Meslek liseleri, meslek odalarından daha faydalı

İdeolojik bataklıkta boğulan meslek odalarından Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği ve TMMOB koronavirüse yönelik hiçbir teknik ve bilimsel çalışma yapmazken, meslek liselerinde öğrenim gören öğrenciler Türkiye’nin dör

SİYASET 24.03.2020 10:55:23 0
Meslek liseleri, meslek odalarından daha faydalı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İsminde “Türk” ibaresi bulunduran ancak Türkiye’ye somut hiçbir katkı sunmayan meslek odalarının ülkeye meslek liseleri kadar faydasının olmadığı, koronavirüs gündeminde bir kez daha tescillendi. İdeolojik bataklıkta boğulan meslek odalarından Türk Tabipleri Birliği (TTB) koronaya karşı bilimsel bir çalışma yapmadığı gibi, toplumu paniğe sevk edecek açıklama yapmakla yetindi. TTB Başkanı Sinan Adıyaman’ın, Türkiye’de vaka sayısının fazla olduğuna dair duyum aldıklarını söylediği açıklaması büyük tepki çekti. Türk Eczacıları Birliği ve TMMOB gibi kuruluşlar virüse karşı hiçbir teknik ve bilimsel çalışma yapmış değil. Elektrik Mühendisleri Odası’nın korona sürecinde yaptığı tek şey, 22 Mart’taki “Nükleere hayır” kongresini virüs tehdidi kapsamında iptal etmek oldu.

Meslek liseleri çalışıyor

AK Parti döneminde önü açılan meslek liselerinde öğrenim gören 15 ila 18 yaşlarındaki talebeler ise Türkiye’nin dört bir yanında tonlarca dezenfektan imal ediyor, antibakteriyel temizlik malzemeleri üretiyor, cerrahi maskeler yaparak vatandaşın kullanımına sunuyor. Samsun’da virüse karşı antibakteriyel 21 yeni ürün gerçekleştirilirken, Konya’da günde 10 ton dezenfektan üretiliyor. Artvin’de talebeler maske imal ediyor, Kırıkkale’de temizlik malzemeleri seri üretimle ülkeye kazandırılıyor. Türkiye’ye sözde meslek kuruluşlarından daha fazla katkısı olan meslek liselerinin koronavirüse karşı hummalı çalışmalarından bazıları şunlar:

Kütahya Necmettin Erbakan Meslek Lisesi koronavirüse karşı solüsyon üretti.

l Samsun Atakum Meslek Lisesi öğrencileri koronavirüse karşı anti bakteriyel özellikli 21 yeni ürün geliştirildi. İlk aşamada 50 ton sipariş alındı. Bin 98 öğrenci, 155 öğretmen bulunan okulda üretilen temizlik ürünleri Türkiye’nin her yerine gönderiliyor.

l Kayseri Ahi Evran Meslek Lisesi talebeleri, 7 şehrin ihtiyacı için 545 ton el ve ortam dezenfektesinin imalatını sürdürüyor.

l Malatya Hasan Akbudak İMKB Meslek Lisesi öğrencileri günde 12 saatlik mesaiyle günlük 8 ton hipoklorit esaslı yüzey dezenfektanı üretiliyor.

Fırsatçılara karşı maske ürettiler

l Artvin İbni Sina Meslek Lisesi talebeleri cerrahi maske imal etti. Lise öğrencileri peçete ve paket lastiği kullanarak makas ve zımba yardımıyla yaptıkları maskelerini oldukça ucuza mal ediyor.

l Konya Selçuklu Meslek Lisesi günde 10 ton dezenfektan üretimi yaptı.

l Kırıkkale’de Bahşılı Hacı Hidayet Doğruer Meslek Lisesi ile Keskin Meslek Lisesi öğrencileri, antibakteriyel evsel ve endüstriyel temizlik malzemelerinin seri üretimine başladı. Okullarda kolonya, çamaşır suyu, sıvı ve katı el sabunu, köpüklü el sabunu, yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, cam sil, yağ çözücü, kireç sökücü, banyo ve tuvalet temizleyici üretiliyor.

l Diyarbakır Vali Gökhan Aydıner Meslek Lisesi’nde günlük ortalama 12 ton yüzey dezenfektanı imal edildi. Taleplere yetişebilmek için 2 vardiya halinde 8 öğretmen gözetiminde 51 öğrenci yoğun şekilde çalışıyor

l İstanbul Kocasinan Şehit Samet Kırbaş Meslek Lisesi günlük 10 ton kapasiteyle koronavirüse karşı dezenfektan üretildi.

Talebelerden tonlarca dezenfektan

l Zonguldak Eren Enerji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümü’nde öğrencilerinin ürettiği günde 3 ton hipoklorit katkılı dezenfekte üretiliyor. Üretilen ürünler ‘Er-Kim’ markasıyla şehirdeki kamu kurumlarına gönderiliyor.

l Hatay Şehit Ahmet Benli Mesleki Lisesi öğrencileri, okulların temizliğinde kullanılmak üzere günlük 10 ton yüzey dezenfektan üretiyor.

l Sakarya Şehit Hasan Keleş Meslek Lisesi’nde, artan dezenfektan talebini karşılamak için hummalı çalışma yürütülüyor.

l Mersin Atatürk Meslek Lisesi ile Tarsus Meslek Lisesi hijyen solüsyonu üretimi gerçekleştiriyor.