GELİN BİR OLALIM, VAN OLALIM…

GÜNEŞİN DOĞDUĞU KENT OLMASINA RAĞMEN HİÇ BİR ZAMAN AYDINLANMAYAN VAN …

SİYASET 29.07.2019 10:07:36 0
GELİN BİR OLALIM, VAN OLALIM…
Tarih: 01.01.0001 00:00

                                            GELİN BİR OLALIM, VAN OLALIM…

   Dostlar; her geçen gün gerek sosyal, gerekse ekonomik olarak biraz daha dibe vuran bu kadim kenti yeniden zirveye çıkarmak için gelin birlik olalım. Binmiş olduğumuz gemi meçhule doğru yol alırken her taraftan da su almakta. Bu vahametin farkında olanların sayısı oldukça fazla olmasına rağmen çözüm noktasında gayret sarf edenlerin sayısı oldukça az. Bu küçük azınlığın, büyük çoğunluğu rehavet uykusundan uyandırma zamanı geldi ve geçiyor.

   Hepimizin siyasi görüşü dünyaya ve olaylara bakısı farklı olabilir. Ama hepimizin ortak noktada buluştuğu bir gerçeklik var ki o da GÜNEŞİN DOĞDUĞU KENT OLMASINA RAĞMEN HİÇ BİR ZAMAN AYDINLANMAYAN VAN …  Her şeyi hükümetten devletten ve belediyelerden beklemeyelim.  Bu kenti huzur ve refahın diyarı yapmak için neler mi yapılmalı İşte yapılacaklar:

1.Şehrimiz çok kirli temizliğin temel felsefesi kirletmemektir. Cadde ve sokaklara gelişi güzel çöp atmayalım. Çöpleri beli saatlerde ve belirlenen yerlere poşetler içinde bırakalım. Sokaklar izmarit ve kâğıt artıklarıyla dolu bu kirliliği gören herkes ya benim atiğim çöpten ne olacak zaten her taraf kir pislik içinde deyip elindeki çöpü rastgele sokağa atıyor. Bu neye benziyor biliyor musunuz?  Benim oyumla mı seçim kazanılacak deyip oy kullanmak yerine pikniğe gidenlerinin kullanmadıkları 147 bin oy gibi… Mesire yerleri sahiller çöp yığını il dışına gittiğinizde piknik yaptığınız yerlere ve ya sahile hiç biriniz çöpünüzü bırakmıyorsunuz. Demek ki isteyince yapabiliyorsunuz.

2.Şehrin Erciş, Edremit ve Gürpınar tarafından girişlerinde evleri, iş yerleri veya boş arsaları bulunan sakinler… Lütfen evlerinizin önüne güller, çiçekler, Van a has leylak ağaçları dikin. Duvarlarınızı beyaz renge boyayın boş arsalarınızın duvarlarını çekin ve boyayın. Evlerin önündeki eski ucube ambar depo ve boş yapıları yıkın. Şehrimize ilk girişte virane bir görüntü sunan bu tabloyu değiştirmenin sizlere ekonomik bir külfeti olmayacaktır. Bizim şahsi alanlarımızın yeşilliği albenisi kamunun yeşil alanlarını kıskandıracak düzeyde olmalı.

3.Şehrimizde Rafting, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü yapmak üzere gelenleri götürebileceğimiz sürekli açık olan özel teşebbüs alanları yok .Ürgüp e gittiğinizde balona binmek isterseniz hemen adres belli.. İstanbul da boğaz turu atacaksanız yeri belli. Şimdi birçok hemşerimden bunları devlet yapsın sesini duyar gibiyim. Minibüs hattı tekne hattı kurduğumuz gibi bunları da kurabiliriz. Biz kuralım ki dışarıdan gelenler bu aktivitelere katılabilsin.

4.Köyde yasayan kardeşlerimiz boş kalan binlerce dekar araziyi yenidünyaya uygun getirisi yüksek ürün çeşitliliği ile ekip biçmeli. Sadece tarla parası alıp bir şey ekmemekle bu iş olmaz. Gençler üretken olmalı kendi büyüklerini örnek almalı. Köyde yaşayanları gözlemledim.  Akşam şehirden dönerken hazır süt, yoğurt, koli yumurta, beyaz peynir, şoklu piliç fırın ekmeği alıp köylerine dönüyorlar. Bu nasıl bir köylülük?  Kuzu fabrikası denilen Rusya’dan getirilen romano cinsi koyun şehrimizin iklimine uygun. Bunlar getirtile bilinir.  Kinoa ,Lavanta, çerezlik kabak ,ay çekirdeği  ekile bilinir. Köylerimiz batıdaki köyler gibi restore edilip yeşillendirile bilinir.. Turlarla şehrimize gelen misafirlere yönelik yöresel yemeklerin sunulduğu köy restoranlar açılabilir.”Keledoş evleri”  gibi.. Modern tarım alanları yapılarak insanların gelip organik ürünler alabilecekleri köy marketleri ,köy pazarları tanzim edile bilinir.

5.At binicilik çiftlikleri yapılıp hobi ve gelir alanları oluşturulabilir. Kendi otlu peynirini kendin oluştur atölyeleri yapıla bilinir. ATV turlarının yapılacağı parkurlar yapıla bilinir. Safari ve of road motor pistleri oluşturula bilinir. Jet ski ve kano alanları oluşturula bilinir.

6.Van gölü sahiline bungalov türü veya küçük evler yapılarak dışarıdan gelenlerin konaklayabilecekleri şirin mekânlar oluşturula bilinir. Erek dağı eteklerine düğün salonları restoran ve kafeler yapıla bilinir. Uçak veya tekne restoranlar yapılabilir. Toprak kale tarafına dağ evleri yapıla bilinir. Van gölü sahiline agua parklar yapıla bilinir.

7.Okullarımızın tertip düzeni için okul idaresiyle birlikte hareket ederek yeşillendirme, bank, kamelya oyun parkı oluşturma çalışmaları yapıla bilinir.

8.Van da yasayan her kardeşimiz sanal sayfasındaki profil resmine “ HİÇ VAN’ A GİTTİNİZ Mİ? “ Sloganıyla bir merak duygusu oluşturabilir. Bu sayfalarında Van la ilgili resim ve videoları paylaşabilir.

9.İlimizin önünü açabilecek kişilerin bakan veya yüksek bürokraside görev alabilmeleri için destek kampanyaları düzenlenebilir.

10.Ulusal basının bizi bir öcü gibi gösteren yayınlarının yerine misafirperverliğimizi ön plana çıkaran yayın ve diziler yapmaları için çaba sarf edile bilinir.

   Evet kıymetli hemşerilerim; bunları yapabilmemiz için “GELİN BİR OLALIM, VAN OLALIM “ Gerek Van da yaşayan, gerekse Van dışında yaşayan her bir birey bu sorumlulukla hareket etmeli. STK, DERNEK ve Vakıflar harekete geçirilmeli. Eylem planları düzenlenmeli. Komisyonlar oluşturulmalı. Tabi ki bu oluşumların alt yapısını sağlamak üzere Mülkü amirler ve seçilmişler öncülük etmeli. 2020 ye yeni bir Van şehriyle girebilmemiz aslında çokta zor değil. Yeter ki herkes kendi kapısının önünü süpürsün, sorumluluklarını yerine getirsin. “BİZDEN HAREKET, YARADANDAN BEREKET…”