Irak’tan Van’a turlar başlayacak!

Van ve bölge illerinden 4 kişilik turizmci grubu, Irak'a turizm çıkarması yaptı. Irak'tan Van Gölü Havzasına turlar düzenlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ziyarete ilişkin bilgi veren Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER)

SİYASET 2.07.2019 11:20:29 0
Irak’tan Van’a turlar başlayacak!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü havzasında yer alan Van, Hakkâri, Bitlis ve Ağrı illerinden VAHATUDER üyesi 2’si acente, 2’si de otel sahibi 4 kişilik heyet Duhok ve Erbil’de, karşılıklı tur konusunda görüşmelerde bulunmak için 29 Haziran günü Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde bulunan Üzümlü Sınır Kapısı üzerinden Irak'a gitmişti.
4 gün olarak planlanan gezide VAHATUDER Başkanı ve Ayanıs Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Ters Lale Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Zirek, My Süit Otel Genel Müdürü Mehmet Güzel, Taht Palace Otel Satış Pazarlama Müdürü Kerem Tekin yer aldı. 

İLK DURAK ZAHO
Van Gölü havzası heyetinin ilk durağı Zaho kenti oldu.
Gazetemize gezi ile ilgili bilgi verem VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, resmi görüşme planlamasında olmadığı halde mola verdikleri Zaho kentinde de acente yetkililerini ziyaret ettiklerini ve turizmle ilgili olarak karşılıklı sohbet ettiklerini söyledi.

DUHOK’TAKİ GÖRÜŞMELER
Van Gölü havzasını temsil eden heyet daha sonra da Duhok kentine geçti ve burada planlama dâhilinde resmi temaslarda bulundu.
VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, ilk olarak Duhok Turizm Kültür Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ettiklerini söyledi.
Burada tur operatörleriyle toplantı gerçekleştirildiğini ifade eden Tunçdemir, şu bilgileri verdi:
“Müdürlükte 10 tur operatörüyle toplantı yaptık. Toplantıya Duhok Turizm Kültür Genel Müdürü Ubeydullah Davut başkanlık yaptı. Acenteler Genel Müdürü Dündar Mahfouk da hazır bulundu. 10 acenteyle Duhok Turizm Genel Müdürlüğü’nde resmi sözleşme yaptık.”

SAĞLIK TURİZMİ ÖNE ÇIKTI
Irak’ta uzman hekim ve ilaç sıkıntısından dolayı hastaların daha çok İran ve Türkiye’yi tercih ettiğini hatırlatan Tunçdemir, bu nedenle imzaladıkları protokolde sağlık turizminin önemli bir yer edindiğini söyledi.
Bölgedeki kültür ve gelenekler ile Van’daki kültür ve geleneklerin de uyuştuğunu belirten Tunçdemir, bunun da protokole yansıdığını belirterek, varılan anlaşma içeriğini şöyle özetledi:  
“Anlaştığımız temel konular; 1. Van Gölü havzasına turlar yapmaları, 2. Sağlık turizmi yapmaları, 3. Karşılıklı iş gezileri düzenlemek, 4. Yazın tatillerini Van Gölü havzasında geçirmeleri. Bölgemizin serin olduğunu anlattık. Örf adetlerimizin, kültürümüzün de aynı olduğunda mutabık kaldık.”

İLK ZİYARET 18 TEMMUZ’DA 
İlk gün resmi temasların olumlu geçtiğini ve iyi ilişkiler kurduklarını belirten Tunçdemir, yönetimi ve acenteleri Van’a ve turizm fuarına davet ettiklerini ifade ederek, “Van’a davet ettik. 18 Temmuz’da acentelerin çoğunun bulunduğu devlet turizm heyetiyle Van a gelecekler. 26-29 Eylül Van Turizm Fuarı’na da ayrıca davet ettik, ona da söz aldık ve güçlü bir şekilde fuara katılacaklar.” diye kaydetti. 

ERBİL’DEKİ TEMASLAR
Van Gölü havzası heyeti dün de Erbil’deki acentelerle toplantı gerçekleştirdi. Erbil Turizm Müdürlüğü’nü ziyaret eden heyet daha sonra Erbil Türk Başkonsolosluğu’na ziyarette bulundu. 
Geceyi Erbil’de geçiren turizm heyeti bu sabah Erbil’den ayrılacak.
Üzümlü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçecek olan heyetin sınır kapısındaki sorunlarla ilgili olarak Çukurca Kaymakamı, ardından da Hakkari Valisiyle de bir görüşme gerçekleştireceği öğrenildi. 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi