Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve turizmci Muhammed Enes Özkılıç: Van turizmi 2018’den farklı olabilir!

Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve turizmci Muhammed Enes Özkılıç, Van’da, turizm açısından 2018 yılının bazı sıkıntılarla geçtiğini belirterek, “Doların belli bir seviyede sabit durması, İran ekonomisinin kısmen düzelmesi, tur

SİYASET 14.01.2019 10:33:52 0
Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve turizmci Muhammed Enes Özkılıç: Van turizmi 2018’den farklı olabilir!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’daki turizm gidişatıyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve aynı zamanda turizmci Muhammed Enes Özkılıç, 2018 yılının son 9 ayının sıkıntılarla geçtiğini söyledi. 2019 yılının daha verimli bir yıl olmasını beklediklerini anlatan Özkılıç, yaptığı değerlendirmelerin yanı sıra bazı önerilerde bulundu ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.

2018 DEĞERLENDİRMESİ
2018 yılında, Van turizmde sıkıntılar yaşandığına değinen Özkılıç, şunları söyledi:
“2018’i ikiye ayırabiliriz. Çünkü ilk üç ayımız iyiydi. Ocak, Şubat ve Mart ayları… Bu aylar Van turizm için çok güzel geçti. İran piyasamızda ve ekonomide bir problemimiz yoktu. 2017’nin hızıyla 2018 güzel geçiyordu, bu Mart ayına kadardı. Mart ayından sonra İran’ın vatandaşından aldığı çıkış harcı ücretleri, bunun dışında İran ve Türkiye’nin dolar üzerindeki sıkıntıları, ekonomik sıkıntıları, turizmi ciddi anlamda etkiledi. İlk 3 ayımız çok iyiydi ama diğer 9 aydan söz edersek Van turizmi İran açısından, yurt dışı turizmi açısından çok kötüydü, beklediğimiz kapasiteyi alamadık. Yerel ve kendi kültür turlarımızla bu açığı kapatmaya çalıştık. Tabi hem havaalanı tadilatı, hem dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket derken istediğimiz oranı yakalayamadık.”

2019 NASIL OLUR?
2019 yılı beklentilerini de açıklayan Özkılıç, şöyle devam etti:
“Doların belli bir seviyede sabit durması, İran ekonomisinin kısmen düzelmesi, turizmde 2018’de yaşadığımız sıkıntıyı 2019’da yaşamayacağımızı gösteriyor. 2019 yılında yerli ve yabancı turist açısından büyük hedeflerimiz var. Elbette bu yönde çalışmalarımız da var. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve STK’ların turizme çok katkıları var. Belediyelerin çok ciddi katkısı var. Geçen seneki açığımızı kapatmayı düşünüyoruz. Fakat ilk 3 ayda bir seçim süreci var, bu süreç turizme etki eder mi, etki eder mutlaka. Çünkü Nevruz ayı tam da bizim seçim zamanımıza denk geliyor. Nevruz tatili için İran’dan gelenleri Antalya konusunda çok fazla etkilemez ama Van’daki turisti etkiler. Siyasetin çok olduğu yerde turist olmaz, huzurun olması gerekiyor, sessizliğin olması gerekiyor. İlk 3 ay olmasa da inşallah diğer aylarda beklediğimiz endeksi yakalarız. Geçen sene havaalanı tadilatından dolayı 3 tane Ankara, 2 tane İstanbul ve 1 tane İzmir olmak üzere 6 uçak seferi kaybettik. Bu seferleri tekrar almamız ve yeni seferler eklemememiz gerekiyor. Bunlar turizmle direkt alakalı konular.”

NELER HEDEFLENİYOR?

Turizm alanındaki hedeflerinden de söz eden Özkılıç, şunları söyledi;
“Tabi İran piyasasının dışında farklı piyasalara da girmemiz gerekiyor, bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Bir turizmci olarak, turizm piyasasını yakından takip ediyorum. Irak piyasasına yönelik çalışmalar var, burada Van’ın tanıtılması gerekiyor. Kültür turizmi ile ilgili Van’daki kurumlar çok ciddi çalışmalar yapıyor. Yine yerli turisti buraya çekmemiz gerekiyor, yani sadece Doğu Ekspresi gibi belli bir dönem değil, bizim burada her dönem turistimizin olması gerekiyor mutlaka. Van Gölü Ekspresini canlandırmamız son derece önemli bir girişim olur. Doğu Ekspresinin belki de on katı güzelliğinde olduğunu biliyoruz ama Van Gölü Ekspresini Tatvan’a kadar getirebiliyoruz. Tatvan’dan sonra ayrı bir kültür turizmi oluşturmamız gerekiyor. Van Gölü Ekspresi çok önemlidir, en azından kışın bizim ilk 3 aydaki sıkıntımızı kapatabilir. Şuan Gürcistan, Azerbaycan, özellikle Irak piyasasına yönelik yapılan çalışmalar var, küçük çaplarda Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’a yapılan turlar var ama Irak piyasasında ticaret odası tarafından bildiğim kadarıyla tanıtım konusunda büyük bir info yapılacak. Hem o taraftan, hem de bu taraftan gidiş gelişler yapılacak. Turizm açısından Irak piyasası İran piyasasından 2-3 kat daha güzel bir piyasadır aslında. Maddi yönden Van’a getirisi daha fazladır.”

TURİZMİN EKONOMİYE ETKİSİ
Turizmin oldukça önemsenmesi gereken bir konu olduğunu da belirten Özkılıç, “Ekonomik açıdan turizm bacasız sanayidir. Van’ın da bir Organize Sanayi Bölgesi var ama ondan çok dikkat çeken her zaman turizmdir. Van, ekonomik olarak turizme bağlıdır, turizm olmazsa Van ekonomik açıdan çok ciddi sıkıntılar yaşar. Turizm sadece otel ya da acente de değildir. Yani sadece bir otel veya bir lokantayla bu iş bitmiyor, tüm kalemleri ele aldığımızda ciddi bir katkıdır turizm. Mesela, turizm açısından değerlendirebileceğimiz balık göçümüz var, flamingo festivalimiz var, raftingimiz var, kültür turlarımız var. Kısa dönemlerde çok çeşitli farklı turlarımız var. Bunları bizim çok iyi tanıtıp, özel dönemler oluşturup, kültür turları oluşturmamız mutlaka gerekiyor.”

“VAN’IN ANTALYA’DAN FARKI YOK!”
Doğal yapısı yönünden Van’ın Antalya ile eşdeğer bir il olduğunu söyleyen Özkılıç, açıklamalarını şu şekilde tamamladı;
“Biz hep diyoruz, Van’ın Antalya’dan bir farkı yok diye. Antalya’ya giden turist, Van’da yüzemediği için gidiyordu, ama artık burada da yüzmeye başladılar. Bunun için de plajlarımız açıldı ama yeterli midir, yeterli değil. Bir turistin gidip gelmesi için plajlara mesafe uzak, bunun yanı sıra vasıta ve tanıtım yetersizliğimiz var. Mutlaka daha fazla reklam yapıp ve daha fazla tesisler açmamız gerekiyor. Gevaş’ta plaj açıldı, fakat çok geç açıldığı için kimsenin haberi olmadı. Edremit’te çok güzel 2 tane plaj yapıldı ama maalesef belli bir uzaklıkta ve vasıta yetersizliği var. Mutlaka hem daha yakın yerlerde, hem de otel tesisi olarak daha farklı çeşitlerde tatil köyü tarzı alanların yapılması gerekiyor. Bu tarzda projeler var ama biraz ekonomik korku var, kimse yatırım yapmıyor. Biraz güvenilse, bu yatırımı Van’a yapacak iş adamları mutlaka var ama yapmıyorlar. Van’da bir ön yargı var, bu ön yargıyı önce yıkmamız gerekiyor. Ardından yatırımlar konusunda Van'ın ne kadar cazip bir il olduğu daha iyi anlaşılır. Tüm bunlarla birlikte 2019 yılının turizm açısından 2018'a göre daha iyi geçeceği beklentimi ve umutlarımı bir kez daha yinelemiş olayım.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: