HDP, yerel seçim projelerini kamuoyuyla paylaştı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Bedia Özgökçe ve Mustafa Avcı, düzenledikleri basın toplantısı ile yerel seçim projelerini kamuoyu ile paylaştı.

SİYASET 4.03.2019 15:49:14 0
HDP, yerel seçim projelerini kamuoyuyla paylaştı
Tarih: 01.01.0001 00:00

HDP Van İl Örgütü tarafından bir otelde organize edilen Proje Tanıtım Toplantısı’nda HDP’nin Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı basın mensupları ile bir araya gelerek projelerini açıkladı.
Toplantıda Özgökçe Ertan ile Avcı, yapılan kısa değerlendirme ve program tanıtımı ardından 27 başlık altında projelerini açıkladı.
Projeler başlıklar altında, şu şekilde ifade edildi:

"1. ULAŞIM MASTER PLANI  
Bilindiği üzere kentimizin belki de en büyük sorularının başında kent içi ulaşım, trafik, taşıma ve toplu ulaşım sorunları gelmektedir. İki dönem boyunca belediyelerimizin çözmek için büyük uğraşlar verdiği bu sorunların çözümü için bizler üreten bir anlayışla bu sorunları en aza indirmenin çabası içerisinde olacağımızı söylüyoruz. Dünya'nın gelişmiş tüm ülkeleri ve kentlerinde bu sorunun tek çözümü kentin ulaşım master planlarını yapmaktır. Bunu yapmadığınız sürece bu sorunların çözümü de olmayacaktır. Bu nedenle belediyemiz döneminde hazırlıkları yapılan ancak kayyumun çalışmalarına son verdiği Ulaşım Master Planı'nı mutluk suretle hazırlayarak şehir ulaşımını uzun yıllar boyunca rahatlatacak bir formülasyona ulaştıracağız. Bunu yaparken kentin tüm dinamikleri ile tartışarak bilimsel ve çağımıza uygun bir yöntemi devreye alacağız.

2. BEŞYOL MEYDANI 
Kent trafiğinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Cumhuriyet Caddesi'ni ve Beşyol Kavşağı’nı hem trafikten arındırma hem de kenti gerçek bir meydana kavuşturmak için tüm fizibilite çalışmalarımızı tamamladık. Bu alanda trafiğin yeraltına indirilmesi, Beşyol Meydanı’nın yayalaştırılması, kentin gerçek meydanına kavuşması sağlanacak ve proje bileşenleri arasında yerel esnaflarla hareket edilerek olası mağduriyetlerin önüne geçilecektir. Bu öncelikli projelerimiz arasında yer alacaktır. Çalışmanın içerisinde yeraltı otoparkı da yer almaktadır.

3. YENİ OTOPARK ALANLARI 
Şehir merkezinde yol kenarlarına park etme, trafik yoğunluğunu arttıran en önemli sorunlardandır. Bu sorunu önemli ölçüde çözüme kavuşturacağız. Biliyorsunuz bunun için daha önceki yönetimimizin projelerinden olan çok katlı otoparkı bitirmiş ancak kayyum yönetimi otoparkı AVM'ye çevirmişti. Bu durumla ilgili tüm detaylar, seçimden hemen sonra halkımızla paylaşılacaktır.
Çokkatlı otoparka alternatif olarak getirilen Parkomat sistemi ise merkezde trafiği rahatlatmak yerine içinden çıkılmaz hale getirmiş buna ek olarak halkımız sistemi işleten işletmeciyle kendi şehrinde borçlandırılmıştır. Seçildiğimiz ilk gün Parkomat sistemi gözden geçirerek halkımızın yararına bir karar verilecektir. Bu kapsamda kentteki otopark sorunun çözümü için başta mekanik otoparklar olmak üzere çözüm önerileri hayata geçirilecektir.

4. YENİ OTOBÜS ALIMI 
Kentimizde yurttaşları toplu taşımaya teşvik edeceğiz. Ancak halkın sefer aralığı uzun, sıkışık otobüslerde yolculuk etmeyi göze alarak toplu taşımayı tercih etmesini beklemek yanlış olur. Dönemimizde bu yönde çalışmalar yapılmış ve belediye bünyesine 59 adet yeni otobüs alınmıştı. Bu sorunun çözümü için; Yeni otobüs alımlarıyla sefer sayıları arttırılacak, ring sisteminin devreye alınması için çalışma başlatılacaktır.

5. DENİZ ULAŞIMI  
Kentimizin trafiğini rahatlatmak ve toplu taşıma için deniz ulaşımını kullanmak için önceki belediye yönetimimizde Edremit-Üniversite hattında ulaşım sağlanması için satın aldığımız 2 deniz otobüsü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’nün üniversitede yapılacak durağa müsaade etmemesi sonucu uygulanamayan taşıma, yeni dönemde yeni duraklar da eklenerek uygulanacaktır.

