Farklı afişler aynı noktalarda duruyor

HDP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin bazı bölgelerine asılan borç afişlerine karşılık Van Valiliği tarafından valilik binası ve billboardlara asılan hizmet ve borçlarla ilgili afişler aynı noktalarda duruyor. Vatandaşlar is

SİYASET 11.05.2019 12:52:15 0
Farklı afişler aynı noktalarda duruyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

HDP’li Büyükşehir Belediyesi, görevi devraldıktan bir hafta sonra kentin belli bölgelerine kayyum dönemindeki borç miktarını asarak, adeta ‘Kayyum döneminde bu kadar borcumuz var, bizden hizmet beklemeyin’ şeklinde bir imada bulundu.
Van Valiliği de başta valilik binası olmak üzere birçok billboardlara kayyumun göreve başladığı zaman zaten çok daha fazla borçla görevi devraldığını ve buna rağmen 712 milyon TL’lik hizmet gerçekleştirdiğini anlatan afişler astı.


          Kentin birçok yerinde karşılıklı afişlerin duruyor olması, vatandaşın da pek hoşuna gitmiyor.
 Vatandaşlar söz konusu sıkıntılı görüntüleri önce HDP’li Büyükşehir Belediye yönetiminin başlattığını, bunun doğru olmadığını yorumlayarak, “Büyükşehir yönetimi bu anlayışla hareket ederek doğru yapmıyor. Zaten kayyum görevi devraldığında bir milyonun üzerinde borçla devralmış. Şimdi kalkıp devletin devlete olan uzun vadeli yapılandırma borçlarını da ekleyerek bunu afişlere dökmesi doğru değil. Buna karşılık Valilik de belli bölgelere afişler astı. Farklı afişlerin kentin belli bölgelerde bulunması görüşü farklı insanların birbirine olan tavrını daha da sivriltiyor. Devlet yetkililerinin bu afişleri indirmesi gerekir” ifadelerini kullanıyor.


         ÖNCE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞLATMIŞTI
Yaklaşık iki hafta öcne basın açıklaması yapan ve kayyumlardan 1 milyar TL'nin üstünde borçla belediyeyi devraldıklarını açıklayan HDP'li Büyükşehir yönetimi, bu açıklama yetmiyormuş gibi kentin birçok bölgesine, borçları kalem kalem yazıp borç miktarını da belirtmişti.


        Van Valiliği de afişler asarak, afişlerde Büyükşehir Belediyesi'nin iki yıl önce zaten 1 milyar 121.5 Milyon TL borcu bulunduğunu ve 712 milyon TL hizmet yapılmasına rağmen borç miktarının da 23.5 milyon TL azaltıldığını belirten afişleri valilik binası ve kentteki billboardlara astırmıştı.


         Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de daha sonraki süreçte gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum öncesi uçan kuşa bile borcu olduğunu anlatarak, “O dönemde belediyelerin mal varlıklarını borçlarını biliyorum. Bunlara neden kayyum atandığını biliyorum. Kayyum atandığında o dönemde belediyeler içerisinde borcu en fazla olan belediye Van Büyükşehir Belediyesi’ydi.  Personel giderlerini zar zor ödeyen ve piyasaya da ciddi anlamda borcu vardı. Nerdeyse ucan kuşa borcu vardı. Kayyum döneminde  piyasa borcu tamamen kapatıldı. Belediyenin kasasına 15 milyon para bırakarak ayrıldık. Belediye kayyuma geçtiğinde 870 milyon  piyasaya nakit borcu vardı. Daha sonra açılan deprem tazminatlarıyla belediye 35 milyon bir borç daha geldi. Sonra çıkarılan yasayla birlikte belediyenin borçları yapılandırıldı. Belediye devralındığında faizlerle birlikte bir milyar 121 milyon üzerinde belediyenin borcu vardı. Kayyum belediyeyi devrettiği zaman da bir milyar 98 milyon ile devretti. İşleyen bir belediye devretti, piyasaya borcu az, kamuya olan borçları da hemen hemen hepsi yapılandırılmış bir belediye bıraktı. Bu yönetilemeyecek bir borç değildir” ifadelerini kullanmıştı.


       Vatandaşlar şimdi kente birçok noktada bulunan afiş ve billboard reklamlarının kaldırılmasını istiyor.Van Bölge Gazetesi