Milletvekili Sarısaç, Van için 'Meclis Araştırması' talep etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van’ın ekonomik ve altyapı sorunları ile Kapıköy'e ilişkin TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması önergesi verdi.

SİYASET 4.03.2021 10:07:57 0
Milletvekili Sarısaç, Van için 'Meclis Araştırması' talep etti
Tarih: 01.01.0001 00:00

“Van jeostratejik konumuyla büyük bir ekonomik pazarın ortasında yer almasına, genç nüfusuyla önemli bir iş gücüne sahip olmasına ve yerüstü zenginlikleriyle ciddi bir turizm potansiyeli taşımasına rağmen, işsizlik ve yoksulluk başta olmak üzere sağlıktan eğitime, tarım ve hayvancılıktan ekolojiye birçok sorunla boğuşuyor” ifadelerini kullanan Milletvekili Sarısaç, söz konusu sorunlar için Meclis Araştırması talep etti.
Milletvekili Sarısaç, önergesinde, “Van’ın süregelen sosyo-ekonomik ve politik sorunları Covid-19 salgınıyla birlikte daha da derinleşmiştir” diyerek, Kapıköy sınır kapısı konusuna da değindi. Milletvekili Sarısaç; “Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmaması Van’da temel bir problem haline gelmiştir. Van esnafı için İranlı turistlerin önemi büyüktür. Van’ın İran’a sınırı olan diğer ilçelerinde de ticareti artıracak kapıların açılması gerekirken, mevcut tek kapı olan Kapıköy, Van’da STK ve siyasi partilerin bütün çağrılarına rağmen gerekli tedbirler alınarak açılmamıştır. Bunun sonucunda Van’da hotel, kafe ve restoran başta olmak üzere her sektörde çoklu bir kriz durumu ortaya çıkmıştır. Kapıköy’ün kapalı olduğu her gün biraz daha büyüyen ekonomik kriz; elektrik ve su faturalarının ertelenmemesi, biriken kredi faizleri ve borçlar, SGK primi işveren payları, gelir vergisi stopajlarında çözüm üretilmemesi vb. gibi artçı krizlerle daha da büyümektedir.” ifadelerine yer verdi.
'Kayyum atamalarını' da eleştiren Milletvekili Sarısaç, Van'ın tarım ve hayvancılık konusundaki sıkıntılar ile kentin genç işsiz problemine de ayrı paragraflar açtı.  
Milletvekili Sarısaç, son olarak; “Van’da; çevre yolunun bitirilmemesi, şehir stadyumunun yapılmaması, kabarık elektrik faturaları ve kültür varlıklarının restorasyonlarının yapılmaması başta olmak üzere birçok ciddi sorunun etkileri de yurttaşlar tarafından hissedilmektedir. Bu nedenle Van’da kronikleşen sosyo politik ve ekonomik sorunların tespit edilerek gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir.” diye kaydetti.

MİLLETVEKİLİ ORAL: VAN KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMALIDIR!

Bu arada İyi Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral da, Meclis'te Kapıköy Sınır Kapısını gündeme getirdi. Milletvekili Oral; “Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı normalleşme adımları kapsamında gördük ki Van mavi renkle işaretlenmiş ve düşük riskin olduğu bir şehrimizdir. Madem Van maviyi görmüştür, Kapıköy sınır kapısı da artık ticareti görmelidir. İran’da mutasyonlu virüsün çoğalmış olması ve halk sağlığı tabi ki geçerli bir sebeptir. Ancak mutasyonlu virüs sadece İran’da mı vardır? Kontrollü bir şekilde, geçiş kısıtlamaları ve karantina süreçleri sert bir şekilde uygulanarak bu kapıdaki ticaretin bir an önce açılması şarttır. Vatandaşlarımız mağdurdur. Bir an önce sınır kapısının açılması müjdesini beklemektedirler. Ülkemizde yeterli ekonomik destek verilemediği için mecburen normalleşmeye başlamıştır. Van için de normalleşme ve ekonomik toparlanmanın yolu Kapıköy sınır kapısından geçmektedir” ifadelerini kullandı.