‘Kapıköy Sınır Kapısı’nda süre uzatılsın’ talebi

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Kapıköy Sınır Kapısı’na yaz ve kış tarifesi uygulanması talebinde bulundu.

SİYASET 13.09.2019 11:01:52 0
‘Kapıköy Sınır Kapısı’nda süre uzatılsın’ talebi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bir süre önce modernizasyonu tamamlanarak faaliyete giren Van’a açılan en yakın kapı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nda şu aralar süren önemli tartışmalardan birini de süre tartışması oluşturuyor.
Sabah saat 09.00’da açılan kapı, 15.00’te kapanıyor. 
Van’daki turizm çevreleri ve yatırımcılar da bu sürenin ya 24 saat yapılmasını ya da imkânlar dâhilinde tarife uygulanarak uzatılmasını istiyor.

“24 SAAT AÇIK OLMAMASI KAYBIMIZ”

Kapıköy’deki süre sınırlamasını eleştirenlerden biri de VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir.
Gazetemize konuşan Tunçdemir, bazı sınır kapılarını örnek vererek, şunları söyledi:
“Biz şu anda çok yoğun olarak bir İran pazarı yaşıyoruz. Bu İran pazarının da bize yakışmayan bir yönü var. İl olarak üç tane büyük sınır kapısının tam ortasındayız. Esendere Sınır Kapısı 24 saat açık, Gürbulak 24 saat açık, ama bizim Kapıköy sirkülasyonu kadar, münferit girdi-çıktı sayısı kadar yoğunlukları olmuyor. Ama ne hikmetse, suç kimde ise, Kapıköy Sınır Kapısı saat 15.00’te kapanıyor. Van bunu hak etmiyor. Yeni yapılan, modernizasyonu yapılan bu kapı, bunu hak etmiyor. Şu anda yoğunluğun en üst seviyesindeyiz ve bu yoğunluğu kesmememiz lazım, devam ettirmemiz lazım.”

‘TARİFE UYGULANSIN!’

Sınır kapısının 24 saat açık kalmasını istediklerini ancak bu gerçekleşene kadar tarife uygulanarak süre uzatımına gidilebileceğini ifade eden Tunçdemir, şu öneride bulundu:
“E ne olacak? Ben onu da söyleyeyim; benim önerim, bu kapı 24 saat açılıncaya kadar yaz ve kış tarifesi uygulanması… Kışın 20.00’ye kadar, yazın da 22.00’ye kadar açık olsun. Biz bunu talep ediyoruz. Bu olması gereken bir şeydir, geç kalınmıştır. Neden? Çünkü şu anda çok modern, uluslararası bir kapı yapıldı. Hak etmiyor bu kapı bunu, değerlendirilsin, sabah 9’da açılıyor, 15.00’e kadar, topu topu 6 saat açık kalıyor, kapıya yazık, Van’ın turizmine yazık!”

İRANLILARIN TALEBİ
İran’dan gelen turistlerin de bu durumdan rahatsız olduklarını ve kentte daha fazla kalmaları gerekirken, apar-topar ayrılmak zorunda kaldıklarını belirten Tunçdemir, şunları söyledi:
“Şimdi İranlıların bizden talebi var, İranlı diyor ki; ‘Ben Van’a geldiğimde saat 15.00’e göre hareket ediyorum. Kapıdan geçebilmem için Van’dan saat 10.00’da, 11.00’de çıkmam lazım. Kapıya yetişmek için apar topar kahvaltı yapıyorum.’ İşte, eğer saat 22.00’de olursa kapının kapanışı, bu insan öğle yemeği yiyecek, akşam yemeği yiyecek, alışverişini yapacak, yani burada daha çok kalacak. Bu Van turizmine faydası olan bir şeydir. Saatin değişmesinin, uzamasının kimseye bir zararı yok! Yani bu kapının 8’den 22.00’ye kadar açık olması gerekiyor. Biz bunu özellikle talep ediyoruz.” 

‘HAKKÂRİ BAŞARDI’

Hakkâri’deki sınır kapısında da benzer bir sorun yaşandığını, ancak giriş-çıkışlar fazla olmadığı halde yapılan girişimlerden sonuçlar elde edildiğini anlatan Tunçdemir, şunları kaydetti:
“Şimdi bunun bir örneği var, Hakkâri’de… Üzümlü Sınır Kapısı… Orası da erken kapanıyordu, saat 15.00’te. Cumartesi, Pazar günleri de tümden kapalıydı. Ama Hakkâri üzerinde durdu, girişimlerde bulundu, şu anda hem Cumartesi ve Pazar günleri açık olmaya başladı, hem de kapanış saati 18.30’a kadar uzatıldı.  O kadar yoğun bir kapı da değil. Biz de istesek, birlikte hareket etsek, biz de bunu yapabiliriz. Bu çok önemli…” 
Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi