Koronavirüs vaka sayıları neden artıyor? Hükümet gerekli önlemleri yeterince alıyor mu?

Halk Sağlığı Uzmanı ve Akademisyen Prof. Dr. Erdoğan Sürat, koronavirüse karşı kullanılan maskelerin bir kez çıkarıldıktan sonra tekrar kullanılmaması gerektiğini açıkladı.

SİYASET 26.06.2020 01:20:25 0
Koronavirüs vaka sayıları neden artıyor? Hükümet gerekli önlemleri yeterince alıyor mu?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Halk Sağlığı Uzmanı ve Akademisyen Prof. Dr. Erdoğan Sürat, yeniakit.com.tr ‘Ülke Gündemi’nde, Mehmet Özmen’in covid-19 vaka sayılarının artmasına ilişkin sorularını cevapladı.

Mehmet Özmen: Hocam hoşgeldiniz. Koronavirüsü ciddiye alıyor musunuz?

Prof. Dr. Erdoğan Sürat: Türkiye'de bir yere yaranmak isteyen çevreler sesini yükseltip duruyor. Sağlık Bakanı Koca zaten benim gibi düşünüyor. Bu salgın bir doğal afettir. Burada tabib ne yapıyor? Ne ile uğraşıyor? Halkına sakin olması gerektiğini söylüyor.

Bakan Koca halkın sağ duyusuna inanıyor. Biz ABD, Japonya, Rusya ve İngiltere ile kıyas kabul edecek derecede uçuruma yuvarlanmadık. Halkın sağ duyusu hepimize güven veriyor.

Mehmet Özmen: Ankara'da otobüsler tıklım tıklım. Burada suçlu sizce kim?

Prof. Dr. Erdoğan Sürat: Burada şöyle bir şey var. Salgının en çok ölüme neden olduğu il İstanbul olarak karşımıza çıkıyor. Belediye başkanları bu görüntülerden sorumludur. Asker uğurlamalarında bile benzer görüntüler var. 

Mehmet Özmen: Sayın hocam  CHP'li belediyeler koronavirüsün yayılmasından sorumlu olabilir. Ancak burada devletin kurumları var. Bunlar bu görüntüleri halkın arasına girip görmüyor mu?

Prof. Dr. Erdoğan Sürat: Önlem dediğiniz şey kağıt üzerinde alınır. İnsanların omuz omuza gitmesine nasıl engel olunur?

Mehmet Özmen: Bu otobüslerde kısa bir süre önce önlem alınmıştı. Fakat ne oldu da biz bu süreci atlatamadan insanlar nasıl tıkış pıkış otobüse bindirilir. Bir kurul var diyor ki şunu uygulayacağız bunu uygulayacağız?

Prof. Dr. Erdoğan Sürat: Önlem lafını bir kenara itiniz. İstanbul'da yapılmıyor diyelim bu toplu taşımada mesafe kuralı, Ankara'da gelin bir çağrıda bulunalım. Sayın Mansur Yavaş önleminizi alalım. Diyelim! Önlem dediğiniz şey acayip bir çağrışım getiriyor. 

Bu tür kalabalık ortamlara gerekirse eli sopalı adam bile koyulur. Maskesini takmayana, kurallara uymayana müdahale edilsin.

Belediyeler halk sağlığı açısından hükümetlere de fark atar. Ankara Belediyesi bunun önlemini almalı. Başkente layık bir şekilde toplu taşımada vs.. somut olarak neler yapılacağını gayet iyi tahmin etmelidir. 

Mehmet Özmen: Maskeyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Prof. Dr. Erdoğan Sürat: Ben şahsen kullanıyorum. Maske düzgün kullanılmıyorsa bu hastalık yayar. Adam ağzına takıyor. Ara sıra çıkarıp elinde tutup oraya buraya sürtüyor. Bu sadece koronavirüs değil, diğer hastalıkları da yayar. Maskeyi bir kere çıkarttığınız zaman onu atmanız gerekiyor. Maskenin atma kuralları var. Aksi takdirde siz koronavirüsü daha da yaymış olursunuz.

Ben lokantaya gidip maskeyi çıkardım. Çöpümü gidip oraya atacağım. Bunlar Ankara'da oluyor. Başkente yakışmayan bir durum bu. Sayın Mansur Yavaş maskelerin çıkarıldığı zaman atılacağı aparatlar koy. Belediyenin parası ve olanağı var.

Belediyeler görevini yapmıyorsa ben bu konuda TBMM'nin sağlık komisyonuna güveniyorum.