6. VAN ŞEHİRLERARASI OTOGARI  
Kentimizin mutlak ihtiyaçlarından olan Van Şehirlerarası Terminal Uygulama Projesi bizim dönemimizde tamamlanmış olup, yapımına başlanacaktır. Bilindiği üzere otobüs terminalleri çevre yolu üzerinde yapılır. Çevre yolları da her yerde uygulandığı gibi merkezi hükümet tarafından yapılmaktadır. Merkezi hükümet tarafından yapılmayan Van Çevre Yolu çalışmalarına, Otobüs Terminali Projemizin uygulanması açısından başlanmaz ise projemizi başka bir alanda uygulayacağız.

7. KÜLTÜREL ve SANATSAL ETKİNLİKLER  
Önceki dönemimizde kültürel ve sanatsal etkinliklerimizi gerçekleştirdiğimiz Nuda Kültür Merkezi'nin ismi değiştirilerek "Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi" yapılmıştı. Üretimin tamamen durduğu merkezin en önemli faaliyeti ise bölge kültürünü yansıtmayan Mehteran Takımı'nı kurmak oldu. Yeniden hizmet verecek olan Nuda Kültür Merkezi, Van halkının kültür sanat ihtiyacının giderilmesine, şehrin sosyal yapısının geliştirilmesine dönük olarak ücretsiz eğitim çalışmalarına başlayacaktır. Müzik, tiyatro, sinema, halkoyunları, fotoğrafçılık, heykel, resim ve dil edebiyat alanlarında yürütülen çalışmalarda, öncelikle bu alanda yetenekli çocuk ve gençlerin yeteneklerinin açığa çıkarılması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

8. MÜZİK, TİYATRO, KÜLTÜR, DOĞA VE SANAT FESTİVALLERİ  
Dönemimizde her yıl yaptığımız festivallerimize devam edeceğiz. Çok dilli, çok kültürlü ve tüm halkımıza hitap edecek sanatçıları halkımızla buluşturacağız. Sanatın yaşaması için, şehrimizin kültürel özelliklerini yansıtacak şekilde Van Gölü Kültür Sanat Festivali gerçekleştireceğiz. Ayrıca çok sayıda kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan şehrimizin turizm potansiyeli çok yüksektir. Son dönemde ortaya çıkan hareketlilikle bir yıl içinde kentimize gelen turist sayısı 1 milyon sınırını aşmıştır. Başta İran, Irak, Azerbaycan olmak üzere çevre ülkelerden gelen turist sayısını arttırmak, gelen turistlerin ülke çeşitliliğini çoğaltmak, turistlerin kentimize daha fazla döviz bırakmasını sağlamak amacıyla çalışmalar başlatacağız. Arkeoloji, kültür, tarih, kış turizmi, dağ turizmi, gezi turizmi, deniz turizmi, doğa turizmi, tarihi ipek yolu, inanç turizmi, yayla turizmi, kongre turizmi bu noktada hareket noktalarımız olacaktır. Kültür varlıklarımız asıllarına sadık kalınarak onarılacak, ziyaretçilerin vakit geçirebilecekleri sosyal alanlar oluşturulacaktır. 5 yılın sonunda Vana bir yıl içinde gelen turist sayısını 3 milyona çıkaracağız.

9. DENGBÊJ MÜZESİ  
Kürt halkının yaşam biçimini, gelenek göreneklerini yansıtan ve Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olan "Dengbejlik" geleneğini yaşatabilmek adına Belediyemiz bünyesinde birçok faaliyet yapıldı. Bu faaliyetleri en güçlü biçimde destekleyecek ve belediyemiz bünyesinde tüm arşiv-destanların toplandığı bir Dengbêj Müzesi kurulacaktır.

10. KENT KÜTÜPHANESİ  
Kent merkezimizde yaşanan kütüphane eksikliğini gidermek için belediyemiz bünyesinde kentimizdeki yurttaşların ihtiyaçlarını karşılayacak ve her dilden yayının olacağı bir Kent Kütüphanesi kuracağız.

11. ŞEHİR TİYATROSU VE KENT ORKESTRASI  
Van kentinde yaşayan müzisyen ve sanatçılarından oluşan bir orkestra kuracağız. Bu orkestra kentin müzikal anlamdaki yüzü olacak. Ortadoğu ve serhat yöresine ait hem anonim (Dengbêji) hem de kaybolmaya yüz tutmuş şarkıları tekrar kazandırıp halkla buluşturacağız. Şehir Tiyatroları ve Kent Orkestrası ile gelecek nesillere aktarım yapılarak bu alanda yetiştirilmelerini sağlayacağız.

12. KREŞLER  
Dönemimizde kurulan Perperok Çocuk Kreşi'nin adı değiştirilerek, "Van Büyükşehir Belediyesi kreş ve gündüz bakımevi" yapıldı. Daha önce Kürtçe eğitimlerin verildiği kreşte Kürtçe eğitim tamamen kaldırıldı ve kreş paralı hale getirildi. Bizler anadilde ve ücretsiz eğitimi baz alarak her ilçeye kreş açacağız.

13. HALK PLAJI VE DENİZ TURİZMİ  
Halkımızın Van Denizi ile buluşmasını kolaylaştıracak ücretsiz halk plajları yapacağız. Yine Van’a gelen turistlerin en uğrak yeri olan Van Gölü sahilinde bulunmayan aile plajı Van’ın en büyük ihtiyaçların başında geliyor. Yaz ayında Van’a gelen turistler özellikle İranlı turistler Van Gölü için Van’a geldiklerini ancak aile plajı olmamasından şikâyetçi olduklarını dile getiriyor. Bu eksiklikten dolayı Van’ı sadece güzergâh olarak kullanan turistler ve ziyaretçiler aile plajlarının olduğu illere gidiyor. Bu eksikliğin giderilmesi için belediye olarak halk plajları yapımına başlayacağız.

14. SEMT SAHALARI VE SPOR KOMPLEKSLERİ  
Toplumun tüm kesimlerinin sportif aktivitelerden ücretsiz yararlanabileceği kapalı spor salonları ile semt sahaları açarak, gençlerimizin ve çocuklarımızın spor alanlarına ulaşmasını sağlayacağız. Sporda cinsiyetçi uygulamalara karşı kadın amatör spor kulüplerini destekleyeceğiz, ihtiyaç halinde kadın spor kompleksleri açacağız.

15. SPOR TESİSLERİ 
Kentimizin büyük bir eksikliği olması dolayısıyla da cinsiyet, yaş ve sağlık durumuna bakılmaksızın özellikle gençlerin, kadınların ve çocukların rahatça spor yapabileceği ve ücretsiz yararlanabilecekleri mekânlar açacağız. 

16. JİNKART  
Kadınların, sosyal ve toplumsal hayata daha fazla katılabilmesi, kadınların ulaşım, spor, sanat, kültürel aktivitelerden ücretsiz veya indirimli yararlanabilmesi için JİN KART/KADIN KART uygulamasına geçeceğiz. Biliyorsunuz dönemimizde her perşembe günü Kadınlar için ücretsiz seyahat etme projesini hayata geçirmişti. Yine kadın şoförlerin kullandığı otobüslerimiz mevcuttu. Kayyum her iki uygulamayı da kaldırdı. Bizler tekrar aynı uygulamalarımıza devam edeceğiz.

17. KADIN SAĞLIK ve SOSYAL HİZMET MERKEZİ  
Kadın sağlığını cinsiyetlendiren ve sadece üreme sağlığı ile bir tutan anlayış yerine, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten bütüncül sağlık anlayışını savunuyoruz. Ulaşılabilir, ücretsiz, anadilinde, nitelikli kadın sağlığı merkezlerini yerleşim alanlarında hep birlikte inşa edeceğiz.

18. KADIN DANIŞMA ve DAYANIŞMA MERKEZLERİ  
Hayatımızı ve yaşadığımız yeri biçimlendirebilmenin yolu, yerel yönetim politikalarını birlikte oluşturmaktan, söz ve karar süreçlerine dahil olabilmekten geçiyor. Katılımcı ve demokratik yerel yönetim anlayışını örgütlemek hayatımıza sahip çıkmanın, eşit ve özgür olmaya giden yolun olmazsa olmazlarındandır. Bu çerçevede tüm kadın örgütleri, sivil inisiyatifler, mahalle meclisleri ve belediye kadın meclisiyle birlikte oluşturacağımız Kadın Kurulları aracılığıyla ortak sorunlarımıza dayanışma ve örgütlenmeyle ortak çözümler üreteceğiz. Şiddete maruz kalan kadınların ihtiyaç duydukları her türlü desteğe hızla ulaşabilmeleri için Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezleri açacağız.

