Esnafın umudu bayram sonrasına kaldı

Düğün sezonunun bu sene durgun başlaması, sezon için hazırlıklarını yapan esnafın işlerini olumsuz yönde etkiledi. Ancak esnaflar, işlerinin bayram sonrası artacağını ümit ediyor.

SİYASET 30.04.2019 11:18:41 0
Esnafın umudu bayram sonrasına kaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yerel Seçimlerin 31 Mart tarihine denk gelmesinin sezonlarına etki ettiğini, ardından Nisan ayında da durgunluklarının devam ettiğini belirten ilgili esnaflar, araya Ramazan ayının girecek olmasından dolayı da düğün sayısının çok az olacağını ve işlerindeki durgunluğun Ramazan ayı boyunca da süreceğini söylüyor. İlgili esnaf, düğün sezonunun bayram sonrası yoğun olacağını, bu nedenle işlerinin de bayram sonrası açılmasını umduklarını dile getiriyor.
Sektör temsilcileri iş yoğunluğunun başlaması için bayram sonrasını beklerken, yaşanacak olan hareketlilik için de şimdiden çeşitli kampanyalar düzenleyerek kapıdan içeri girecek olan müşterilerinin yolunu gözlemeye başladı. Kimi esnaf yaptığı çeşitli kampanyalarla ürünlerinde indirime giderken, bir mobilya mağazası ise firmalarında düğün alışverişi yapacak olan çiftlere,balayı hediye etmeyi amaçlıyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Hüseyinoğulları  bünyesinde Van’da hizmet veren İpek Mobilya Mağaza Müdürü Yavuz Dervişoğlu, “1992 yılından beri bu sektörün içerisindeyim. Mobilya ürünlerini satıyoruz. Uzun yıllar öncesine göre işlerimizde durgunluk söz konusu. Ancak geçen yıla oranla da işlerimiz biraz daha iyi görünüyor. Seçimden sonraki süreçte fiyatlar ve KDV oranları değişmese bile, biraz daha düşüş var. İnşallah toparlanacak, çünkü önümüzde ramazan var, sonrasında düğün sezonu başlıyor. İnsanlar düğün yapıyor, haliyle eşya almak zorundalar, bundan dolayı işlerimizin daha iyi olacağı düşüncesindeyim” dedi.

Mobilya ürünlerine fazla zam olmadığını söyleyen Dervişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim sektörün hareketli olduğu dönemler genelde yaz sezonu olur. Bizim bölgemiz için söylüyorum; Mart ayında başlar, Eylül ve Ekim aylarına kadar devam eder. Ve mobilya satışları gayet güzel gidiyor ama diğer aylar sıkıntılı aylardır. Şöyle bir gerçekliğimiz var; ekonomik sıkıntılar var, bu da ister istemez tüm sektörlere yansıdığı gibi bizim işlerimize de yansıyor. İinsanlar asgari ücretle çalışıyorlar ve geçen yıl bu dönemler 2 bin TL’ye evlerini geçindiren insanlar şuan 3-4 bin TL dahi alsa inanın evini geçindirmekte sıkıntı yaşar. Doğal olarak bu tür durumlar var ancak bayram sonrası işlerin artacağını hesap ediyoruz."

BALAYI HEDİYESİ
Yavuz Dervişoğlu, yeni çiftlere jestler de sunduklarını dile getirerek; "Fiyatlarımız gayet uygun. Konsept olarak söyleyeyim şuan komple yatak odası takımı ve oturma grubu takımı 14,900 TL. ve 12 ay vade yapabiliyoruz. Yani evlilik hazırlıkları yapan bir çift bizim mağazamıza geldiği zaman sadece mobilya olarak söylüyorum,  17-18 bin TL’ye mutfak masası dahil olmak üzere evini tamamen döşeriz. Ayrıca kampanyalar yapıyoruz, fiyatlarımız da cezp edici. Bu aşamada düşündüğümüz bir kaç tane kampanyamız var; mesela konsept ürün alan müşterilerimize mutfak masasını hediye etmek gibi, yeni evlenen çiftlere 3 gün Hiton Otelde balayı hediye etmek gibi, 20 bin TL alışveriş yapan müşterimize ramazan ayında mutfak masrafını karşılamak gibi, bu tarz kampanyaları düşünüyoruz, bunu da en kötü ihtimal 1 Mayıs’ta başlatacağız” dedi. 

"ÖTV VE KDV İNDİRİMİ OLUMLU ETKİ YARATTI"
Süerler Grup Mağaza Yöneticisi Harun Süer ise, “Şuan beklediğimizin altında bir iş durumu var. Piyasa koşullarına bağlı olarak fiyatların pahalı olmasından da kaynaklanan bir durum yani. Düğün sezonumuz Mart ayında başlardı, Ekim ayının sonlarına kadar yoğun bir şekilde devam ederdi. Ama açık konuşmak gerekirse şimdilik bir yoğunluğumuz yok. 2018 yılında KDV ve ÖTV indirimi vardı, gerek mobilyada gerek beyaz eşyada bu durum olumlu bir katkı yaptı. Bu sene de hükümetin aldığı kararla, bu uygulama Haziran ayının sonuna kadar devam edecek ama yılın sonuna kadar devam ederse hepimiz için daha iyi olur” dedi.

“YENİ EVLENECEK ÇİFTLERE MADDİ DESTEK SUNULMALI”
Düğün sezonu alışverişlerinin hareketlenmesi için ramazan sonrasını beklediklerini belirten Süer, son olarak şunları söyledi; “Ramazan ayında yoğun bir beklentimiz yok ama ramazandan sonra iyi olacağını düşünüyoruz. Düğün sezonunda işlerimizin daha iyi ve yoğun olması için firma olarak bir takım kampanyalar hazırladık. Şuan beyaz eşya seti zaten 4 parça buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın ya da ankastre set bunlar temel ihtiyaç, akabinde süpürge, blender seti, ütü ve mutfak robotu gibi küçük ev aletlerini de düğün paketlerine dahil ediyoruz. Fiyatı ortalama 8 bin ila 15 bin TL arası değişiyor. Yeni evlenecek çiftler de hakikaten çok zorluk çekiyorlar, yeni bir ev kurma en az 70-80 bin TL’ye  mal oluyor. Hükümetin, yeni evlenecek olan çiftlere maddi olarak destek sunması lazım. Bununla ilgili hükümetimiz çalışmalar yaparsa bizim sektöre ve piyasaya etkisinin olacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra insanlar nakit para karşılığı alışveriş yapamıyor, bankalara başvurup kredi çekiyorlar, bununla ilgili kredi oranları da çok yüksek. Bankaların da kredi oranlarını düşürüp yeni evlenecek olan çiftlere destek vermesi faydalı olacaktır.”
Son olarak, görüşlerini paylaşan Eren Halı firmasının yetkilisi İbrahim Eren ise; “Mağazamızda halı ve aksesuar çeşitleri bulunuyor. Bizim sezon şuan durgun geçiyor. Açıkçası düzelir mi,  çok büyük bir ümidim yok. Geçen sene de 8’inci aydan sonra durgunluk başladı. Çeyiz paketlerimiz, düğün paketlerimiz var. Halı fiyatlarını geçen senenin fiyatlarının altına çektik. YEni evlenecek çiftlerimize mutluluklar diliyoruz" diye konuştu.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi