Hüseyin Çelik’ten yıllar sonra gelen itiraf: Erdoğan onlara karşı hep arkamda durdu

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, görev aldığı dönemlerde yaşadıklarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SİYASET 25.03.2020 19:01:42 0
Hüseyin Çelik’ten yıllar sonra gelen itiraf: Erdoğan onlara karşı hep arkamda durdu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Independent, eski Milli Eğitim BakanıHüseyin Çelik ile röportaj yaptı.

Hüseyin Çelik, "Bakanlık görevim başladıktan sonra fincancı katırlarını ürkütmek için ne gerekirse yaptım. İşe müfredatı değiştirmekle başladım. Müfredatı değiştirmeye başladığımızda da zaten gürültüler çıktı" ifadelerini kullandı.

"Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yaptıklarımızın en büyük muhaliflerindendi" diyen Çelik şunları söyledi:

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yaptıklarımızın en büyük muhaliflerindendi. Anayasa Mahkemesi yaptıklarımıza karşı en acımasız tavrı sergileyen kurumlardan biriydi. Danıştay bizi çalıştırmamaya ahdetmişti. Yargıtay bürokratlarımızı içeri atmak için pusuda bekliyordu. Asker istisnasız her şeye, ama her şeye burnunu sokuyordu. Dönemin medyası 3 günün 2'sinde aleyhimize manşet atsaydı 'üçüncü günü kurtardık' diyorduk. Müesses nizamın bütün ayakları; YÖK'ten Üniversitelerarası Kurul'a, Barolar Birliği'nden TÜSİAD'a kadar bize karşı hep muhalif bir tavır sergilediler. Ben Milli Eğitim Bakanıydım ama bakanlığın 4 tekerine 14 fren takmak gibi bir eğilim vardı.

"Tehdit ve şantajlara ragmen bildiklerimizi yapmaya çalıştık"

Çelik "Bugün de başım dik, alnım açık. Bütün tehdit ve şantajlara, askerlerin bildirilerine rağmen bildiklerimizi yapmaya çalıştık" diye konuştu.

"Milli günleri stadyumlara hapsolmaktan kurtaralım, 19 Mayıs'larda, abuk-subuk, komünist ülkelerden kalma sözüm ona hareketlerle çocukları aylarca meşgul etmenin anlamı yok dediğim zaman kıyamet kopmuştu" ifadelerini kullanan Çelik, 27 Nisan bildirisinin odak noktasının da Milli Eğitim Bakanlığı'nın icraatları olduğunu söyledi.

Çelik, her Yüksek Askeri Şura ve Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında milli eğitimle ilgili bir dosyanın masaya geldiğini de belirtti.

"Erdoğan askerlere karşı arkamda durdu"

“Bakanlığım dönemindeki icraatlarında o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arkamda durdu” ifadelerini kullanan Çelik, “Hakkını teslim etmeliyim. MGK’da askerler beni acımasız bir şekilde eleştirdiği zaman sayın Başbakan beni müdafa etmiştir. YAŞ'ta bu konular gündeme geldiği zaman haddini aşan askerlere karşı gerekli tavrı sergilemiştir” dedi.

"Ecevit, önemli bakanlıklarını ortaklarına vermemişti"

ANASOL-M hükümetinde Başbakan Bülent Ecevit’in önemli bakanlıkları iktidar ortakları olan ANAP ve MHP’ye vermediğini hatırlatan Çelik, “Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanlığı DSP’deydi. İçişleri Bakanlığı da Saadettin Tantan'ın gelmesi şartıyla ANAP'a bırakıldı. Ben altyapı-hizmet bakanlıklarına espri yollu kum-çakıl bakanlığı diyordum. Enerji Bakanlığı'nda istediğiniz icraatı yapın, Ulaştırma Bakanlığı’nda köprüler, tüneller, duble yollar yapın... Kimse bir şey demez. Tarım Bakanlığı'nın yaptığının kimseye bir zararı yok ama insan vasfına yönelik ve daha çok ideolojik kaygıların çatışma alanı olan bakanlıklarda statükocu yapı oldum olası bu refleksi göstermiştir” şeklinde konuştu.

Sezer, Mumcu'nun bakanlığını kabul etti

“AK Parti’nin atadığı Milli Eğitim Bakanlığı'nın birilerinin dayatmasıyla geldiğini sanmıyorum” diyen Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

“58. Hükümet kurulduğunda o dönem Cumhurbaşkanı olan Sayın Sezer farklı bir yaklaşım içindeydi. Kulislere yansıdığı kadarıyla daha sonra Sayın Mumcu’nun Milli Eğitim Bakanlığı’na ‘Evet’ dediğini biliyorum. Ama ondan sonrakilerde hükümet kendi iradesiyle bu atamaları yapmıştır”