19. KÖY JÎN/YAŞAMKÖY PROJESİ  
Mevsimlik göçü engellemek, köylere geri dönüşü teşvik etmek ve köy-kır tarımsal üretimini geliştirmek hedefleriyle oluşturulan “Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum” projesini yaygınlaştıracağız.  Kentlerdeki ve kırsaldaki kamuya ait uygun tarımsal arazileri bu proje için tahsis edecek ve köylerin gerekli altyapı, üstyapı ve ulaşım kapasitesini geliştireceğiz. Bu kapsamda başarılı uygulamaları büyüterek yayacağız. Ve KÖY JÎN/YAŞAMKÖY adıyla köylere geri dönüş projeleri geliştireceğiz.

20. KENT ORMANI  
Kent ve köy meydanlarının ağaçlandırılmasına hız verecek, yeşil alanları artıracak kent ormanı gibi Vanlıların ihtiyacını esas alan düzenlemeler yapacağız. Tüm yerleşim birimlerinde o yerin ekolojik dokusuna uygun kent ormanları oluşturmak için çaba göstereceğiz. Bu çerçevede önceki dönem "Kent Ormanları" için belediyelerimizin başlattığı çalışmaları devam ettireceğiz. Erek Dağında kayyumun durdurduğu 50 bin büyük çam ağacı ekme ve bölgeyi ağaçlandırma çalışmasını; Bostaniçi-Kevenli-Kurubaş-Pembeci Mirza-Elmalı Köyü hattı boyunca genişleterek Van Kent Ormanı oluşturulacağız. Ayrıca 2014 yılında projelendirdiğimiz her ilçeye bir kent ormanı projemizi hayata geçireceğiz.

21. TARIMSAL SULAMA TESİSLERİ
Çiftçilerimizin üretim süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları kolaylaştırmak için sulanabilir arazilerde göletlerle sulama imkânlarını arttıracağız, sulama kanallarının temizliğini sağlayarak, kırsal alanlarda sosyal yaşamı canlandıracağız. Yeni ürünler yetiştirme gayretinde olan köylülerimize destek vereceğiz. Daha önce belediyemizin başlattığı kanal ve gölet yapımına ara vermeden devam edeceğiz. 13 ilçede kanal, havuz ve gölet temizleme çalışmalarını yaparak ve yeni tesisler açarak çiftçilerimize bu konuda destekler vereceğiz.

22. YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARI  
Şehirlerimizi asfalt ve beton yığınından kurtararak yeşil alanları arttıracağız. Müteahhidin betonuna değil, şehrin parkına, ağacına, merasına bütçe ayıran belediye anlayışını geliştireceğiz. Van Gölünün Korunması Kanun teklifimiz kabul edilmedi. Ancak çabamızı devam ettireceğiz. Kanun çıkmazsa da, belediyemiz Van Gölü ve Havzası Koruma-Kullanma Ana Planını hızla hazırlayacaktır.

23. ATIK SU ARITMA TESİSLERİ  

24. KATI ATIK TESİSLERİ
Atık suları dönüşümle yeniden kullanılabilir hale getirmek için yeterli miktarda arıtma sistemlerini kuracağız. Yağmur sularının depolanması, tutulması ve arıtılarak kullanılması için var olan tesisleri geliştirerek başta Van Denizine kıyısı olan ilçelerimize yenilerini yapacağız.

25. AFET ANINDA TOPLANMA MERKEZİ  

26. YAPI STOK ANALİZİ ve EĞİTİM UYGULAMA ÇALIŞMALARI

Afet sonrası kullanılacak “Acil Toplanma Alanları” ve “Geçici Barınma Alanlarının” kent içindeki konumlarının belirlenmesi; bu alanların dağılımı, büyüklüğü ve altyapı özellikleri gibi yeterliliklerinin sağlanabilmesi, kent planlamanın ve afet yönetiminin en önemli konularındandır. Bu kapsamda deprem kuşağında yer alan kentimizde "Afet Toplanma Merkez"leri belirlenecektir.

27. FİDANLIK PARKI HİZMETE AÇILACAK  
Dönemimizin vizyon projelerinden biri olan ve Bölgenin en büyük parkı konumundaki Eski Fidanlık Alanı'ndaki eksiklikleri tamamlayarak açılışını yapacağız.  Vangölü kıyısında yaklaşık 600 bin metrekare alan üzerinde kurulan Fidanlık Parkı kültürel, sosyal, spor, eğitim, sanatsal üretimler gibi kentin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek. Bu çalışmayla kişi başına düşen yeşil alan miktarı iki katına çıkacaktır. Kentimizin denizle buluşmasının temel hedefi olan İskeleden havaalanına kadar planlanan yeşil ve doğal koridor hedefimizin ilk etabı olan Fidanlık Projesini gerçekleştirmiş olacağız. Yeşil ve doğal koridor tamamlandığında kişi başına düşen yeşil alan miktarını Avrupa ortalaması olan 10 metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz.”  Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: