'İranlılar, okul alışverişini Van'dan yapıyor'

Van'da son zamanlarda turizmdeki yoğunluk yüzleri güldürüyor. Özellikle İranlı turistlerin yoğunluğu dikkat çekerken, bu durum en çok da esnafları memnun ediyor.

SİYASET 5.09.2019 11:22:13 0
'İranlılar, okul alışverişini Van'dan yapıyor'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yaşanan İranlı turist yoğunluğunu değerlendiren Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, bunu okul sezonunun yaklaşmasına bağladı. Yeşilağaç, İran'da okulların 23 Eylül tarihinde açılacağını, İranlıların da okul alışverişini Van'dan yaptıklarını belirtti. İranlıların kırtasiye alışverişlerini Van'dan karşılamalarından kaynaklı bir yoğunluk yaşandığını ifade eden Yeşilağaç, bu yoğunluğun okullar açıldıktan sonra da devam edebileceğini vurguladı.
Van, özellikle son dönemde turizmde hareketli günler yaşıyor. Gerek son dönemde Irak'tan gelen turistler olsun, gerek İranlı turistlerin yoğunluğu olsun gerekse de iç turizmde yaşanan rağbet olsun, Van'ın turizmde oldukça hareketli günler yaşamasını sağlıyor. Başta otelciler ve esnaflar olmak üzere tüm kenti mutlu eden bu hareketliliğin uzun süre devam etmesi herkesin ortak beklentisi ve dileği.

"İRANLILAR KIRTASİYE MALZEMELERİNİ VAN'DAN ALIYOR"

İran'da okulların 23 Eylül tarihinde eğitim - öğretime başlayacağını söyleyen VANODER Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, İranlı turistlerin okul alışverişlerini Van'dan yaptığına işaret etti. Van'daki kırtasiyelerde satılan ürünlerin kaliteli olduğunu ve bu nedenden dolayı da İranlıların okul alış-verişi için Van'ı tercih ettiğini dile getiren Yeşilağaç, bu durumun da en çok kırtasiyeci esnafını memnun ettiğini belirtti.
Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, turizmde yaşanan yoğunluğu şu şekilde değerlendirdi; "Eylül ayının sonlarına kadar yani İran’da okulların açılacağı tarihe kadar bu yoğunluğun devam etmesini bekliyoruz. İran’da Eylül’ün 23’ünde okullar açılıyor. Okullar açılıncaya kadar İranlılar okul alışverişlerini Van'dan yapmaya devam edecekler. Turizmde yaşanan bu yoğunluk okullar açıldıktan sonra da devam eder mi, bir miktar eder. Şuan olduğu gibi yüzde 90’larda değil, yüzde 50 bandında devam eder. Bunlarla beraber Iraklı turist yoğunluğumuz da var. Bu yoğunluk da Ekim ayının sonlarına kadar devam edecektir. Ermenistan pazarı yine aynı şekilde Eylül’ün 8’inde ayin var, ayin yoğunluğumuz olacak. İç kültür turlarımız var. Onlar Ekim sonuna kadar devam edecek...."

"IRAK PAZARINI İYİ ÇALIŞMALIYIZ”

VAHATUDER Derneğinin Irak’a yapmış olduğu çıkarmaya da değinen Yeşilağaç: “Yapılan çalışma çok olumlu oldu. Az da olsa meyvesini yedik ve bundan sonraki süreçte de yine Irak  pazarına yönelik çok ciddi bir çalışma yapmamız lazım. Özellikle kışın bir heyet olarak tekrar gidilmesi gerekiyor Irak'a ve özellikle Kürt bölgesi dışında yine Erbil’in Arap bölgesine bir çıkarma yapılması gerekiyor. O tarafa da Van’ı tanıtmamız lazım çünkü Arap bölgesinde tanıtım konusunda biraz daha geride kalmış durumdayız. Oraya özellikle çok iyi bir tanıtım yapılması şart. Çok iyi bir tanıtım çalışması yapılırsa emin olun İran yoğunluğu gibi Irak'ın her tarafından da turist akışı sağlanmış olur” ifadelerini kullandı.

“VAN, TURİSTLERİ CEZBEDİYOR”

Van'ın özellikle de batı kentlerine göre daha ucuz bir kent olduğunu ve bu yönüyle turistleri cezbettiğini anlatan Yeşilağaç, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; "Mesela İranlılar batıda bulabilecekleri herşeyi burada bulabiliyor. Batıya gitmek onlar için daha külfetli. Ama Van onlar için daha ucuz. Böyle olunca da batıya gitmek yerine burada kalıyorlar. Van, onların her türlü isteklerine cevap verebiliyor. Umarız her dönem bu yoğunlukta turist ağırlarız."

Yeşilağaç son olarak, Van'daki otellerin doluluk oranlarının Eylül ayının sonuna kadar yüzde 90 ila yüzde 100 arasında olacağını ifade ederek, "Aslında son bir şey daha söylemek istiyorum; Güzel bir sınır kapısı yapıldı. Ancak burada personel eksikliğinden kaynaklı olduğunu tahmin ettiğimiz bazı şikayetler alıyoruz. Kapıdaki sorunlar çözülür ve orası da geç saatlere kadar hizmet verirse, bu dönem turizm sezonumuzu çok iyi bir şekilde kapatmış oluruz" şeklinde konuştu. 

'İranlılar, okul alışverişini Van'dan yapıyor'

/ Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi