‘İşitme Engelsiz Eğitimi’nde İD sistemi kullanıldı

Van’da, 'İşitme Engelsiz Eğitimi’ adı altında işitme engellilere yönelik ilk kez gerçekleştirilen eğitimlerde, İndüksiyon Döngü Sistemi’nin (İD) kullanıldığı belirtildi.

SİYASET 14.10.2019 11:22:43 0
‘İşitme Engelsiz Eğitimi’nde İD sistemi kullanıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sivil Toplum Sektörü II’nin desteklediği Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ile İstanbul’dan İşitme Engelliler Derneği’nin ortaklığıyla, Türkiye’nin 7 bölgesinde 14 derneğin katılımıyla geçtiğimiz günlerde Van’da eğitim çalışması yapıldı. 

İD TEKNİĞİ

Eğitime dair bilgi veren yetkililer, bu çalışmada Van’da ilk defa işitme cihazı veya koklear implant (biyonik kulak) kullanıcılara yönelik İndüksiyon Döngü Sistemi (İD) kullanıldığını söyledi.
Sistemin İzmir’den gelen İD Türkiye firması tarafından ücretsiz olarak kurulduğu belirtildi.
Eğitim çalışmaları boyunca yerleşik olan indüksiyon döngü sistemi ile işitme engellilerin, hoparlör nedeniyle yaşadıkları parazit ve ses algılamama problemlerini sona erdirip, eğitimi net bir şekilde duyup, algılayabildikleri kaydedildi.

İD SİSTEMİ NEDİR?

İD sistemi, elektromanyetik dalgalar aracılığıyla konuşan kişinin sesini doğrudan işitme cihazına iletiyor ve kullanıcıların çevresel faktörlerden etkilenmeden iletişim kurmasını sağlıyor. Banka veznelerinden üniversitelerin amfilerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan sistem, düşük bir maliyetle kolaylıkla projelendirilip uygulanabiliyor. 70’li yılların başında geliştirilen ve 90’lı yıllardan itibaren hızla yaygınlaşan sistem, AB komisyonunca tavsiye ediliyor ve İngiltere’de taksilerde dahi zorunlu olarak kullanılıyor. Türkiye’de yaklaşık 10 yıldır kullanımda olan İD sistemleri, Erişilebilirlik standartlarından, Türkiye Standardı-9111’e göre zorunlu olmasından kaynaklı kamu binalarının yanı sıra özel sektöre ait tesislerde de (süpermarketler, oteller, eğitim kurumları) hızla yaygınlaşmaya başladı. 

TÜRKİYE’DE HER 27 KİŞİDEN 1’İ İŞİTME CİHAZI KULLANIYOR

İşitme cihazlarının gözle kolay tespit edilememesi ve engellilerin sorunlarını dile getirmekten kaçınmaları, bu alandaki çalışmaları da ikinci plana itiyor. 
Yaklaşık 3 milyon kişinin işitme cihazı kullandığı Türkiye’de, indüksiyon döngü sistemleri gibi mekânsal çözümlerin yaygınlaşması işitme engellilerin ekonomik ve sosyal yaşama dahil edilmesi bakımından büyük önem taşıyor. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: