Görentaş, vatandaşın tarım ve hayvancılığa ilgisinin arttığını söyledi; 'Pandemi, tarıma yöneltti'

Pandemi nedeniyle herkes için zorlu geçen 2020 yılını tarım ve hayvancılık yönüyle değerlendiren Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş; "Bütün zorluklara rağmen tarım ve hayvancılıkta herhangi bir aksamaya mahal verme

SİYASET 20.01.2021 11:37:59 0
Görentaş, vatandaşın tarım ve hayvancılığa ilgisinin arttığını söyledi; 'Pandemi, tarıma yöneltti'
Tarih: 01.01.0001 00:00

2020 yılı tüm dünyada pandeminin gölgesinde geçti. Bu süreçte en çok da tarım ve hayvancılığın önemi ortaya çıktı. Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, gıda arzında bir sıkıntı oluşmaması için tüm ülke genelinde olduğu gibi Van'da da tempolu bir çalışma yılını geride bıraktıklarını ifade etti.
2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını, tarımın önemini de ortaya çıkardı.
Pandeminin, tarım ve hayvancılık sektörüne olan etkisini en aza indirmek amacıyla bakanlık tarafından çeşitli projeler hayata geçirilirken, Van'da da bu süreçte tarım ve hayvancılığı önceleyen çalışmalar yapıldı. 
Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa uyguladığı "Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim var" projesi ile “Kırsal Kalkınma Yatırımları” projeleri hayata geçirildi.

“BİR ÇOK PROJE YAPTIK”

2020 yılını değerlendiren Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş: “2020 yılına pandemiyle beraber giriş yaptık. Bu kapsamda tarımın daha fazla ön plana çıkması, gıda arzında bir sıkıntı oluşmaması için tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de iyi çalışmalar gerçekleştirdik. Yoğun çalışmalarımızdan dolayı esnek çalışma modeline dahi geçmedik. Tüm çalışmalarımızı gerçekleştirmek için yoğun çaba harcadık. Öyle ki; hayvan hastalıkları, bitki hastalıkları, hayvansal üretim çalışmaları kapsamında hiçbir aksama olmadı. Bu dönemdeki toplam destek miktarımızı yüzde 5 arttırarak 162 milyonluk bir destekleme ödemesi yaptık. Bakanlığımızın yürütmekte olduğu hayvan hastalıkları ile ilgili programlarda bize bırakılan yüzde 85 hedefini bütün aşamalarda aştık ve bu konuda herhangi bir sıkıntı olmadı. Sahada da vatandaşlarımızın tarıma yönelimi, ekim ve dikim alanında talepleri vardı. Bu taleplere yetişmek için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bakanlığımız bu dönemde vatandaşa yüzde 75’i hibeli yem bitkileri tohumları dağıttı. Özellikle nadas ve atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması gibi çalışmaları yürüttük. Bu noktada da hem 2020 yılında  hem de 2021 yılı içinde bakanlığımızın yeni bir kaynak sağlamasıyla beraber 5 ayrı projeyi bakanlığımıza sunduk. Yaklaşık 8 milyon TL bütçeli projelerimizin onaylanmasını bekliyoruz. Ayrıca zoom üzerinden her il gibi biz de projelerimizi tanıttık, akabinde DAP’a 28 tane proje sunduk. Bu projelerden bir tanesi süt toplama ile ilgili, o kabul edildi, 1,5 milyon bütçeli bir proje. Bugünlerde DAP’ta imzalayacağız. Diğer projelerin de onaylanmasını bekliyoruz. Yani vatandaşın önünü açabilecek, tarımsal üretimin devamını sağlayabilecek, üretimde herhangi bir aksama olmaması için bütün çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hayvancılık için de, valiliğimiz "Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim var" projesinin protokol imzalarına başladı. Bu protokol kapsamında vatandaşlara 100 bin lirası faizsiz, 50 bin lirası yüzde 4,5 fazli ve 7 yıl geri ödemeli kredi sağlanacak. Faizsiz olan kredide ilk 2 yıl ödeme yapılmayacak. Türkiye'de küçükbaş hayvan yetiştiricileri arasında 3 milyona yakın koyun varlığı ile birinci sırada olan ilimizde, bu proje ile küçükbaş hayvan varlığının daha da geliştirilmesi, daha bilinçli hayvancılık yapılması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

“TOHUM DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Pandemi sürecinde tarım ve hayvancılığa yönelik talebin artığını söyleyen Görentaş: “Bu süreçte şehirde yaşayan hemşerilerimiz, köylerine geri dönerek tarımsal faaliyette bulunmak istediler. Öyle ki bir çok vatandaşımız geleceğini tarımda görmeye başladı. İnşaat sektöründe ve diğer sektörlerde çalışan gençler, 'biz köyümüze dönmek istiyoruz, bize nasıl destekte bulunabilirsiniz?' demeye başladılar. Bunu gören bakanlığımız, 'Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim var” projesi ve 'Kırsal Kalkınma Yatırımları' Projesi gibi 2 ana başlıkta projelerin startını verdi. Projeler kapsamında yüzde 50 hibeli kredi verilerek, köyünde hayatlarını sürdürecek vatandaşlarımız için geniş yelpazede destekler hayata geçirildi. Bu projelerin faydasını da gördük. Ayrıca boş kalan alanların, gerek hazine arazileri, gerekse vatandaşın nadas veya atıl olarak bıraktığı alanlarının da değerlendirilmesi noktasında çalışmalarımız oldu. Bunun da sonucu olarak yüzde 75’i hibeli yaklaşık 1 milyonluk bir ödenekle tohum dağıtımı yaptık. Bu çalışmalarımız 2021 yılında da artarak devam edecek” dedi.

“3500 ADET MEYVE FİDANI DAĞITTIK”

Yerli tohum konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlatan Görentaş, şunları kaydetti: “Daha önce Van’a özgü meyve çeşitleri ve sebze çeşitleri ile ilgili bir çalışmamız oldu. O çalışmalarda meyvede belli bir aşamaya geldik. Üniversite ile beraber buna DAKA da katkı sunarak, Tarım Bakanlığı kaynakları ile kurduğumuz serada, geçen sene 3500 tane meyve fidanı dağıttık. Şuanda 3 bine yakın meyve fidanımızı hazır hale getiriyoruz, özellikle elma, armut gibi yerel çeşitler ile ilgili çalışmamız var. Erciş’te 100 bin adet Erciş üzüm fidesini geçen sene vatandaşa bedava dağıttık. Bu yönlü çalışmalarımız 2021 yılında da artarak devam edecek. Buna paralel olarak Van’a özgü Sıhke Kavunu ve daha sonra çıkan Alaköy Kavunu ile ilgili de çalışmalarımız var. Herkesin bildiği Sıhke Kavunu tohumundan vatandaştan aldık, vatandaşa dağıttık, dağıtmaya çalıştık ama bunda da saf tohumu bulmaya çalışıyoruz, bu yönde de saha çalışmamız devam ediyor.”

“MERKEZ İLÇELERDE HAYVANCILIK İŞLETMESİ AÇTIRMIYORUZ”

2020 yılında Van Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde merkez ilçe belediyeleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, şehir içindeki ahırların, şehir dışına çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmaları da değerlendiren Görentaş, şunları söyledi: “Van, büyükşehir olduktan bu yana, şehir içinde hiç bir şekilde hayvancılık işletmesi açtırmıyoruz, sistemimiz zaten buna müsade etmiyor. Daha önce arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalarda şehir içindeki ahırların varlığı ve hayvan sayısı ile ilgli bir rapor hazırladık. Bu paralelde Çevre İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kararlar alınarak, çevreye rahatsızlık veren tarımsal yapıların şehir dışına çıkarılması ile ilgili büyükşehir ve ilçe belediyeleri bir çalışma yürüttü, onun kararını Çevre İl Müdürlüğü verdi. Biz de şehir içinde yeni işletmeye izin vermeyerek süreci destekliyoruz. Yani şuanda bir vatandaş gelip talepte bulunsa, merkez ilçelerde işletme açtırmıyoruz, açtırmadığımız için de herhangi bir hayvan kaydı da olmuyor. Buna izin vermiyoruz.”


 

“VATANDAŞIN, TARIMSAL YÖNELİŞİNİ DEĞERLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yüzde 50 hibeli desteğin alabalık ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğini de kapsadığını ifade eden Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, bu konuda da şöyle dedi: “Gerek alabalık yetiştiriciliğini daha yaygın hale getirmek, gerekse hindi ve kaz yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla Bakanlığımız tarafından yüzde 50'si hibe olan destekler söz konusu. Ayrıca şeker pancarı üretimini artırmak için de geçen sene Şeker Pancarı Şefliği ve fabrikanın iş birliği ile koordineli çalışarak toplam ekili alanı yüzde 100 artırdık. Yani ürün çeşitliliği ile, vatandaşın gelirini artırabilecek çalışmalara yöneliyoruz. Bu arada bütün yerel kaynaklardan olsun, bölge kaynakları olsun, DAKA olsun, DAP olsun, bakanlığımızın kaynaklarından daha fazla istifade edebilmek için proje sunarak, vatandaşın, tarımsal yönelişini değerlendirmeye çalışıyoruz. Yine bu sene içinde de yoğun tempoyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” 
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi