Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi'nin 1. bölümü tamamlandı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve kentin çevre ve şehir yapısına önemli katkı sunacak olan Entegre Katı Atık Tesisinin 'Enerji Üretim Bölümü' düzenlenen törenle hizmete başladı.

SİYASET 5.11.2019 16:47:38 0
Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi'nin 1. bölümü tamamlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Büyükşehirler arasında çöpü vahşi depolama sistemi ile depolanan tek il olan Van, bu tesis ile önemli bir sorundan kurtulmuş oluyor. Özalp yolu üzerindeki çöp depolama alanı, yeni tesis ile vahşi depolamadan arındırılarak hem kötü görüntü ortadan kaldırılacak hem de enerji üretimi elde edilerek ekonomiye katkı sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında ihalesi yapılan Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisinin ilk etabını olan enerji üretim bölümü tamamladı. 2020 yılı sonuna kadar projenin tamamının bitirilmesi hedeflenirken tesisten saatte 8 megawatt enerji üretilerek yaklaşık 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı buradan karşılanacak. 137 milyon liraya mal olacak tesis için Büyükşehir Belediyesinin kasasından hiçbir harcama yapılmayacak ve tesis 25 yılın sonunda belediyeye bedelsiz devredilecek. Tesisten elde edilecek enerji ve geri dönüşüm ile ilgili tüm gelirlerden de 25 yıl boyunca yüzde 6 oranında belediyeye pay verilecek. Tesisin açılışında konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, çok önemli bir yatırımın hayata geçirilmeye başlandığını belirterek, bir diğer önemli yatırım olan atık su arıtma tesisinin de 2020 yılında hizmete açılacağını ve bu şekilde Van'ın çok önemli iki sorununun çözüme kavuşturulmuş olacağını vurguladı.
Özalp Yolu üzerinde bulunan vahşi çöp depolama alanının arka bölgesinde faaliyet gösterecek olan tesisin açılışına Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vali Yardımcıları Bülent Faruk Baygüven ve Ferhat Atar, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Edremit Kaymakamı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammet Fuat Türkman, İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İlçe Belediye Başkanları, PANDA Alüminyum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Okhan ve Daire Başkanları ile vatandaşlar katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra ilk olarak açılış konuşan yüklenici firma PANDA Alüminyum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Okan, Katı Atık Entegre Tesislerinin 1’inci etabı olan Vahşi Depolama alanının ıslahı ve enerji üretim santralinin genel yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler aktardı.

ARVAS: “EN ÖNEMLİ YATIRIMLARDAN BİR TANESİ”

Daha sonra kürsüye davet edilen AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, konuşma yaptı. Tesislerin hayırlı olması dileğinde bulunarak konuşmasına başlayan Milletvekili Arvas, şunları söyledi: “1400 yıl önce Hz. Peygamber, Medine'ye gittiği zaman, Medine'yi inşaa ettiğinde, 'Ağaçlara dokunmayın, gölgeliklere dokunmayın, onlardan hayvanlar istifade ediyorlar.' demiştir. İnsanların istirahat mekânları ve çevreye verdiği önemi ve duyarlılığı biz inancımızda, kültürümüzde, medeniyetimizde fazlasıyla görüyoruz. Kur-anı Kerimde 500 ayetten fazla çevre ile ilgili Ayeti Kerime var. Ve biz akidemize baktığımız zaman, bir insan temizlikle anılır, çevresi ile anılır, hareketi ile anılır. Nasıl da kültürümüz de maddi ve manevi temizliğe ehemmiyet ve önemine arz ediyorsa, biz de bize emanet olarak bu yaşadığımız mekânlara da sahip çıkmamız lazım. Ekolojik dengenin bozulmaması, kuş türlerinin yok olmaması, tabiatın tahrip edilmemesi için ciddi bir eğitim seferberliğine ihtiyacımız vardır. Bizim kültürümüzde, bizim inancımızda temizlik imanın yarısı sayılır. Biz  çevremizi, şehirlerimizi, mekânlarımızı ve beldelerimizi eğer temiz tutarsak bizden sonra gelen nesiller ‘bizim önceki nesillerimiz bize güzel bir miras bıraktılar’ diyerek bizleri anacaktır. Ama eğer tahripkâr olup varlıklarımızı yok edersek, yeşilliklerimizi tahrip edersek, her kullandığımız malzemeyi rastgele atarsak, çöp yığınları, tahribatlar ve problemlerle karşı karşıya kalırız. Bu güzel tesissin Van’a kazandırılmasına sebep olan Büyükşehir Belediye Başkanımızı takdir ediyoruz. Belediyeye yakışan gerçekten geç kalınmış, belki en önemli yatırımlardan bir tanesi  katı atık projesi.  2’incisi inşallah atık suların denize akıtılan atık tesisimizin bir an evvel 2020 yılında İnşallah Van Gölü’nün kirlenmemesi adına faaliyete geçmesi ile olacaktır. Bu güzel tesisimizi Van’a kazandıran firmamıza da teşekkür ediyoruz. Sayın valimize de teşekkür ediyoruz, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bize yakışan Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan’ın 'Sıfır Atık Projesi' ile Türkiye’de başlatmış olduğu projeye katkı sunmaktır, bu proje çok önemlidir. Her kullandığımız malzemeyi yerli yerinde bırakırsak, bunu geri dönüşüm tesislerine gönderdiğimiz zaman gerçekten çevremizi temiz, doğayı temiz tutmuş olacağız. Bu tesisin Van’ımıza, ülkemize, milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

VALİ BİLMEZ: “PROJE 2 AŞAMADAN OLUŞUYOR”

Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisinin açılış töreninde konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Büyükşehirler arasında, çöpü vahşi depolanan tek büyükşehir Van iliyidi. Bütün ilçelerimizde ve Van merkezde çöpler vahşi bir şekilde depolanmaktadır. Van’da çöp depolanan alan bizim hemen İran’a çıkan yolumuzun üzerinde, kente çok yakın bir noktada, turistlerin güzergahı üzerinde. 3 Milyon metreküp vahşi depolanmış bir çöpümüz bulunmaktaydı, bu çöpümüz artık patlama noktasına gelmişti. Hem çıkardığı gazla havayı bozuyordu hem yer altına sızan sularla Sıhke ve Van Gölünü kirletiyordu. Onun için bizden önceki kayyum arkadaş döneminde buna ilişkin bir proje yapıldı ve projemiz 2 aşamadan oluşuyor. 1’incisi, önce bu biriken 3 milyon metreküp çöpün üstü kapatılarak o alanın kentimize bir yeşil alan olarak kazandırılması ve oradaki çöpten ekonomimize katkı sunulması için enerji üretimi. Bu 1’inci bölüm bugün itibari ile bitti. İnşallah birazdan açılışını yapacağımız bu tesisle enerji üretimine başlayacağız. O çöpün üstü de kapatıldı artık, öyle duman çıkartan ve koku yayan bir çöp olmaktan da çıktı. 2’inci bir kısmı ise ilimizin tüm ilçelerinin çöpünü buraya getirilip buradan ayrılıştırılması, ekonomiye kazandırılması, geri kalanını da yakma ve fermantasyon yoluyla ondan enerji üretilmesi. Geri kalan kısmının da, modern bir alanda oluşturulan çöp depolama sahasında depolanması meselesi, bu da önümüzdeki Aralık ayına kadar bitecek." ifadelerini kullandı.

“BELEDİYEYE, 25 YILDA BUGÜNKİ HESAPLARLA 80 MİLYON TL AKTARILACAK”    
Yapılan tesis için belediyeden herhangi bir ödeneğin çıkmadığını söyleyen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, tesisin yap işlet devret modeli ile yapıldığını belirterek şöyle devam etti: “Yüklenici firma bu tesisi 25 yıl boyunca işletecek ve 25 yılın sonunda bu tesisi olduğu gibi Van Büyükşehir Belediyesine devredecek. Ve bu 25 yıl süre zarfında hem ürettiği enerjiden, hem ayrıştırarak ekonomiye kazandırdığı çöpten elde ettiği gelirin de yüzde 6’sını belediyemize gelir olarak yatıracak. Yani bizim bugünki hesaplarla 25 yılda bu çöpten belediyemize 80 Milyonun üzerinde bir gelir elde edeceğiz. Tesisimiz günlük bin ton çöp değerlendirecek ve Van Büyükşehir Belediyesi olarak bizim bir sorumluluğumuz var, hergün bu tesise bin ton çöp getirme mecburiyetimiz var. Onun için Erciş, Muradiye ve Çaldıran çöp aktarma istasyonlarını inşallah önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz. İlçe beldiyeleri topladığı çöpleri o aktarma istasyonuna getirecek, oradan da buraya taşıma işini Büyükşehir Belediyesi yapacak. Ayrı bir aktarma istasyonu Özalp ve Saray için yapılacak. Şuan yapılan tek bir aktarma istasyonumuz var o da Gevaş, Gürpınar, Çatak ve Başkale'ye hizmet eden ama bugün için sadece Gevaş ve Gürpınar’ın çöp getirdiği bir aktarma istasyonumuz var. Artık çöplerimiz ilçelerimizi, coğrafyamızı, o güzelim alanları kirletmeyecek, onlar burada değerlendirilecek. Onun için bu proje çevre açısından çok önemli, son yıllarda turizm açısından ciddi bir ivme kazanan kentimiz açısından ciddi bir katkısı ve önemi var.”

Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi'nin 1. bölümü tamamlandı

“VAN’IN GÜZELLİĞİNE CİDDİ BİR KATKI SUNACAK”
Konuşmasının devamında hayata geçirmeyi planladıkları yeni bir projenin de haberini paylaşan Vali Bilmez sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bilgisini vermek istediğim diğer bir proje de en az bu proje kadar önemli olan atık su arıtma tesisi. Van Şehir Merkezinin atık sularının yüzde 75’i hiç arıtılmadan Van Gölüne verilmekte. Van Gölü sadece kentimizin bir değeri değil, hatta sadece ülkemizin ve bölgemizin de değil, dünyanın en büyük değerlerinden biridir. Bu gölü korumak, muhafaza etmek, bizden önceki ecdadımz nasıl koruyup temiz bir şekilde bize teslim ettiyse aynı şekilde biz de yeni nesillere bu gölü teslim etmek zorundayız. Bu göl artık bizim için bir cazibe merkezidir. Turistleri buraya çeken, insanları buraya çeken, değerlerimizin en başında gelmektedir. Bu arıtma tesisimizi de önümüzdeki yılın sonunda devreye sokacağız. Şuan yüzde 35 civarında gerçekleşmiş, şuana kadar harcanan para da 50 milyon civarında. Ama 100 Milyona kadar daha krediye ihtiyacımız var. Onun da sürecini başlattık, meclisten kararını aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin almak üzereyiz, iller bankası ile de ilişkilerimiz devam ediyor. Milletvekillerimiz de projeyi yakından takip ediyor. Firmamız da taahhüdünü zmanında yerine getirirse 2020’nin sonunda artık Van Gölüne arıtılmadan su bırakılmayacak. Yapılan tesisle Van merkezi şuan bizim öngürümüze göre 600 bin civarında bir nüfusu var ama yapılan tesisin 1 Milyon 100 bin nüfusa hizmet verebilecek bir kapasitesi var. O da devreye girince arıtma ve çöp iki sorunda giderilmiş olunur ve bunların çözülmesiyle de Van’ın ekonomisine, Van’ın güzelliğine ciddi bir katkı sunacak tesisimizin kentimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” 
Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi hizmete açıldı. Protokol daha sonra tesis alanını gezdi.
Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisinin proje maliyetinin 137 Milyon TL olduğu belirtildi. 
Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi