Kurban Bayramı yaklaşıyor ama....

Kurban Bayramına sayılı günler kala hayvan pazarına gitmeye başlayan besiciler ciddi sorunlar yaşıyor.

SİYASET 26.07.2019 23:43:54 0
Kurban Bayramı yaklaşıyor ama....
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yüksek yem fiyatlarından dolayı sorun yaşayan besiciler hayvan satışlarından da istediği alamıyor. Besicilerin bu sorunlarına bir de yetkili kurumun ruhsat vermemesi ve küpeleme yapmaması sorunları 2 katına çıkarmış durumda.

Küçükbaş hayvan varlığı bakımında Türkiye’de ilk sırasında yer alan Van’da yaşanan tarım ve hayvancılık sorunları, Kurban Bayramı öncesi can sıkıyor. Özellikle ilçe ve mahallelerde hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaş Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilemeyen rapor ve yapılmayan küplemeden dolayı hayvanlarını Van’a, Van’dan da batıya gönderemiyor. Hayvan pazarına büyük zorluklarla hayvanlarını getiren, besiciler Kurban Bayramı öncesi satışlardan çok dertleriyle gündemde. Bayram öncesi  konuşan besiciler, yaşadıklarını sorunları anlattı, sitem etti, yardım istedi. Besiciler, “Tarım İl Müdürlüğünden yana çok dertliyiz. Bizi perişan ediyor. Bir meydan yapmışlar bir yöneticisi yok. Herkesin derdini dile getirmesi lazım. İşlemleri yaparken müdürlükte inanılmaz sıkıtılar yaşıyoruz. Van hayvancılık bölgesidir. Tarımın bu konuda işlemlerimizi hızlandırması lazım giriş-çıkış işlerini hızlandırması lazım. Burada 20-30 kişi bekliyor bayram üzeridir çıkışı yoktur. Acilen küpe ve aşılama yapılıp hayvanlara çıkış verilmesi gerektiğini ısrarla söylüyoruz. Sesimizi duysunlar.” Dedi.

ATEŞ: İNSAN BULAMAYACAKLAR

Hayvan pazarından gazetemize konuşan besicilerden Fehim Ateş, Van’a sürekli yapılan et ithalatından dolayı yaşanan mağduriyeti anlattı. Ateş, “Bu yüzden şu anda yemin torbası 100 lira olmuş. Bu insanlar nasıl kazanacak? İthal et getirmeye devam etsinler. Buradan onlara sesleniyorum. Hayvancılık yapacak insan bulamayacaklar. İnsanlar batıya göç etmek zorunda kalıyor. Üretimi bitiriyorlar. Tarım bakanı sesimizi duysun bu halk perişan halde. Van’da 2011 yılından beri et ve balık kurumu yok. Halen yapımı tamamlanmamış. Türkiye’nin hayvancılık bölgesi olan bir ilde kombine 10 sene neden yapılmıyor? Besici malını veremiyor, hayvanını kestiremiyor. Bu yıl ekonomiyi bitirdiler. İnsanlarda para yok. Para yok, kurban satışı yok. Et ve balık kurumu yok. Bu insanlar ne yapacak. Dışardan tüccar gelirdi eskiden dananın tanesini 5 bin liraya alırdı faizler eskiden düşüktü adam kredi çekip geliyordu. Şimdi ise dananın maliyeti 8 bin lira oluyor kar yok kazanç yok. Hayvancılığı resmen bitirdiler. Bir yanan lop et getiriyorlar bir yandan hayvan getiriyorlar. Ne yapmaya çalışıyorlar.” Diye konuştu.

“ÜRETEN ÇİFTÇİYE DESTEK VERİN”

“Van’ın temel sorunlarından biri de rapor yapılmaması” diyen Ateş konuşmasını söyle sürdürdü: “Tarım il müdürlüğü köylere gidip küpe yapmıyor. Besiciler hayvanlarını küpesiz meydana getiriyor. Sonra çıkış olmuyor, rapor yok, dışardan tüccar gelemiyor. Buna acilen çözüm bulmaları gerekiyor. Yetkililer sesimizi duysun. Bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Hayvanlarımız yakında telef olacak yediremiyoruz. Çiftçiye mazotun litresini 7 liradan veriyor. Yemin torbası 100 lira. Çiftçilere mazotu ucuza verin. Biz uzaya bile çıksak ete ve süte ihtiyacımız var. Bunu da üreten çiftçidir. Çiftçiye destek verin. Türkiye’nin göz bebeği hayvancılık yapılan iller Van, Muş, Ağrı, Kars, Erzurum eğer bu illere destek verilmese bu insanlara bu işi bırakacak.”

İPEK: VAN HAYVANCILIK BÖLGESİDİR

Vanlı besicilerin çok sayıda sıkıntısı olduğunu vurgulayan Cevdet İpek de “Geçen yıl bir tesis yaptılar söz de koyunlar için yapılan bölüme koyunlarımızı bırakıyoruz. Demirlerin arasından sığır geçer. Buradan Tarım İl Müdürlüğüne sesleniyoruz. Çıkışlar bizi çok etkiliyor. Tarım küpe vermiyor. Besiciler küpe yapıp malını gönderecek tarıma gidiyor orada muhatap bulamıyor. 10-20 gün bekle denilip gönderiliyor. Peki, bu besici 20 gün bu bayram üzerini nasıl çıkaracak. Tarım İl Müdürlüğünden yana çok dertliyiz. Bizi perişan ediyor. Bir meydan yapmışlar bir yöneticisi yok. Herkesin derdini dile getirmesi lazım. İşlemleri yaparken müdürlükte inanılmaz sıkıtılar yaşıyoruz. Van hayvancılık bölgesidir. Tarımın bu konuda işlemlerimizi hızlandırması lazım giriş-çıkış işlerini hızlandırması lazım. Burada 20-30 kişi bekliyor bayram üzeridir çıkışı yoktur. Acilen küpe ve aşılama yapılıp hayvanlara çıkış verilmesi gerektiğini ısrarla söylüyoruz. Sesimizi duysunlar.” Şeklinde konuştu.

ERTUŞ: SÜREKLİ CEZA KESİLİYOR

Besici Mehmet Emin Ertuş da yaşanan sorunları şöyle anlattı: “Van’ın köylerinin tek geçim kaynağı hayvancılık. Köylerden hayvanını meydana getirmek için gelen besiciler kontrol noktalarına durdurulup raporları ve çıkış belgeleri soruluyor. Tarım İl Müdürlüğü belge vermediği için besiciler sürekli cezai işleme maruz kalıyor. Çok zor durumdayız. 10-20 gün bekledikten sonra o maldan zarar ediyoruz. Hayvanın çobana verdiğiniz zaman hayvan başı gecesine 5 liraya bakıyor. 20 gün kalsa eder 200 lira yüzde 20/30 da kurtarmaz. Bu hayvancılık bundan öldü hep yanlış politikalardan oldu. Tarım gelsin raporunu, küpesini yapsın besicide mağdur. Tarımdan buraya memur gelmesi gerekiyor.”

Yeni Doğu Gazetesi