Necdet Takva, adaylık süreci ve iddialar hakkında ne dedi?

Gazeteci Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu, Van FM’de yayınlanan Van’da Gündem Programı’nda, hakkındaki iddialara cevap veren AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, adaylık sürecini ve adaylığı açıklandıkta

SİYASET 14.12.2018 10:09:27 0
Necdet Takva, adaylık süreci ve iddialar hakkında ne dedi?
Tarih: 01.01.0001 00:00


Necdet Takva, adaylık süreci ve iddialar hakkında ne dedi? Gazeteci Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu, Van FM’de yayınlanan Van’da Gündem Programı’nda, hakkındaki iddialara cevap veren AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, adaylık sürecini ve adaylığı açıklandıktan sonra yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

HALK NECDET TAKVA’YA ADAYLIĞI NEDEN YAKIŞTIRDI?

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı teklifi yapılıncaya kadar hiçbir siyasi ile adaylık konusunda diyalog geliştirmediğini söyleyen Necdet Takva, “Şunu çok açık net ifade edeyim ki, hayatım boyunca bir siyasi parti ile organik bağım olmadı. Keza sivil manada faaliyet gösteren organizasyonların dışında herhangi bir faaliyet alanı yaratamadım, böyle bir temayülüm de olmadı. 05 Aralık 2018 Çarşamba gününe kadar aynen bu minval üzere çalışmalarımı sürdürüyordum. Takdir edersiniz ki biz başarılı bir sivil toplum örgütü çalışması ve meslek odası yöneticiliği yaptık. Bu konuda alçak gönüllü olmayacağım. Aslında Türkiye’nin gelecek 2023 vizyonuna ışık tutabilecek toplumsal meseleler başta olmak üzere, ekonomik, sosyal, kültürel anlamda stratejik projeler ürettik, bu konuda fikirler olgunlaştırıldı, önemli politik değerlendirmeler yaptık. Bu çalışmalarımız halkın hafızasında yer etti ve farkındalık yaratan bir zemine oturdu. Bu nedenle son 10 yıldır hemen hemen her yerel ve genel seçimde farklı konumdaki adaylıklar için insanımız bunu konuşuyordu. Halkın sizi bir yerde görmek istemesi, seçime konu olan o işi yapabileceğinize ilişkin değerlendirmeleri onur ve memnuniyet vericidir. Ancak hiçbir zaman ete kemiğe bürünür hale gelmedi” dedi.

NECDET TAKVA ADAYLIK BEKLİYOR MUYDU?

Adaylığı kendisine yapılan teklif ile öğrendiğini ifade eden Necdet Takva, “Sadece halkımızın teveccühü olarak her zaman böyle olduğu için, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler için de böyle olacağı düşüncesi içindeydim. Süreç benim için de sürpriz olan böyle bir sonuçla karşımıza çıktı. Nasıl gelişti ve olgunlaştığı konusunda arka planını çok bilen birisi değilim. Yani zaman içerisinde bu işi olgunlaştıran kurumları ve aktörleri çok daha net anlama imkanı bulacağım. Bunun işaretlerini yavaş yavaş alıyorum” dedi.

NECDET TAKVA, NEREYİ BIRAKTI? NEREYE GİTTİ?

Bir yeri bırakıp bir başka yere gitmediğinin altını çizen Necdet Takva, “Sosyal medyada burayı bıraktı, oraya gitti gibi birçok şey yazılıp çiziliyor. Ben farklı bir yerde değildim ki orayı bırakıp bir başka yere gideyim. Ben sadece bir meslek odası, bir sivil toplum örgütü yöneticisiyken, daha büyük bir sivil toplum örgütünde yönetici adayı oldum. Sadece daha kapsamlı, daha etkili hizmet alanı olabilecek bir pozisyon ve statü. Aday gösterilmemin üzerinden 7 gün geçti, aslında ben de olayları anlamaya çalışıyorum. Geçen Çarşamba bu saatlerde adaylık teklif edildi ve Ankara’ya davet edildim. Ankara’ya gitmek üzere zar zor uçak bileti temin etmek üzere çaba içerisindeydi. Saat 18.40’da İstanbul üzerinden aktarmalı olarak Ankara’ya gitmek durumunda kaldım” şeklinde ifade etti.

NECDET TAKVA’YA ADAYLIK NASIL TEKLİF EDİLDİ?

Sürpriz adaylık teklifinin nasıl yapıldığını anlatan Necdet Takva, “Adaylık konusunda hiçbir çalışmam ve düşüncem olmadığı gibi, aday gösterileceğim konusunda da hiçbir bilgim yoktu. O gün Geri Dönüşümcüler Sitesi ile gerçekleştireceğimiz ortak bir toplantımız vardı. 05 Aralık 2018 Çarşamba günü saat 14.30 sularında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden aradılar. Bu görüşmede sonra toplantıyı gerçekleştirdik, bir yandan bu heyecanı anlamaya çalıştım, çünkü bir insanın hayatında önemli değişim ve dönüşümün yaşanacağı bir sürecin içerisindeydim. Bu arada Van Milletvekili Sayın İrfan Kartal Bey’in taziyesine gittim, oradan da daha önce planladığım bir ziyareti de gerçekleştirdim. Ardından aile efradına böyle bir davet aldığımı ve Ankara’ya çağırdıklarını, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından verilen böyle bir göreve bigâne kalamayacağımızı açık ve minik bir açıklama ile anlattım, sonra da apar topar Ankara’ya gittim” diyerek adaylık sürecini anlattı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, NECDET TAKVA’YA NE DEDİ?

Yaptığı eleştirilerden ve kent ile ilgili hayallerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberdar olduğunu ifade eden Necdet Takva, adaylık teklifi sırasında yaşanan diyaloğu şöyle anlattı; Saat 14.30’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden aradılar ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Doğan Bey’in benimle görüşmek istediğini söylediler. Hasan Bey telefonu alır almaz ‘Sayın Bakanımız ve AK Parti Sözcüsü Ömer Bey Çelik Bey sizinle görüşecek’ dedi. Ömer Bey ile zaten geçmişten bir hukukum vardı. Aynı zamanda sınıf arkadaşım da olan Sayın Ömer Çelik telefonu aldı ve Van seçim sürecine ilişkin bir değerlendirme talep etti. Ben de parti ile bugüne kadar organik bağı olmayan bir aktörün aday gösterilmesi durumunda, parti tüzüğü ile politikalarının yanı sıra sürecin nasıl etkilenebileceğine ve siyasal terminolojiye dair bir değerlendirme yaptım. Bu 5 dakikalık görüşmede, kentle ilgili atılması gereken adımların yanı sıra seçim sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yaptım. Bu konuşmanın genel bir değerlendirme kapsamında olduğunu, olası aktörler ile ilgili bir fikir sorulabilir mi diye düşündüm. Ayrıca aday adayı olan arkadaşlardan bazıları ‘sizi referans olarak yazdım sizi arayabilirler, haberiniz olsun’ diyorlardı. Ben de ‘Vallahi bizi kimse aramıyor, Billahi kimse aramıyor. Bırakın sizi sormayı, seçim sonuçları ile ilgili bir değerlendirme dahi yapılmıyor. Nisan ve Haziran seçimlerinde böyle oldu’ diyordum. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin buradaki rolünün ne olacağını anlatmaya çalışırken, Ömer bey ‘önümüzde senin adınla ilgili anket sonuçları var ve sen anketlerden iyi çıkıyor. Biz seni ne yapacağız” dedi. Hiç beklemediğim bir şey olduğu için kısa süreli bir şaşkınlık yaşadım, ‘kendimle ilgili takdir edersiniz ki bir talebim ve müracaatım yok’ dedim. Ardından ‘seninle ilgili şu anda bir değerlendirme yapacağız ve ben sana döneceğim, telefonun kapalı olmasın’ dedi. Ben de ‘Emredersiniz Sayın Bakan’ dedim. O ara Sayın Cumhurbaşkanımız devreye girdi “Başkan bu kadar muhalefet yeter. Hayallerin olduğunu biliyorum, gel hayallerini gerçekleştir. Bir de ben Ömer Bey’e özel durumu ile ilgili çok yükleniyorum’ dedi. Ben de ‘kader kısmet, takdir ne ise o olur Sayın Cumhurbaşkanım’ dedim. Aramızda böyle bir konuşma geçtikten sonra Ömer Bey ‘seni tekrar arayacağım’ derken Muhtemelen megafon açıktı, Mehmet Özhaseki Bey de oradaydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın sesini tekrar duydum. Cumhurbaşkanımız ‘Değerlendirme tamamlanmıştır. Şimdi muhalefeti bırakın, buyurun görev. Hayırlı olsun, çağırın gelsin’ dedi.

NECDET TAKVANIN ELEŞTİRİLERİNDEN CUMHURBAŞKANI’NIN BİLGİSİ VAR MIYDI?

Uygulanan politikalar ile ilgili zaman zaman yaptığı eleştirilerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haber olduğuna dikkat çeken Necdet Takva, “Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile birlikte etkin bir şekilde uygulanmaya çalışılan değişim ve dönüşüm sürecinde, politikalara ilişkin eleştirilerini net bir şekilde ortaya koyan birisi olarak bana yapılan adaylık teklifi, bu yönde uygulanacak olan politikalar açısından da bir milat olarak değerlendirilebilir. Çünkü gördüm ki karar vericilerin, benim bebekliğimden bu yaşıma kadar, yediğimden, içtiğimden, söylediğimden, ifadelerimden, davranışlarımdan haberi var. Yani devlet böyle bir şeydir zaten, ben bunu bilen biriyim. Aday tanıtım programında Sayın Cumhurbaşkanımızın aday belirleme sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmeleri içerisinde, Adalet Kalkınma Partisi politikalarını açık açık ifade etti. 81 milyona hitaben yaptığı konuşmasında ‘Çok ekstrem bir durumla karşılaşmadığımız sürece, ya da gözden kaçırdığımız bir ekstrem durum yoksa aday adaylarımızla ilgili her türlü istihbari bilgiyi değerlendirerek, kılı kırk yararak adaylıklarına karar veriyoruz ve kamuoyuna öyle lanse ediyoruz.’ şeklinde ifade etti. Ben de bugüne kadar olan görüş ve düşüncelerimi hiçbir mecradan silmiyorum ve hepsinin arkasındayım. Çünkü bu halimle olan bana adaylık teklifi yaptılar, bilinen görüş ve düşüncelerimi, hayallerimi gerçekleştirmem için aday gösterdiler” dedi.

NECDET TAKVA’YA GÖRE ADAYLIK SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?

Hiçbir siyasi aktör ile adaylık konusunda diyalog yaşamadığının altını çizen Necdet Takva, “Bir buçuk ay önce konuk olduğum sizin programınızda konuştuğumuz, sizin söylediğiniz şeylerden başlayan bir süreç var. Ama somut olarak ne Sayın Milletvekillerimiz ile ne de İl Başkanımız veya teşkilatımızdan bir kimse ile adaylığım açıklanıncaya kadar bir görüşme gerçekleştirmiş değilim. Onlar bana, ‘adın tartışılıyor’ demedi, ben onlara bu konuda bir şey demedim. Genel Merkez de dâhil olmak üzere parti adına belirleyici rolü olan kimse ile bu konuda bir görüşmem olmamıştı. Programınızda bir gazeteci olarak siz sordunuz, halk sordu, telefonda insanlar sordu. Ya da bu konuda müdahil olmam gerektiğine inanan samimi dostlarım sordu. Ama nihayetinde karar verme sürecini yürüten hiçbir aktör beni aramadı, ben de onları aramadım” dedi.

NECDET TAKVA AK PARTİ’YE OY VEREN BABAM DA OLSA EVİME SOKMAM DEDİ Mİ?

Adaylığı açıklandıktan sonra hakkında gündeme getirilen iddiaların karalama ve yıpratma amaçlı olduğunu belirten Necdet Takva, “Cumhuriyet Gazetesi’nde veya farklı ajanslar tarafından olduğu iddia edilen ‘Yaşlı bir Kürde yapılan işkencenin emrini veren AKP’lilere oy veren Kürt babam da olsa evime almam, sokağa atarım’ şeklinde böyle bir tweetim yok. Ancak bunları iddia edenlere de kızgın değilim. Teknik olarak geriye gidip hesabımdan bakma imkânım da olmadı. Belli bir tarihe kadar gidebiliyorum ve devamını göremiyorum. Ancak oda çalışanları, Twitter’a üye olduğum 2012 yılından 2015 yılına kadar olan tüm tweetlerimi kitaplaştırıp, doğum günü hediyesi olarak bana sundular. O kitap bende duruyor ve o kitaptan böyle bir twit var mı diye baktım ve yok. Ancak bunlara sadece gülüyorum, çünkü çok amatörce hazırlanmış bir kurgu. Sabahın altısında atılmış gösterilen bir tweet, baktığınızda montajı o kadar çirkin duruyor ki. Hayatım boyunca kimsenin kişisel haklarına müdahale edecek bir değerlendirmem olmamıştır. Politikalarla ilgili araştırma ve değerlendirmelerin yanı sıra, ekonomi politikaları ile ilgili ve asla doğruluktan ayrılmayan bir yaklaşımım var. Bir de yazdığını silen bir adam değilim, yani şimdi o oradaysa da ben bunu silmek için de uğraşmam, oradaysa oradadır. Yani bu konuda çalışan o arkadaşları da uyaralım, çok zahmet çekmesinler. Çünkü bulmaya çalıştıkları bir şey yok, çünkü benim saklanacak bir şeyim yok. Yaptıklarından hiçbir şekilde rahatsız değilim, hakikatten hayatı boyunca mümkün olduğunca şeffaf, hesap verebilir bir aktör olmaya çalıştım. Ayrıca, muhalif kimliğiyle bilinen bir adamım” dedi. BU KONU

NEDEN ULUSAL DÜZEYDE TARTIŞILIYOR?

Hakkındaki iddiaların ulusal düzeyde işlenmesine de değinen Necdet Takva, “İşte ulusal düzeyde bile benim üzerimden bu meselenin tartışılıyor olması, aslında arka planda bizim ne kadar kıymetli bir çalışma yaptığımızın da bir sonucudur. Bu muhteşem bir şeydir, adaylığım inanılmaz bir etki yarattı ve ben de bundan büyük bir keyif alıyorum. O yüzden hiç kızmıyorum, sadece yanlış şey yapmasınlar diye hatırlatıyorum. Bence varsa olan bir şey, olanı yazsınlar, bundan hiç gocunmam. Yazdığım veya söylediğim şeyler üzerinden politika geliştirseler, bu hepimizin yararına olur, ülkemizin yararına olur. Ama bunların yaptıkları hiç kimsenin yararına değil. Çünkü hiç böyle şeyler yazmadım, beni tanıyanların da bildiği gibi bir siyasi partinin ismini vererek yazmak benim tarzım değil. Bir aktör ve politika yerleştirirken bunu birine mal ederek yazmak benim tavrım ve tarzım asla olmamıştır. Bundan da çok emin ve rahatım” diyerek karalama kampanyasına dikkat çekti.

NECDET TAKVA’NIN ÜLKESİ VE BAYRAĞI İLE İLGİLİ BİR SORUNU VAR MI?

Ülkesini ve halkını sevdiğini, ülkesi ve bayrağı ile bir sorununun olmadığının altını çizen Necdet Takva, “ Adalet ve Kalkınma Partisi yerel seçimlerde, aday tercihinde uyguladığı politika ile çok farklı kesimleri kentlerin ve ülkenin yönetim sürecine katmak için büyük bir özveri ile çalışıyor. Yasaların, uygulamaların ve politikaların, ülkemizin ve zihniyetimizin yanında, olgu ve algı buluşmasını da sağlayacak çalışmalarla bir devrim yaratıyor, büyük değişim ve dönüşümün işaretlerini veriyor. Ben ülkemi, halkımı ve kendimi seviyorum, kendimle barışık bir insanım. Ülkemde halkımla ve bayrağımla ilgili bir sorunum yok, iyi bir Kürt yurttaş olarak kendimi her anlamda özgürce ifade ettim” diyerek çizgisinin net olduğunu ifade etti.

NECDET TAKVA SEÇİMLERİ KAZANACAĞINA İNANIYOR MU?

Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilmesi ile onur verici bir süreç yaşadığını belirten Necdet Takva, “Bu görevi layıkıyla, sonuna kadar yerine getireceğimden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Van, tarihinin en önemli seçimlerini yaşayacak, çok ilginç gelişmelere sahne olacak, muhteşem olacak, çok keyifli olacak ve biz bu seçimi kazanacağız. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bizi takip eden insanlara da bu anlamda, bulundukları pozisyonu rahatlıkla genişletme konusunda telkinde bulunuyorum.

NECDET TAKVA AK PARTİ TABANINDAN NE İSTİYOR?

AK Parti teşkilatlarında görev alan ve partinin bugünlere kurumsallaşarak gelmesinde emeği geçenlere saygı duyduğunu ifade eden Necdet Takva, “Necdet Takva nereden geldi’ gibi bazı duyumlar alıyorum. Tabi her partinin kendi emekçileri üzerinden politika geliştirip, siyasal süreçleri takip ettiklerini biliyorum. Hepimizin bir birimizi daha doğru anlaması için zamana ihtiyacımız var. Van kamuoyunun da zamana ihtiyacı var. Ama en çok da belki Adalet Kalkınma Partisi’ne emek veren, partiyi kentte kurumsallaştırmak için, iyi ya da kötü gününde hep yanında olan aktörlerin, bu durumu anlayabilmelerini sağlayacak zamana ihtiyaçları var. Ama önceki seçim süreçlerinde, kente ve kendilerine yabancı olan aktörlerin önlerine konduğu zamanları biliyorum. Benim önlerine konan yabancı aktörlerden farkım, hayatını kentte geçirmiş, günün büyük bir zamanında kentin konu ve sorunlarının çözümü için AK Partili politikacılarla görüşmeler yapmış, farklı zamanlarda bir araya gelip görüşmüş bir insanım. Kendilerinden, her gün dokunabildikleri birinin kendi partilerinden aday olması, alanlarını daraltmanın aksine genişletmeye yönelik bir katılımın memnuniyet yaratması gerektiği yönünde bir kanaat sahibiyim. Yani bir siyasi partinin yaklaşımı, daha fazla taraftar toplamak ve bu taraftarlarla beraber iktidara yürümek olmalıdır. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiği günden bu yana bunu yapabilen, bu konulara yabancı olmayan ve bu açılımlardan yararlanıp iktidarını yıllardır sürdürebilen bir siyasi organizasyondur. Dolayısıyla Bu anlamda düşündüğümde, kısa süre sonra adaylığım konusunda ortaya konan eleştirilerin çok daha büyük bir heyecanla ve sahiplenme yol açacağını düşünüyorum. Çünkü Ticaret Sanayi Odası Başkanı olarak kazandığım deneyimler ile çok daha kısa sürede AK Parti teşkilatı ve tabanının yanı sıra halkımızla birlikte kurguladığımız geleceğimizi yerel yönetim zaferi ile taçlandırmaya çalışacağız. Her zaman dokunabilecekleri, ulaşabilecekleri beni içselleştireceklerine ve bunu bir avantaja dönüştüreceklerine inanıyorum” dedi. AK PARTİ

TEŞKİLATLARI NECDET TAKVA’YA NASIL YAKLAŞIYOR?

AK Parti teşkilatlarının ve mensuplarının kendisine büyük bir saygı gösterdiğini belirten Necdet Takva, “Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak kamuoyunda ve parti içinde Eski Bakan Hüseyin Çelik, Eski Gümrük Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Eski Milletvekili Gülşen Orhan, İsmail Say gibi aktörlerin isimleri tartışılıyordu. Ayrıca müracaat yapmış, bir birinden kıymetli 6 tane de aday adayının ismi tartışılıyordu. Nihayetinde bunlardan bir tanesi büyükşehir belediye başkan adayı olabilir beklentisi vardı. Doğrusu ben de bir yurttaş olarak böyle bir beklenti içerisindeydim. Bu nedenle benim de kendimi bu sürece dâhil edebilmem için zamana ihtiyacım var. Tabi bu süreci sabote etmek isteyenler tarafından çok yoğun bir enformasyon uygulanıyor. Belli merkezlerden sosyal medya aracılığı kirli bir enformasyon ile karşı karşıya kalmasına rağmen, AK Parti teşkilatları, başkanlar ve yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları bana büyük ihtimam ve saygı gösteriyorlar, büyük bir çaba ile alan yaratmaya çalışıyorlar ve mihmandarlık yapıyorlar. Çay hizmeti yapanından en üst düzey başkanına kadar her kademedeki teşkilat mensuplarına, gösterdikleri özen ve saygıdan dolayı hepsine çok teşekkür ediyorum.

NECDET TAKVA NASIL BİR BELEDİYECİLİK MODELİ UYGULAYACAK?

AK Parti çatısı altında dünyaya örnek olabilecek bir belediyecilik modeli geliştirebileceğini güçlü bir şekilde ifade eden Necdet Takva, “Adaylığım açıklandıktan sonra yaptığımız esnaf ziyaretleri sırasında, çok sevinçli ve duygusal anlar yaşandı. Bana sarılıp ağlayan dostlarımla karşılaştım. Biz ehirde yaşayan insanlar olarak, bu şehri hep birlikte yöneteceğiz. Yönetim anlayışımız ve modelimizTürkiye'ye model olacak, hatta dünyaya model olabilecek bir yerel yönetim deneyimini, Van’da ve Adalet Kalkınma Partisi çatısı altında yaratabiliriz. Bu imkânınız, bu bilgimiz, bu donanımımız var. Bana bazen belediyelerin mevcut durumunu örnekleyerek, yaşayacağımız travmalardan bahsedenler var. Aslında belediyeler kaynak yaratan yerlerdir, yani sadece bir kaynağa bağlı olarak faaliyet göstermezler, göstermemeliler de. Hatta belediyeler ülkeyi zenginleştiren kurumlardır. Belediyeyi sadece merkezi yönetimden alınan destek ve yardımlarla, ya da kaynaklarla sürdürülebilir kılmayı çok mantıklı bulmam. Biz Ticaret Sanayi odasında Borçlu olduğumuz halde kaynak bulup projeler yürüttük. Belediyelerin inanılmaz derecede kaynak üretme olanakları, halka zenginlik yaratma imkânları, kendisini kurumsal olarak zenginleştirme fırsatları var. Kafamda çok muhteşem fikirler, çok güzel hayaller var ve hayalleri gören akıl bize görevi verdi. Biz de bu görevi halkımızın desteğiyle, burada yaşayan Kürtlerin, Türklerin, Küresünnilerin, Arapların, Lazların desteğiyle birebir modelleyeceğiz. Herkes orada kendisine ait, gurur duyabileceği bir hissiyat bulacak. Ben bundan eminim, inanılmaz bir şey olacak" diyerek birlik beraberlik ve hizmet mesajı verdi.

NECDET TAKVA SEÇİM ÇALIŞMA SÜRECİNE NASIL HAZIRLANIYOR?

AK Parti Teşkilatlarının kendisini tanıyıp sahiplenmesi gerektiğine vurgu yapan Necdet Takva, “Bir birimizi tanımamız ve anlamamız için teşkilatlarla buluşuyorum. Öncelikle partinin beni tanıyıp sahiplenmesi gerekiyor. Bir birimizi tanımazsak sahiplenip savunamayız, birilerinin organize ettiği kirli enformasyon karşısında bir tane şey duyarsınız kafanızda bin tane şüphe oluşur. Dolayısıyla Adalet Kalkınma Partisi bütün teşkilatı ile beni tanımalı, aklında şüphe olarak bulunan her soruyu sormalı, hatta en mahrem soruyu bile sormalı. Ben de sorulan her soruya açıklıkla cevap vererek beni tanımalarına imkan sağlamaya çalışıyorum. Bu kapsamda 3 tane teşkilatımızla buluştuk. Aday adayları ile kısmen bir tanışma toplantısı yaptık. Bugün de birebir görüşmeler yapıyoruz. Zor bir süreci yürütüyoruz, bu süreci hızlı bir şekilde başarılı bir şekilde tamamlayıp bir an önce salondan sahaya inmemiz gerekiyor. O zaman halka dokunacağız, halkını kalbine ve ruhuna dokunacağız, halkın geçmiş yerel yönetimlerde ne kadar büyük hezimetler ile karşı karşıya kaldığını bütün gerçekliği ve tecrübelerimiz ile anlatacağız. Yaşadığımız tecrübelerin ışığında, bu şehirde yerel yönetimlerin ne kadar kötü anlamda kurumsallaştığının birebir şahidiyim. Bu şehrin yaşayanı olarak duvarım halat yıkıktır, bunları konuşacağız fotoğraflarıyla belgeleriyle şahitleri ile ortaya koyacağız ve bunlar üzerinden bir tanımlama yapacağız. Ama asıl iddiamız şu olacak; Biz Türkiye'ye örnek bir belediyecilik bir yerel yönetim deneyimi yaşatacağız, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

AK PARTİ NECDET TAKVA’YI NEDEN BÜYÜKŞEHİR ADAYI GÖSTERDİ?

Devrimci bir ruha sahip olan, değişim ve dönüşümün temsilcisi durumunda bulunan AK Parti’nin bazı tabuları kırdığını belirten Necdet Takva, “Bana her şeyi söylüyorlar, sucu-bucu diyorlar, işte şuradan geldi, burayı sattı şurayı aldı diyorlar. Bir sürü şey söylüyorlar ama Necdet Takva hırsızdır, kötü bir yöneticidir, bu işi yapamaz diyemiyorlar. Bir aktörü alın ve değerlendirin. Bu anlamda hepimiz için bir şeyler söyleyebilirler, sonçta hepimiz beşeriz, hayatta karşılaştığımız bir sürü şey var. Bana her şeyi söylüyorlar ama Necdet Takva kötü bir yöneticidir, kötü bir liderdir, liderlik yapamaz, yöneticilik yapamaz, belediyeyi şu şu gereklerle diyemiyorlar. AK Parti, HDP, CHP, MHP ve diğer siyasi partilerin içerisinde ve bütün siyasal ortamlarda, adaylığımın en çok konuşulan konu olması, benim en çok konuşulan kişi olmamın en önemli nedeni bana duyulan güven. Halkın içinden gelen birisi olarak halkın bana duyduğu güven çok kıymetli. Adalet Kalkınma Partisi'nin o devrimci ruhunu alamayanlar anlamıyorlar. Adalet Kalkınma Partisi bazı tabuları kırıyor, aslında benim şahsımda yapılan bu kabulün, Türkiye'nin gelecek politikalarına ilişkin bir değişimin de işareti olduğuna dair benim bir takım değerlendirmelerim var. Bu değerlendirmelerim ilerleyen süreçte daha çok ete kemiğe bürünecek. Önümüzdeki programlarda, bir araya gelişlerde, halka gidişlerimizde biraz bundan bahsedeceğim. Ulusal düzeyde bu kadar konuşulmasının nedeni, sıradan bazı iddialar ve sözler değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymaya çalıştığı gelecek vizyonunu fark edenler, bunu engellemek adına enformasyon atağı geliştirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız orada ‘AK Parti devrimci bir partidir’ dedi. Devrim yapmak kötü bir şey değil, siz eğer o başladığınız yerdeyseniz bir gün yok olursunuz. O değişimi, dönüşümü, devrimci ruhu ve yenilikçilik yaklaşımları hayata geçirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla benim aday gösterilmem o değişim dönüşüm süreçlerinden biri, halkın bunu içselleştirmesi gerekiyor” diyerek Kürt meselesini de bu değişim sürecine dahil edilmesinin önemini belirtti.

NECDET TAKVA DEĞİŞİM SÜRECİNİN YERELDEKİ AKTÖRÜ MÜ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm renklerin Türkiye’nin yönetim süreci içerisinde yer alması yönünde bir irade sergilediğini ifade eden Necdet Takva, “Sayın Cumhurbaşkanı ülkeyi bütüncül bir yaklaşımla ve tüm aktörlerin katılımıyla yönetsel yeni bir model ile yönetmek istiyor. Ben de bu modelin başlangıcında olan aktörüm. Etnik, kültüler, siyasal ve inanç noktasında tüm kesimlerin yer alabileceği yeni bir yönetsel model ile Türkiye’yenin önünde yeni bir gelecek vizyonu var. Biz de bu gelecek vizyonu içerisinde halkımızı kucaklayacak, Türkiye'nin görevlendirilmiş ve bu görevleri de memnuniyetle kabul etmiş aktörleri olarak samimiyetle bu değişim ve dönüşümü besleyeceğiz. Bunu Van'da başlatacağız, ancak Van'daki bu başlangıç aynı zamanda yeni Adalet Kalkınma Partisi döneminin de işareti olacaktır, bunu da en iyi biz yapacağız. Ben ve birlikte çalıştığım tüm arkadaşlarım bu süreci samimiyetle yöneteceğiz, herkesin hayatına olumlu bir şekilde sirayet edecek, politikaları da kapsayacak bir değişim ve dönüşüm olacak. Değişim sürecinin nasıl olacağı konusunda açıklamalar biraz da üst düzeyde netleştikçe, kendisini etnik temel üzerinden tanımlayan insanlar başta olmak üzere, açık söylemek gerekirse başta Kürtler ve Türkler olmak üzere herkesin mutlu olabileceği, kendisini çok daha özgürce ifade edebileceği yeni bir dönemin açılımı var. Bu açılıma yine Kürtler başta olmak üzere herkesin sahiplenmesi gerekiyor” dedi.

NECDET TAKVA AK PARTİ İÇİN NASIL BİR YOL ARKADAŞI OLACAK?

Kirli enformasyon yöntemleri ile karalamaya çalıştıklarını ve onlarla polemiğe girmeyeceğini söyleyen Necdet Takva, “Şunu söyledim, bunu söylemedim tarzında şeylerle vaktimizi ve zihnimizi tüketmeyeceğiz.Varsa var, söylemişsem söyledim diyeceğim. Mesela sosyal medyada paylaşılan o fotoğrafı kimin çektiğini biliyorum, nereden servis edildiğini de biliyorum, yani o fotoğrafı çeken arkadaş benim yanımdaki arkadaşlardan, şimdi nerede olduğunu kimlere hizmet ettiğini biliyorum. O fotoğraf var mıdır? Vardır. Ama o tweet, o şekilde yazılmamıştır. Doğruya doğru diyeceğim, yanlışa yanlış diyeceğim. Olanlara ben olmamış gibi davranamam, hayatımda böyle bir çizgi yok. Ancak insanın kişiliği ile ve davranışları ile ilgili bir belirleme üzerinden yıpratılması ham bir aklın ürünüdür. Yani ortalama zeka seviyesi ile alakası var, şimdi ben sizin evinizde ki ev halinizi fotoğraflayıp servis edersem ne olacak? Var mı öyle bir şey? Bu mudur bir kenti yönetecek akıl? Kendini bu şekilde mi meşrulaştıracaklar? Ya da beni bu şekilde yıpratmaya çalışan insanlar, yerel yönetime bu şekilde davranarak mı gelecek? Buna dair bir davranışla mı kent yönetecekler? Bu yaptıkları mı onları muhteşem bir yönetici yapacak? Bu mu onları çok Yurtsever, çok milliyetçi, çok devletçi, çok profesyonel, çok namuslu, çok adil ve adalet insanı yapacak? Arkadaşlarımız çekilmiş fotoğrafın kaynağını biliyorlar ve bununla ilgili de süreç belli olacak. Çekilmiş fotoğrafı paylaşmak, böyle bir şey var mı? Ne kadar edepli tanımlanabilir, ne kadar edep ölçüsündedir? Herkes kendisine yakıştığı gibi davranıyor. Varsa daha da paylaşsınlar, herkes her şeyi bilsin, insan bilmediğinden korkar. İşte teşkilatlarda yaptığım salon toplantılarında her şeyimi anlatıyorum. Biz işimize bakıyoruz, zor bir süreç yönetiyorum, çok önemli birer aktör olan aday adayları ile görüşüyorum. Adalet Kalkınma Partisi yerelde bunlar üzerinde politika geliştirecek. Bu nedenle söylem ve eylem birliği içerisinde hareket eden, dil birliğini geliştirmiş bir ekip olma çaba içerisindeyiz. Aday adaylık müracaatında bulunarak çok kıymetli bir iş yapıyorlar. Onları tanımaya çalışıyorum, emeğe saygı duyarak alan genişletmeye, herkesin kendisini ifade ederek ekip içerisinde etkin olmasını sağlamaya çalışıyorum. Dolayısıyla teşkilatta ki herkes, bulunduğu konumda çok daha huzurlu ve mutlu olacak bir yol arkadaşı buldu kendine, Necdet Takva teşkilattaki ekip arkadaşlarının ve halkın hayatını zenginleştirecek” diyerek aynı amaç için birlikte hareket etmenin önemine değindi. Kaynak: Van Postası Gazetesi