HDP'li Van Büyükşehir Belediyesi çalışanların sosyal haklarını kesti

Üyelerine yapılan sendika değiştirme baskısı ve sosyal hak kesintileri ile ilgili tepki göstermeyen, uzun süreden bu yana suskunluğa bürünen Bem-Bir-Sen Van Şube Başkanı Harun Altın'dan nihayet ses çıktı. Harun Altın yazılı olara

SİYASET 26.06.2019 19:18:29 0
HDP'li Van Büyükşehir Belediyesi çalışanların sosyal haklarını kesti
Tarih: 01.01.0001 00:00

31 Mart 2019 seçimlerinde seçimleri kazanarak Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak göreve başladığı günden itibaren çalışanlara sendika değiştirme baskısı yapan HDP'li Bedia Özgökçe Ertan'ın uygulamalarına ve 2 aydır üst üste yapılan sosyal destek primleri ödemesi kesintilerine rağmen Bem-Bir-Sen Van Şube Başkanı Harun Alltın'dan hiç ses çıkmamıştı. 

Gazetecilerin ve üyelerin yapılan baskı ve hukuksuz işlemler ile ilgili açıklama yapması için aradığı ve sessizliği tercih eden Bem-Bir-Sen Van Şube Başkanı Harun Altın, nihayet bir açıklama yaptı.Yaptığı açıklama ile mevcut durumu anlatan Harun Altın'ın, bir sendika olarak haksızlıklar karşısında çıkardığı cılız sesin nasıl bir etki oluşturacağı merak konusu oldu.

İşte Harun Altın'ın sessizliğini bozduğu ancak etkisi tartışılan açıklaması;

MEMUR-SEN’e bağlı Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Van Şube Başkanı Harun Altın, Van Büyükşehir Belediyesinde çalışan üyelerinin sosyal hakları Tüm-Bel-Sen tarafından yönetiminin yanlış yönlendirilmesi sonucunda kesildiğini duyurdu.  Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Altın, belediyeden yönetim değişikliğine rağmen kesilmeyen ‘sosyal denge sözleşmesi’ tazminatlarının Mayıs ve Haziran aylarında ödenmediğini ileri sürdü. Altın, yaptığı açıklamada; “Belediyede çalışan memurlarımızın ekonomik hakları Tüm-Bel-Sen tarafından yanlış yönlendirme sonucu Kesilmiştir. Üyelerimiz yıllardan beridir yönetimsel değişikliklere rağmen hiç kesilmeyen “sosyal denge sözleşmesi” tazminatını Mayıs ve Haziran 2019’dan bu yana alamamaktadır. Söz konusu “SDS” nin ödenmemesi ile alakalı “Tüm-Bel-Sen” tarafından Kurum içerisinde sözleşmenin yapılmasında sendikamızın engel olduğunu yayarak sendika üyelerimizin istifaları için baskı uygulanmıştır” dedi.
 
SÖZLEŞME YETKİLİ SENDİKA İMZALAR
Sendikal çalışmaları 657 sayılı kanununa göre devlet memuru olmayanların yapamayacağını ifade eden Altın, Tüm-Bel-Sen Yönetimi 657 Devlet memurluğu vasfını kaybeden yöneticileri tarafından yapıldığını iddia etti. Altın, “Kanun gereği sözleşme imzalanacaksa yetkili sendika haricinde başka bir sendika ile sözleşme imzalayamazlar, memurlar üzerinde sendikamızı karalayacak şekilde propaganda yapmaktadırlar. Sendikamız her koşulda emekçinin yanındadır ve emekçinin menfaatini düşünmektedir. Sendikamızın emekçilerimizin haklarının almasına engel olması kesinlikle doğru değildir” ifadelerini kullandı.
 
‘EMEKÇİLERİMİZİN SOSYAL VE EKONOMİK HAKLARINI ZORA SOKMUŞTUR’
Tüm Bel Sen sendikasının başlattığı hukuki sürecin belediye personeline zarar verdiğini ifade eden Altın, “Ne yazık ki Tüm-Bel-Sen sendikası Bem-Bir-Sen Sendikamızın 2018 yılında yapılan “SDS” nin en çok üyeye sahip, sendikamızla yapıldığı zaman herhangi bir itirazları olmamıştı. Mayıs 2019 da en çok üyeye yine sendikamızın sahip olduğu resmi tutanaklarda da sabittir. Yekti döneminde yetkili sendika Bem-Bir-Sen olunca, S.D.S nin Kendileri tarafından yapılamayacağından dolayı,  geçmiş dönemlerde Bem-Bir-Sen’in yapmış olduğu “SDS” lerin kanuna aykırı olduklarını iddia ederek; Haziran 2019 yılın da açmış oldukları davadan dolayı Bem-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcımız Medeni Sevinçle ile birlikte Belediye Başkan vekili Mustafa Avcı ile yapmış olduğumuz görüşmede Tüm-Bel-Sen Yöneticilerinin başlatmış oldukları mahkeme sürecinin sonuçlanmayana kadar hiçbir şekilde “SDS” imzalayamayacaklarını belirtmişlerdir. Tüm-Bel-Sen sendikası Van büyükşehir belediyesini mahkemeye vererek kamu emekçilerimizin sosyal ve ekonomik haklarını zora sokmuştur.

