Memur-Sen Toki, Toki'nin Hizmet Anlayışına Yakışmıyor

BOĞAZİÇİ A.Ş. site yönetiminin sitedeki görevine son vermelidir.

SİYASET 4.08.2019 22:58:30 0
Memur-Sen Toki, Toki'nin Hizmet Anlayışına Yakışmıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mehmet Ali UCA, Van’da TOKİ’nin depremden önce inşa ettiği ve Van’da yaşanan tüm depremleri gören Memur-Sen TOKİ sitesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Memur-Sen TOKİ Sitesinin (Korubaş TOKİ) yapımına 2009’da başlandığını, 2011 yılında çağdaş yaşam alanları, sosyal donatları, peyzaj çalışmaları ve yeşil alanlarıyla eksiksiz bir şekilde 1058 konutlu bu devasa kentin teslim edilmesi gerektiğini ancak birçok eksiğiyle Temmuz 2019 tarihi itibariyle hala bitirilmediğini ifade etti. UCA, dönem dönem değişen ve isim değişikliğine giden YÜKLENİCİ FİRMA’lar olan PAKT AYDINLAR İNŞAAT TİC.LTD.ŞTİ, PROKON MÜH: ve MUŞ A.Ş. BEŞER MÜH. MÜŞ: LTD.ŞTİ ve TUŞBALI İNŞAAT ve TAAHHÜT firmaları tarafından sitenin inşa edildiğini ve tamamlanmayan kısmının hangi firma sorumluluğunda olduğunun bilinmediğini, bununla ilgili TOKİ tarafından hak sahiplerine gerekli detaylı bilgi verilmediğini ve sonuç itibariyle sitede ciddi eksikliklerle birlikte hala tamamlanmadığını ve kesin teslimatın yapılmadığını dile getirdi.
TOKİ’ye yazılan onlarca mailin, mektup ve tutanağın olduğunu belirten UCA, buradaki eksiklikler ve sorunların TOKİ tarafından görmezden gelinmeye devam edildiğini, bitmez sorunları ve eksiklikleriyle, kötü işçilik ve kötü imalatıyla tüm şehrin malumu olmuş bir site olarak bilindiğini söyledi. MEMUR-SEN TOKİ sitesinde 51 blok, 1058 konut, iki okul, bir camii, üç mini market ve bir manav bulunduğunu, yaklaşık 5.000’den fazla vatandaşımızın burada yaşadığını ve bu sitenin büyük çoğunluğunun da çeşitli mesleklerden oluşan kamu personelleri olduğunu ifade etti. TOKİ’ye, belediyelere, Boğaziçi Yönetimi A.Ş. ve Site Yönetimine ve daha pek çok yetkili kişi ve kuruma, bitirilmemiş ya da yerine getirilmeyen hizmet ve yatırımlar ile eksik ve ihtiyaçlar sözlü ve yazılı olarak defalarca bildirildiği halde yine de sitenin çoğunlukla yüzüstü bırakıldığını, gelinen son süreçte yerel anlamda Edremit Kaymakamlığı ve Edremit Belediyesi’nce sitede bir büyük market, bir eğitim merkezi, bir halı saha yapıldığını ve özellikle de doğalgazın sakinlerin talep ettiği bireysel abonelik şekliyle ulaşmasında Edremit Kaymakamı Sayın Atıf ÇİÇEKLİ’nin büyük katkılarının olduğunu ve bu nedenle Memur-Sen TOKİ sakinlerinin Sayın ÇİÇEKLİ’ye müteşekkir olduklarını belirten UCA, bireysel çabaların dışında sitenin kendi kaderine terk edildiğini söyledi. Edremit Belediyesiyle yapılan görüşmelerde Memur-Sen TOKİ ile ilgili projelerinin olduğuyla ilgili geri dönütler aldıklarını ve bu anlamda Edremit Belediye’sinden Memur-Sen TOKİ sitesine sahip çıkılacağı ümidini taşıdıklarını belirten UCA, tüm site sahasında MUTLAKA artık çağdaş standartlarda bir çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışması yapılması gerektiğini ve halihazırda yeşilin, ağacın ve peyzajın olmadığı kupkuru bir ortamda vatandaşlarımızın hayatlarını idame ettiklerini belirtti. UCA sözlerine şöyle devam etti.
 Sekiz yıldır sakinlerin kendi imkanlarıyla diktiği az miktardaki fidan ve yeşil alan bile mevcut site yönetimi tarafından ihmal edilmiş durumda olduğundan site yönetiminin yıllardır kendi haline terk ettiği bu siteye sahip çıkması ve vatandaşlarımızdan Tüm Türkiye’deki TOKİ yönetimlerinden fazlaca aldıkları aidatları artık vatandaşın ve sitenin menfaatine kullanması gerekmektedir. Site içerisinde doğalgaz olmasına rağmen tüm TOKİ’ler içerisinde en fazla aidatı 117 TL ile Memur-Sen TOKİ sakinleri ödemektedir. Alınan bu ücretler yıllardır hiçbir şekilde vatandaşa temizlik işleri dışında hiçbir şekilde yansımamıştır. Sitenin içinden geçen kuru dere yatağının Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesince kontrolünün yapılarak gerekirse iki tarafına duvar örülüp etrafındaki birkaç dönümlük geniş alan park/yeşil alan ve yürüyüş parkuru olarak değerlendirilmelidir. Sitede oturan beş binden fazla vatandaşa çağın gereklerine uygun ferah, temiz ve bakımlı bir yaşam alanı oluşturulmalıdır. Çocuk oyun alanları yapılmalı, modern ve TOKİ’ye yakışır sosyal donatlar oluşturulmalıdır. Kaldırımı olmayan site içi yollara herhangi bir kaza gerçekleşmeden mutlaka kaldırım yapılmalıdır. Saha içi aydınlatmalarından, VEDAŞ tarafından bazı direklere lamba takılmasına rağmen elektrik altyapısı sorunlu olduğundan yeterince verim alınamamakta, Saha içi yollarda ciddi sorunlar bulunmaktadır. Saha içinde ailelerin ve çocukların oturabileceği ve dinlenebileceği alanlar yoktur. Blokların bodrumlarında ve temellerinde yaz kış su sızıntısı ve nem olduğundan korozyon, deforme, küflenme ve dökülmeler yıllardır devam etmektedir. TOKİ, YÜKLENİCİ FİRMA ve SİTE YÖNETİMİ bu kusurlu yapılarla ilgili göstermiş oldukları ilgisizlik ve ihmallerle hak sahiplerini mağdur etmek yerine üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidirler. Hakkaniyetli ve ciddi bir denetimle buradaki tüm eksiklikler ve olumsuzluklar yerinde tespit edilip, ehil bir firma eliyle bitirilmeli, TOKİ’ye yakışır modern ve nezih bir yaşam alanı oluşturularak konutların kesin teslimi yapılmalıdır. Kesin teslim ve devir işlemlerinden önce TOKİ, BOĞAZİÇİ A.Ş. ve SİTE YÖNETİMİ uhdesindeki yapılmayan iş ve hizmetlerin yapılması gerekmektedir.
Sitenin yerleşime açıldığı 2011 depreminden sonra siteyi yönetmeye talip olan BOĞAZİÇİ A.Ş.’nin yetkilendirdiği SİTE YÖNETİMİ’nin ilgisiz tavırları nedeniyle Hak sahiplerinin çoğu eksikler, sorunlar ve sorumsuzlar yüzünden konutlarını devretmek zorunda kalmışlardır. Konutlar ve Konut Sahası Yüklenici Firma ve Site Yönetimi’nin boş vermişlik ve ihmalleri neticesinde maddi değerini kaybederek, hak sahipleri maddi ve manevi olarak zarara uğratılmıştır. Dolayısıyla TOKİ bu problemlere el atmalı, BOĞAZİÇİ A.Ş. site yönetiminin sitedeki görevine son vermelidir.