Kiralar Ateş Pahası!

2018 yılında yaşanan ekonomik darboğaz tüm sektörlerde olduğu gibi emlak sektöründe de etkili oldu. Yüksek enflasyonun yüksek kiralarda yarattığı en büyük etkiyi Van yaşadı. Van, Doğu Anadolu illeri arasında en yüksek kiraya sahip il

SİYASET 14.01.2019 14:00:12 0
Kiralar Ateş Pahası!
Tarih: 01.01.0001 00:00

2018 yılında yaşanan ekonomik darboğaz tüm sektörlerde olduğu gibi emlak sektöründe de etkili oldu. Yüksek enflasyonun yüksek kiralarda yarattığı en büyük etkiyi Van yaşadı. Van, Doğu Anadolu illeri arasında en yüksek kiraya sahip il oldu.


 

Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ve her geçen yıl göç alan Van’da artan kiralar dar gelirli aileler ve öğrenciler için büyük zorluklar yaşatıyor. Kiraların yükselmesinde büyük etken olan enflasyon ve ekonomik sorunlar, Van’ın yüksek kiralara ulaşmasına neden oldu. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan iller arasında en yüksek kiraya sahip olan Van’da vatandaş mağdur durum. Kira fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili gazete olarak görüştüğümüz Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kira ücretlerinin bir türlü aşağı çekilmediğini ifade etti. Özdek, “Nedir bu ev sahiplerimizde ki para hırsı. Bu konuda ev sahiplerimiz insaflı ve vicdanlı olmaları gerekiyor.” Diyerek ekonomik sorunların durumunu bir nevi özetlemiş oldu.

ÖZDEK: BATIYLA EŞİT OLMAMALI

Bölgede kira artışlarıyla ilgili sorunların olduğunu belirten Özdek şunları söyledi: “Van ilinde şu an yaşayan bütün kesimler açısından kira fiyatları ok sıkıntılı bir durum. İlimize dışardan gelen vatandaşlar dar gelirli insanlar olması, bölgedeki kiraların yüksek olmasından çok ciddi şekilde şikayet etmektedir. İlimizde bulunan yapıların kira konusunda çok ciddi bir yükselişe tabi olduğu son zamanlarda görülmektedir. Asgari ücret alan vatandaşların zar zor geçimini sağladığını biliyoruz. Bu da birde kirada yaşıyorsa, bu defa geçimini sağlayamayacak iki artı birlerin fiyatı şuanda bin lira gibi, bunun üzerine ortak giderlerde eklenince bin beş yüzü buluyor. Bir daireye bin 500 ve üzeri kira veren bir vatandaş normal geçimini nasıl sağlayacak.”

“ANLAYIŞIN KIT OLMASI BİZİ ÜZÜYOR”

Özdek, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan bir vatandaş olarak bölgede özellikle büyükşehirlere nazaran kiraların yükselmesi ve yükseltilmesini doğru bulmuyoruz. Kiralarımızın İstanbul, Ankara, İzmir’e eşit olmaması gerekir kira ’sal boyutların, ama ne yazık ki bizler Van’da yaşayan insanlar olarak ilimizde ki ev sahiplerinin tamamen kendi lehine olacak şekilde kiraları yükseltmeleri, insanlarımızı dar boğaza sokmaları ve bu konuda anlayışlarının kıt olması bizleri üzüyor.” Şeklinde konuştu.

ÖZDEK: EN YÜKSEK KİRA VAN’DA

Evini kiraya veren vatandaşın empati kurması gerektiğini söyleyen Özdek şöyle konuştu: “Yüksek kiralar gerçekten insanları mağdur ediyor. İnsanların bu mağduriyetinin giderilmesi açısından ev sahiplerinin daha nezaketli ve anlayışlı davranması gerekiyor. Artık biraz insaflı olmaları lazım. Halkın bu mağduriyetini görmeleri ve buna göre bir kira istemeleri lazım. İlimizde baktığımız zaman, yaptığımız anketlerden başka şehirlere nazaran doğu şehirleri arasında en yüksek kira Van’da. Kiraların bu kadar yüksek olmasına biz bir anlam veremiyoruz. Dışardan gelen insan sayısı yüksek, iyi bir yaşam sağlaya bilmek için kira artışlarınındı asgariye indirilmesini istiyoruz. Maddi durumu olmayan insanlar var.”

“EMLAKÇILAR DERNEĞİ OLARAK KINIYORUZ”

“Biraz daha sağduyulu olmamız lazım” diyerek konuşmasını sürdüren Özdek, “Buradan kira sahiplerine sesleniyorum. Lütfen kira isteyen vatandaşlarla empati kurarak düşünelim, merhametli olalım. Van kiralarını Ankara ve İstanbul düzeyine getirmeyelim. Batıda iş imkanları ve geçim kaynakları var. Van’da bu iş imkanları yok, Doğu Anadolu Bölgesi’nde olduğumuzu unutmayalım. Kira yüksek ve artışlarını bizler Emlakçılar Derneği olarak kınıyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda ki mağduriyetinin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Van’da ki kiraların yüksek olduğunu herkes biliyor, bu konuda iş Vanlılara ve Van halkına düşüyor. Van halkı empati yaparak sağ duyuyla konuya bakmaları gerekmektedir.” Dedi.

“VAN EKONOMİSİ İYİ DEĞİL”

Van’ın ekonomik anlamda düşük iller arasında yer aldığına değinen Özdek şu ifadelere yer verdi: “Ekonomik düzeyde çok düşük bir şehiriz, Van’da hiçbir ticaret yapılmamakta, bütün ticari argümanlar durmuş durumda, ciddi bir sirkülasyon olmadığı gözle görünür bir şekilde. İnsanlarında yaşamsal olarak, evlere ve barınmaya ihtiyacı var. İşsizlik içerisinde bu kadar kiraların yüksek olması, insanları çok büyük sıkıntılara koyuyor. Bu konuda fakir ve durumu olmayan vatandaşımızda düşünmek zorundayız. Vanlılar olarak bu güne kadar gelen bütün vatandaşlara sağduyulu davrandık, geçmişten bu güne kadar ve bu günden sonra da sağduyulu olmamız gerektiğini buradan söylüyorum, insan olarak samimiyetimizi ve merhametimizi kaybetmememiz gerekiyor.”

ÖZDEK: EL ATILMASI GEREKİYOR

Özdek, “1+1 daire fiyatları çok yüksek, burada bir fırsatçılık söz konusu, 1+1 olan daireleri dayalı döşeli gösterip normalin üzerinde kira alıyorlar. Bu 1+1 dairelerde kalan insanlar ya öğrenci, ya memur, ya da çalışmaya gelen biri bunlara da dayalı döşeli evi sekiz yüz ve üzeri fiyatlara kiraya veriyorlar. Bu konuda halkımızdan biraz vicdanlı olmalarını talep ediyoruz. Bu kadar normalin üzerinde kira almak sadece karşı tarafı mağdur eder, biraz vicdanlı olmalarını istiyoruz. Dediğimiz üzere bu gün bölge genelinde kiraların en yüksek olduğu il, işsizlik bizde, yüksek kira bizde, bu duruma bir el atılması gerekiyor artık.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: yenidoğu gazetesi