Hatırlanacağı üzere Bekir Kaya döneminde S.D.S Sözleşmesi Bem-Bir-Sen sendikamızda olduğu halde süresi bitmeden iptal edilip, Tüm-Bel-Sen Sendikası ile imzalamışlardır. Hak gaspı yapmalarına rağmen çalışan memurlarımızın mağdur olmaması için herhangi bir dava yoluna gidilip itiraz etmemiştik. Tüm-Bel-Sen İle aramızdaki fark emekçiye duyduğumuz saygı ve hakların korunması farkını göstermektedir” şeklinde belirtti.
 
‘SENDİKAMIZ YETKİLİRİDİR’
Belediye çalışanlarının hak gaspına “Tüm-Bel-Sen” sendikası ve yönetimi sebep olduğunu kaydeden Altın, “15 Mayıs 2020 yılına kadar “Bem-Bir-Sen” sendikamızın Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere VASKİ’de de yetkili sendikadır. Kanun gereği, 2020 yılına kadar yetkili “Bem-Bir-Sen” sendikası yetkili sendikadır. Yetkili olduğumuz halde, 15 Mayıs 2019 dan sonra en çok üye kaydını yaptıklarını iddia eden Tüm-Bel-Sen Sendikasının sözleşme yapması durumunda her hangi bir engel çıkartmayacağımızı ve bu şekilde girişimlerimiz in olmadığını belirtmek istiyoruz. Bu durumu bizzat Genel Başkan Yardımcımız Medeni Sevinç’ ile beraber Belediye Başkan Vekili Mustafa Avcı Bey'i ziyaret ederek ilettik. Tüm-Bel-Sen in açmış olduğu dava 2016 ve  2017 yılında yetkili olduklarını ve açtıkları dava ise 2019/1542 Van Büyükşehir Belediyesi  2019 /1534 VASKİ ve Bem-Bir-Sen Sendikasının Yetkisinin  iptal edilmesi  gerekçesiyle başvurmuşlardır” dedi.
 
ALTIN; ‘GAYEMİZ ÜZÜM YEMEK, BAĞCI DÖVMEK DEĞİLDİR’

Altın, devamında, “Yalnız yetki mahkemece belirlenemez ancak her yıl 15 Mayıs tarihinde karşılıklı olarak üye sayısı tespiti yapılarak imza altına alınıp, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilir. İddia ettikleri ve hiçbir gerekçe gösterilmediği şeklindeki dava ise tamamen gerçeği saptırarak hukuku ve aynı zamanda belediye yönetimini ve çalışan kamu emekçilerimizi açık bir şekilde yanıltmaktadırlar. Şöyle ki 01.05.2016 Başlama Tarihi ve 31.12.2017 bitiş tarihi sözleşmesinde Tüm-Bel-Sen Sendikasının sözleşmesinin bittiği ve Bem-Bir-Sen Sendikamızın 01.01.2018 yılında herhangi bir yetki gaspına sebep olmadan en çok üyeye sahip sendika olarak Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ ile Toplu Sözleşme imzalanmıştır. 2018 ve 2019 yılı üye tespit tutanağında görüldüğü üzere yetkili sendika Bem-Bir-Sen Sendikamızın olduğu anlaşılacaktır. Tüm-Bel-Sen Sendikasının Van Büyükşehir Belediyesini ve Bem-Bir-Sen Sendikamızı vermiş olduğu mahkeme talebi yazısı ve sendikamızın yetkili olduğuna dair tespit tutanakları yazımız ekinde mevcuttur. Bizim gayemiz” üzüm yemek, bağcı dövmek değildir.” Kamu çalışanı memurlarının bir an evvel kanun ve mevzuat dahilinde mağduriyetlerinin giderilmesi hususudur” şeklinde konuştu.