. En avantajlı il biziz. Yani Van dışında başka bir yere giderse bu işin mesulü tamamen bizler olacağız. Lobi oluşturulmazsa böyle de olma ihtimali var. O nedenle herkes üzerine düşeni yapmalıdır.” / Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi