_Market fiyatları istenilen düzeyde düşmedi

Büyük Birlik Partisi Van İl Başkanı Mevlüt Kaya, 20 Aralık'tan bu yana döviz fiyatlarında belirgin bir düşüş olmasına rağmen, söz konusu düşüşün market fiyatlarına yansımadığını belirterek, "Birçok market ve iş yeri,

SİYASET 1.01.2022 10:59:43 0
_Market fiyatları istenilen düzeyde düşmedi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dünyada ve ülkede pandemiden kaynaklı büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyen Büyük Birlik Partisi Van İl Başkanı Mevlüt Kaya, "Pandemi ve ekonomik açıdan yaşanan dalgalanmalar vatandaşı sıkıntıya soktu. Ülkemizde de yaklaşık iki yıldır birçok ürüne zam yapıldı. Özellikle son iki-üç ay içinde gıda ürünleri başta olmak üzere, giyecek, yiyecek ürünlerin defalarca zam yapıldı. Ama döviz düşmesine rağmen bir türlü fiyatlar istenilen seviyede düşmedi. Vatandaşların bu anlamda sıkıntılar yaşadığını gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.

"DÖVİZDEKİ DÜŞÜŞ, PİYASAYA YANSIMADI"

Doların yükselişini bir oyun olarak kabul ettiklerini anlatan BBP İl Başkanı Kaya, "Ama bugün eğer bizde vicdan var ise, yükselen fiyatları düşürmemiz gerekiyor. Dolar düştü, fakat piyasaya yansımadı. Özellikle bazı kesimlerin vicdanı körelmiş. Bir âlim 'huzuru maddede arayanların gözü kördür' diyor. Bu insanlarımızın gözünü madde bürümüş, huzuru maddede arıyor. Bu insanlar materyalist insanlardır. Amerikan'ın dolarından bize ne? Bizim bir milli paramız var. Bazı esnaflar dolar bazlı ticaret yapabilir. Ama bu süreçte zaten ürünleri raftaydı. Yeni bir ürün almadı. Elindeki ürünün fiyatını yükseltti. Mecliste hükümeti tarım politikaları üzerine eleştirdiler. Madem bu ülke hepimizindir, tarımın, hayvancılığın gelişmesi için projeleriniz nedir? Bir ülkenin tarımı, sanayisi, hayvancılığı olmazsa o ülke bitmiştir. Biz nadasa kalan tarlanın da doğrudan desteklemesini alıyoruz, sürüp, ektiğimizin de parasını alıyoruz. Köylerimizi, ilçelerimizi sürekli dolaşıyoruz. Bir tane arazi sürülüp ekilmiyor. Hükümetin bu konuda Tarım Mahsulleri Ofisi'ni çoğalması gerekiyor. Vatandaşı tarıma yöneltmeli ve onların elde ettiği ürünleri satın almalıdır. Bizim vatandaşımız hakikaten çalışkandır. Ama hazır parayı alınca, tarlasını sürüp ekmiyor. Bu anlamda devletin vatandaşı buna teşvik etmesi gerekiyor. Vatandaşın ürünlerini devlet satın alırsa, bu sefer vatandaş arkasında devletin gücünü hissederek, tarıma daha fazla önem verir. Bu anlamda üretim yükselir. Osmanlı Devleti döneminde bir esnaflık erbabı vardı. Biz şimdi kapının önüne, müşteri diğer esnafa gitmesin diye iki tane eleman koyuyoruz. Müşteri bütün eşyamızı alsa, biz yok demeyiz. Bunu benden alma, komşudan al, oda siftah etsin demiyoruz. Bu hale geldik. Büyüklerin bir sözü var; 'Dinin bilen, dünyasını bilir, dinini yaşayan dünyasını yaşar.' Biz maneviyattan uzaklaştığımız için, bu hallere geldik. Herkesin maneviyata dönmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"MUHALEFET, HÜKÜMETİN HİÇBİR FAYDALI İŞİNİ DESTEKLEMEDİ"

Ülkede muhalefet cephesinde önemli sorunlar olduğunu belirten Kaya, "Dolar yükseldiği zaman da hükümeti eleştiriyorlar, düştüğü zaman da eleştiriyorlar. Bunların zihniyeti ülkeyi kalkındırmak değil. Bu ülkeyi, bu vatanı seven bir muhalefet olsa, Hükümetin yaptığı iyi olaya iyi der, kötü olaya da kötü der. Bunların amacı, bu 'hükümet yıkılsın, biz o makama oturalım, ne olursa olsun'. Bu anlayış yanlış bir anlayıştır" dedi.

Van'da Ak Parti cenahının da sorun ve sıkıntıların çözümü için daha fazla zaman ayırması gerektiğini ifade eden BBP İl Başkanı Kaya, "Ak Parti'nin Van'daki milletvekili veya il yönetiminde de daha çok çaba istiyoruz. Ak Parti yönetimini geçtiğimiz gülerde bir taziyede gördüm. Kendileri ile konuştum. Taziyeye geldiklerini söylediler. Sadece taziye ziyaretleri bu hükümeti kalkındırmaz. Esnaflara gitmeleri, sorunlarını dinlemeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kendisinin de iş yerinin olduğu, Hz. Ömer Camii'nin altındaki iş yerlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın olduğunu, bu yıl için yüzde 18'lik bir zammın yapıldığını anlatan Kaya, "Van Büyükşehir Belediyesi, kendisine ait olan yer altı çarşısında kiraları düşürdü. Tuşba Belediyesi keza aynı şekilde kiracılarının kiralarını düşürdü. Biz Hz. Ömer Camii esnaflarına ise müftülük tarafından %18 zam göndermiş. Biz esnaflar olarak bunun %10'na düşürülmesini istedik. Bunu Ak Parti yönetimine de izah ettim. Fakat sorunumuza çözüm bulmadılar. Bununla ilgilenmeleri gerektiğini ilettim" dedi.

VAN'DA UZUN YILLARDIR BİR ÇEVRE YOLU BİTİRİLEMEDİ

Van Çevre Yolu'nun uzun yıllardır bitirilemediğini anlatan Kaya, "Van Çevre Yolu'nda, 18. Madde uygulaması yüzünden bu yol bir türlü bitirilemedi. 18. Madde uygulaması, birçok kişiyi mağdur etti. Birçok vatandaş şuan mahkemelik oldu. Türkiye'de yargı bağımsızdır. Kimse bunun önüne geçemez. Van'da Çevre Yolu'nun yapılması farzdır. Bu mahkemeliklerden dolayı çevre yolu yapımı uzuyor. AK Parti teşkilatının bununla ilgilenmesi gerekiyor. Milletin sorunlarıyla ilgilenmeyen milletvekilleri, acaba bugün bu insanlardan oy isteyebilecek mi? 18. Madde yüzünden asırlardır akraba olan insanlar bugün bir birine girdi. Bugün AK Parti gider başkası gelir ama bu vatan gitti mi, bizim dostumuz yoktur. Bugün Türkiye'ye gelebilecek ülkeler var ama bizim gideceğimiz yer yok. El birliği ile ülkeye sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş