"Hazırlıklı olmamız gereken bir döneme giriyoruz"

Ekonomi başta olmak üzere, dünyanın yeni bir döneme girdiğini belirten Prof. Dr. Mithat Melen, “Sıkıntılı bir döneme girdik. Bu sadece bir bankacılık finans sektörü sıkıntısı değil, reel sektör sıkıntısıdır. Zaten az üreten, ?

SİYASET 26.01.2019 10:24:52 0
"Hazırlıklı olmamız gereken bir döneme giriyoruz"
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından, “Dünya ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin Van’a ve Mesleğimize Etkileri” konulu seminer düzenlendi.
Odalar İş Merkezi’ndeki binada yapılan ve çok sayıda mali müşavir ve muhasebecinin katıldığı seminere, Prof. Dr. Mithat Melen, konuşmacı olarak katıldı.

“VAN OLUMSUZ ETKİLENDİ”
Seminerin açılışında kısa bir konuşma yapan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, dünya ve Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan Van’ın da olumsuz etkilendiğini söyledi.
0Şahin, şöyle konuştu;
“15 Temmuz darbesi ile dövizdeki dalgalanma sonrasında ülkemizde büyük bir ekonomik değişikliğin meydana geldiğini görmekteyiz. Bu ekonomik darboğazı aklıselim bir şekilde atlatmayı umuyorum. Dünya ve Türkiye’deki bu ekonomik değişiklik bizim ilimizi de etkilemiştir. Mükelleflerimiz 30 ay bir borçlanma ile karşı karşıya kaldılar. Tarım ve hayvancılıkta geride bulunuyoruz. İlimizin yüzde 25’lik bölümü genç nüfustan oluşuyor. Ancak istihdam alanları yok. Geniş topraklarımız var, ancak bundan yararlanamıyoruz. Dünyada bazı ülkeler sadece gül ihraç ederken biz burada buğday üretemez duruma gelmişiz. Çiftçiyi desteklemek adına maliyet gelirlerinin azaltılması gerekiyor. Mazot daha az bir fiyatla çiftçiye verilebilir. Çiftçinin mallarını geri dönüşümü için mutlak bir şekilde garanti altına alınması gerekir diye düşünüyorum. Hayvancılık, ilimizin olmazsa olmazıdır, bu konuda da hükümet maliyet girdilerini azaltarak destek sağlayabilir. Kafeteryaların açılmasına sevinen bir duruma gelmişiz. Bu kent çok önemli bir kent, demek ki sadece bunlar değil, bizim daha çok yatırımlara yönelmemiz lazım.”

“HAZIR OLMALIYIZ”
Konuşmasına, yaşananlara karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikak çekerek başlayan Prof. Dr. Mithat Melen de, şunları söyledi:
“Sıkıntılı bir döneme girdik. Bu sadece bir bankacılık finans sektörü sıkıntısı değil, reel sektör sıkıntısıdır. Zaten az üreten çok tüketen bir ülkeyiz. Reel sektördeki yavaşlamayla ciddi bir döneme girdik. Hazırlıklı olmamız gereken bir dönem. Sadece Türkiye’de değil, dünyada işler yolunda gitmiyor, zaten şanssızlık da burada. Mesela Amerika’nın kendi adına yaptığı doğrudur, ama onların her bir hareketi tüm dünyayı etkiliyor.”

ÇİÇEK-TARIM KARŞILAŞTIRMASI
Türkiye’de ithalat ağırlıklı bir ekonomik yapılanma olduğunu belirten Melen, Türkiye’nin tarım alanında Hollanda’nın çiçekte yaptığı ihracat kadar ihracat yapamadığını örnek verdi.
Kişi başına gelirin çok düşük olduğunu ifade eden Melen, “Van’da kişi başına düşen gelir 4 bin dolar. Ben 4 bin dolar ile nasıl rekabet edeceğim? Nasıl refah payı alacağım?” diye sordu. 

EĞİTİM-EKONOMİ İLİŞKİSİ
Eğitim konusuna da değinen Prof. Dr. Melen, şöyle devam etti;
“6 milyon insanımıza Türkçe öğretememişiz. Türkçe bilmeyen öğrencilere İngilizce öğren diyoruz. Van, eğitimde en son sıralarda… Okuma yazma bilmeyen kadınlar var, ama biz kadın haklarından söz ediyoruz. Okuma yazma öğretemediğiniz kadının ne hakkı olacak ki? Ekonomi o kadar kalleş bir ortam ki hiçbir boşluğu af etmiyor. Bu eğitim düzeyi ile dünya ile rekabet edemezsiniz. Çünkü üretemez ayrıca bu eğitim düzeyi ile yanlışlar yaparsınız.”

“ÜNİVERSİTE ROLÜNÜ OYNAMIYOR”
Van’a ilişkin turizm tartışmalarına ve üniversitenin kente olan etkilerine dair görüşlerini de açıklayan Prof. Dr. Mithat Melen, şunları aktardı:
“Turizm konusunda gelen İranlıları eleştirdik, yok müzik dinliyorlar, yok dans ediyorlar, ondan sonra hükümetleri engel oldu bunlara. Van’da maden tartışan var mı, petrol tartışan var mı, yok? Dünya sürekli bir yenilikle karşı karşıya, bizim de yeni kalıplarımız olmalı, a-b-c gibi planlarımız olmalı. Üniversite gerçek rolünü oynayamıyor, turizmde ne yapıyor, tarım ve hayvancılık konusunda ne yapıyor, üniversite vatandaşa, vatandaş üniversiteye uzak…”
Prof. Dr. Mithat Melen, seçimlerin de ülke ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti ve “Her sene seçim olmaz.” diye kaydetti. 
Seminer, soru-cevap bölümü ardından plaket sunumu ile son buldu. 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi