İranlı turistler Van’da kırtasiyeciye can suyu oldu

Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu, İran’dan gelen turistlerin ciddi bir kırtasiye malzemesi alışverişi yaptığını, bunun hem kendilerine hem de Van ekonomisine büyük bir katkı yaptığını söyledi. Bekiroğlu, kalitesiz ürün satanla

SİYASET 6.09.2019 12:53:29 0
İranlı turistler Van’da kırtasiyeciye can suyu oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da önemli kırtasiye satışı yapılan merkezlerden biri de Kent Kırtasiye oluşturuyor. Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu, Van’daki tüm kırtasiyecilerin sorunlarına ve beklentilerine cevap olacak açıklamalarda bulundu. 
Bekiroğlu, perakende satış yapanlar ile fiyat konusunda olumsuz davranışta bulunan esnaflar konusunda da eleştirilerini dile getirdi. 

İRANLILARIN ETKİSİ

İran’dan gelen turistlerin kırtasiye alışverişinin yanı sıra Van ekonomisine genel katkısına dikkat çeken Bekiroğlu şunları söyledi:
“Geçmişe göre çok yoğun bir satış yok ne yazık ki, tabi İranlıların olması hem bizim için iyi hem de şehrimiz için iyi. Her halükarda bir para girişi var ve bu önemli bir şeydir. Turizmden gelen paraların çok daha iyi olduğu herkes tarafından bilinen bir şeydir. İranlıların Van’da olması Van’ın ekonomisi için önemlidir, çünkü Türkiye’de üretim kalmadı, Van’da da üretimle ilgili her hangi bir şey yok, hayvancılık da bitti neredeyse. Birçok sorun varken alışveriş için İran’dan gelen nitelikli turiste bakış açısını gözden geçirmek lazım, birçok anlamda alışverişe geliyorlar nihayetinde; bir de Van’ın sağlamış olduğu kozmopolitan yapısından kaynaklanan hoşgörülü yapısında daha rahat yaşayabilmek için geliyorlar.”

“BİZİ İRANLI TURİSTLER KURTARDI” 

Geçmiş yıllarda ciddi bir kriz yaşadıklarını, ancak bu krizi İranlı turistlerin sayesinde aştıklarını belirten Bekiroğlu, şöyle devam etti:
“Kırtasiye alışverişine geliyorlar ama eskisi gibi değil aslına bakarsanız bizim sektör 2-3 senedir krizde, Türkiye genelindeki ekonomik krizden dolayı doğal olarak biz de etkileniyoruz. En çok da biz etkileniyoruz, yani insanlar birçok şeyden vazgeçmiyor, giyinmekten ve beslenmekten. Ama Türkiye’de eğitime bakış açımız ne yazık ki sakattır, şaşıdır, eğitime şaşı bakarız biz. Kitabı da devlet verince iyice bedavacılığa alıştık, bunun üzerine ekonomik alım gücü de düşünce ciddi sıkıntılar oldu ama bizi 2 sene önce açıkçası İranlı turistlerin alışverişi kurtardı. Yani bütün Türkiye’de kırtasiye sektörü sıkıntıdayken Van’da biz 2 sene evvel veya 3 sene evvel, İranlıların kırtasiye alışverişleri ile biz o seneyi göreceli olarak biraz daha rahat atlatabildik.”

KÖTÜ ÖRNEKLER

Buna karşın bazı esnafların fiyatlar konusunda bazı olumsuz davranışlarda bulunduklarını ifade eden Bekiroğlu, “Ama ondan sonraki süreçte gerek İran’ın ülkeden çıkış harçlarını yükseltmesi ve gerek İran’daki ekonomik sorunlar ve gerekse ne yazık ki yıllardır söylediğimiz gelen turiste ürünlerin pahalıya satılması yani 10 liralık bir ürünü 50 liraya satmaya çalışmak gibi... İlk Van’a gelmeye başladıklarında pazarlık etmiyorlardı, fakat sonrasında kendilerinden duyduğumuz fiyat konusunda bazı şikâyetler oldu. Bu konuyla ilgili ticaret odamızın başkanını aramıştım. Böyle yapan arkadaşları uyaralım, bunlar kısa dönem kârlarıdır, esnafın uzun vadeli düşünmesi lazım, kısa vadeli bakışlar köylü kurnazlığıdır, köylü kurnazlığı da kimseye fayda sağlamaz kısa dönemde kazanç gibi görünür ama uzun dönemde mutlaka zarara döner.” diye konuştu. 
 

KAMPANYA DÜZENLENİYOR

Satışlarla ilgili olarak kampanyalarının olacağını hatırlatan Bekiroğlu, şunları söyledi:
“Şuanda İranlı turistin eskisi gibi ekonomik gücü yerinde değil pazarlık ediyor hem de çok fazla pazarlık ediyor.  Bu sene 47’inci yılımıza özel kampanya yapıyoruz. Bu 47’inci yıla bizi getiren Vanlı hemşerilerimize, dostlarımıza bu ekonomik krizde bir jest olsun diye. Depolarımızı boşaltalım diye bu kampanyayı başlatıyoruz 1 Eylül’de ciddi bir kampanya başlatıyoruz. Ama buna rağmen kampanyamız başlamadan gelen İranlı turistlere uygulamamıza rağmen hâla tatmin edemiyoruz, çünkü zamanında hoş olmayan, ticari ahlaka uymayan bazı alışverişler olmuş ne yazık ki.”

NEDEN VAN’DAN KIRTASİYE ALIYORLAR?

Bekiroğlu, İranlı turistlerin neden Van’dan kırtasiye alışverişi yaptıklarına ilişkin de şu açıklamada bulundu:
“İranlı turistler bizden niye kırtasiye almaya geliyorlar? Kırtasiyede Türkiye hakikaten bir marka oldu. Gerçi yine bu ekonomik krizde Türkiye’de önemli markalarımız sıkıntıya girdi, yani çanta veya kırtasiye üreticisi arkadaşımız, imalatçımız marka olan sadece Ortadoğu’ya değil Asya ve Avrupa’ya ihracat yapan bazı markalarımız ne yazık ki bu son 2-3 yılda yaşanan ekonomik kriz sonucu konkordato ilan etmek zorunda kaldılar ki bunlar Türkiye’nin markalarıydı. Benim bu meslekteki 42’inci yılım işletme olarak 47’inci yıl yani 1980 öncesinin dönemini de yaşadım biliyorum ondan sonraki süreci de biliyorum. Kırtasiye çok büyük bir aşama kat etti. Türkiye’de ve artık İranlı turist kalite arıyor bize geldiklerinde Türk malı tercih ediyorlar. Nedeni de şu; ben İran’a da gittim, Irak’a da gittim oradaki kırtasiye Çin’den geliyor ve çok kalitesiz. Biz kırtasiyede hakikaten kaliteyiz, yani Avrupa’ya yetişebilecek durumdayız, eskiden çok büyük makas vardı aramızda, şimdi o makas epey bir kapandı. Bazı konularda çanta konusunda özellikle öne geçmiş olduk. Genelde çanta tercih ediyorlar bir de belli markalardaki kırtasiye ürünlerini tercih ediyorlar.”

FİYATLAR ARTTI

Bekiroğlu, fiyatlarda nispi bir artış da olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bizim kırtasiye ürünlerimiz uygundur ama hem bizdeki kriz nedeniyle, dövizin yükselmesi nedeniyle fiyatlar arttı. Neden arttı? Çünkü eskiden Türkiye’de üretim vardı, örneğin kağıt fabrikalarımız vardı bizim, biz selüloz ihraç eden bir ülkeyken, şuan kağıt ithal eden bir ülke durumuna geldik. Her türlü kağıdı ithal ettiğiniz zaman doğal olarak hammadde de dövize bağlı kalmış oluyorsunuz. Nakliyede doğal olarak akaryakıt fiyatı arttığı için nakliye fiyatları artıyor, böylece 12-13 liraya sattığımız bir kalem bir anda 20-25 lira gibi bir rakama çıktı. Müşteri geçen sene aldığı bir gıda malzemesinin fiyatını hatırlamaz çünkü her gün alıyor ama kalemin fiyatını hatırlar çünkü geçen sene almıştır onu unutmamıştır, bu sefer tepki gösteriyor.  Dediğim gibi alım gücü düştü yani maaşlar sabit fiyatlar yükseldi böyle sıkıntılar var, yani bu sene ne yapacağız, nasıl atlatacağız, açıkçası bütün piyasa endişe içinde…”

KALİTESİZ ÜRÜN SATANLAR

Bekiroğlu, kalitesiz ürün satanlar ile fiyat yükseltenlerden de yakındı.
Şunları söyledi:
“Bir de bunun üstüne işin ehlinin elinden çıkması gibi bir sorunumuz da var. Ben Van’daki en eski kırtasiyeciyim ama inanın işi devam ettirip ettirmemekle ilgili kafamda sorular var. Bu mesleği severek yapan ve Türkiye kırtasiye piyasasında tanınan biri olarak söylüyorum; bıktırdılar, çünkü hem bu sorunlar, hem de işin üstüne ‘meslektaş’ diyebileceğimiz insanların niteliği ile ilgili sorunlar yaşayınca… Rekabet ettiğini düşünüp günlük hesap peşinde koşanlar aslında kendi mesleğine ve kendi ayağına kurşun sıktığının farkında değil. Kendi mesleğine ihanet eden maalesef ‘meslektaşımız’ diyeceğimiz işin ehli olmayan insanlar var. 
Ucuz marketlerin kalitesiz ürün satması ciddi sorun yaratıyor. Biz velilerimize şunu söylüyoruz; ‘Eğitimde tasarruf olmaz, eğitimde tasarruf ciddi sıkıntılar yaratır gelecekte’ Bugünden yarına değil ama zaman içinde bunun zararlarını görürsünüz, zararı gördüğünüz zaman da zararın nerden kaynaklandığını hatırlamazsınız. Ben şunu net söylüyorum, alacağınız kuru boya kalitelisi ile kalitesizi arasındaki fark 3 veya 5 liradır veya her hangi bir kırtasiye malzemesi arasındaki fark bu kadar olur. Günlük 15-20 lira bir paket sigaraya para veren bir anne baba çocuğuna kalemtıraş, kalem, oyun hamuru ve boya gibi kırtasiye ürünü aldığında 3-5 lira hesabını yapıyor, bu hesabı yapmaması lazım. Böylece ucuz zincir marketlere yöneliyorlar, sağlıksız ürünler alıyorlar. Velilerin buna dikkat etmesi lazım. Zaten biz bu sene fiyatlarda öyle bir kampanya yapacağız ki hiç ucuz marketlere gitmelerine gerek kalmayacak diye düşünüyorum.”
Özel Haber: M. Selim KURT   

İranlı turistler Van’da  kırtasiyeciye can suyu oldu

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi