HDP’nin itirazı Van seçimlerini iptal eder mi?

Mazbata verilmeyen adaylar nedeniyle Van’ın Çaldıran, Tuşba ve Edremit ilçelerinde seçimlerin iptal olması için YSK’ya müracaat eden HDP’nin talebi kabul edilebilir mi?

SİYASET 15.04.2019 10:21:53 0
HDP’nin itirazı Van seçimlerini iptal eder mi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Mazbata verilmeyen adaylar nedeniyle Van’ın ÇaldıranTuşba ve Edremit ilçelerinde seçimlerin iptal olması için YSK’ya müracaat eden HDP’nin talebi kabul edilebilir mi?

HDP SEÇİMLERİN İPTAL EDİLMESİNİ NEDEN İSTEDİ?
HDP’nin Van’ın ilçelerinden gösterdiği adaylar arasından Çaldıran adayı Leyla Atsak, Tuşba adayı Yılmaz Berki ve Edremit adayı Gülçan Kaçmaz Sağyiğit seçim yarışını önde tamamladı. Ancak yapılan itiraz sonucunda Yüksek Seçim Kurulu, HDP adaylarına KHK'de yer alan "Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz" gerekçesi ile mazbataların verilmemesi, en çok oyu almış olan ikinci partiye verilmesi kararını verdi. Bunun üzerine sandığa yansıyan halk iradesinin yok sayıldığı ve HDP’li adayların olan başkanlıkların verilmediği gerekçesi ile seçimlerin iptal edilerek yenilenmesini istedi. 

YSK HDP’NİN İTİRAZINI KABUL EDER Mİ?
YSK seçimler ile ilgili yapılan itirazlarda genel olarak seçmen iradesinin sandığa yansıyıp yansımadığına, seçmen iradesinin şaibeli hale gelip gelmediğine, bunun için bir tek seçmenin oyunu dahi dikkate alarak kararlar veriyor. 

Ancak HDP’nin itiraz ettiği Çaldıran, Tuşba ve Erdemit ilçelerinde sandıklarda HDP tarafından tespit edilip ortaya konmuş bir usulsüzlük, seçmen iradesini ortadan kaldıran bir hukuksuzluk, organize bir durum söz konusu değil. 

HDP’nin üç ilçede seçim yarışını önde tamamlayan adaylarına mazbatanın verilmemesinin nedeni sandıkta meydana gelen usulsüzlükler veya seçmen iradesini şaibeli hale getirecek iş ve işlemler değil, adaylardan kaynaklı hukuki kısıtlamalar.

HDP’nin Çaldıran adayı Leyla Atsak, Tuşba adayı Yılmaz Berki ve Edremit adayı Gülçan Kaçmaz Sağyiğit daha önce çalıştıkları kamu kuruluşlarından terör örgütü irtibat ve iltisakı gerekçesiyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmişlerdi.  

KHK'de yer alan "Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz" gerekçesi kanuni bir durum. Bu durum sandık ve seçmeni ilgilendirmeyen, kişilerin kanunen yapamayacakları bir görev için aday olmaları ve aday gösterilmeleri nedeniyle HDP’nin ve adayların kendi kusurudur. 

Kişilerin kendi kusurlarından kaynaklı ortaya çıkan sonuçlar için YSK bugüne kadar hiçbir seçimi iptal edip yenileme kararı vermedi. HDP’nin itirazı ile YSK Çaldıran, Tuşba ve Edremit seçimlerini iptal edip yenilenme kararı verebilir mi?

YSK ADAYLIKLARINI NEDEN KABUL ETTİ?
YSK partilerin verdiği veya bağımsız adayların aday olup olmayacakları ile ilgili medeni haklarını kullanıp kullanamayacakları hususunda kişilerin yargı kararları ile bir kısıt veya engelinin bulunup bulunmadığına bakıyor. Aday olmaya engel bir durumu var mı yok mu diye bakıyor. Aday olmaya engel durumu olmayanlar için adaylıklarını kesinleştiriyor. 

Seçimlerden sonra mazbatasını alıp Belediye Başkanı olarak başlamak bir kamu görevidir. YSK’ya kamuda görev yapamazlar şeklinde yapılan itirazın yasal dayanağı olduğu için, seçim yarışını önde bitiren HDP adaylarına mazbataları verilmedi. 

Hiçbir kimse ve devlet kurumu, kamuda çalışma ve görev alma yasağı bulunan kişilerin kamuda görev yapmalarına neden olabilecek bir belgeyi veremez. YSK’nın gözünden kaçırma veya fiili bir durum yaratarak, bir deneme yapan HDP ve adayları kendi kusurları nedeniyle mazbata alamadı.

Burada Türkiye’nin demokratik hukuk devleti olma özelliği nedeniyle, demokrasinin gereği seçimler yapılıyor, ancak hukuki ehliyeti bulunanlar seçildikleri görevleri yapabiliyor, hukuki ehliyeti olmayanlara seçildikleri görevler verilmiyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi