Erdoğan Özel, 'nasıl bir kültür evi' dedi ve ekledi; 'Van'ı tanıtan ne varsa orada olmalı'

Vanlıların ısrarla tarihi tekel binasının 'kültür evi' olması yönündeki taleplerinin ardından, Van'a gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, söz konusu yerin 'kültür evi' yapılacağını söylemesi, sev

SİYASET 30.12.2019 11:22:44 0
Erdoğan Özel, 'nasıl bir kültür evi' dedi ve ekledi; 'Van'ı tanıtan ne varsa orada olmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konuyu sosyal medyadan paylaşan Vali Mehmet Emin Bilmez de; "Değerli Vanlılar, sizlerle müjdeli bir haber daha paylaşmak istiyorum. Uzun zamandır gündemimizde olan Eski Tekel Binası, Kültür Evi olacak. Sn. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Dr. Betül Sayan Hanımefendiye Van halkı adına şükranlarımı sunuyorum." dedi. Vanlılar bir süre önce de, eski devlet hastanesi yerinin yeşil alan yapılmasını talep etmiş, söz konusu yerin belediyeye tahsis edilerek, yeşil alan yapılacağı açıklanmıştı. Tarihi tekel binasının kültür evi yapılacak olmasının mutluluk verici olduğunu belirten Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel; "Burası kültür evi olurken, nasıl bir kültür evi olması gerektiği halka sorulmalıdır. Yani neler içermelidir, nasıl bir düzen içinde olmalıdır, bunlar sorulmalıdır. Bize göre ise içinde Van’ın önemli değerleri, el sanatları, kilimleri, savat gümüşü, Van kedisi, ya da Urartu’ca bilen Mehmet Kuşman var, ona ait bir çalışma ofisi yer alabilir, küçük atölyeler olabilir sergiler için. Van kilimi dokuma atölyeleri olabilir. Yani Van’ın tanıtımında önemli ne varsa orada yer verilebilir. Dinleti yeri olabilir, oturma geceleri vs için." diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, eski Tekel binasının Kültür Merkezi olacağını söylediğini hatırlatan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Bu binanın nasıl bir kültür merkezi olması gerektiği konusu halka sorulmalıdır” dedi.

27 Aralık günü Van’a gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İpekyolu ilçesi, Beşyol mevkiinde bulunan eski Tekel binasının kültür merkezine dönüştürüleceğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de, "Değerli Vanlılar, sizlerle müjdeli bir haber daha paylaşmak istiyorum. Uzun zamandır gündemimizde olan Eski Tekel Binası, Kültür Evi olacak. Sn. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Dr. Betül Sayan Hanımefendiye Van halkı adına şükranlarımı sunuyorum." dedi

Vangölü Aktivistleri Platformu üyeleri ise, tertipledikleri kahve buluşmasında, haberi sevinçle karşıladı. 

2010 YILINDAN BERİ ATIL DURUMDAYDI

Tekel binası 2010 yılında kapandıktan sonra her hangi bir amaç doğrultusunda değerlendirilmedi ve atıl durumda kaldı.

Bir süre önce ise, özellikle Vangölü Aktivistleri Platformu üyelerinin sosyal medya üzerindeki girişimleri ile konu gündeme taşındı.

Bakan Albayrak’ın Van’a gelmesi ile de Hazine arazisinde olan Tekel binası ile ilgili talepler biraz daha netlik kazandı ve binanın kültür merkezi olacağı açıklandı. 

KATKISI OLANLAR

Tekel binası ile ilgili kampanyayı yürütenlerden Vangölü Aktivistleri Derneği Balkanı Erdoğan Özel, gazetemize yaptığı açıklamada, “Van TSO’nun önemli bir katkısı oldu, Necdet Takva, Bakan Berat Albayrak’a iki kez şifahen dile getirdi. Ticaret odası dosya vermiş bakana, içinde bu Tekel binasının kültür evi olması ile ilgili bir talep de vardı. Sosyal medyada da yer aldı zaten. En büyük pay da Vali Mehmet Emin Bilmez’in payıdır, milletvekillerimiz de gereken hassasiyeti göstermiştir.” dedi.

“DİĞER SORUNLAR İÇİN DE KATKI BEKLİYORUZ”

Van’ın çözüm bekleyen diğer sorunların çözümünde de katkı beklediklerini ifade eden Özel, “Yıllardır Van’ın merkezinde bulunan bu bina artık görüntü kirliliği oluşturuyordu, değerlendirilmiyordu hiçbir şekilde. Bir ara yangın çıktı içinde, ön tarafında plastikten bir korunak bırakılmıştı. Böyle bir yerin Van’a kazandırılması sevindirici bir haber. Aynı şekilde Van Gölü Koruma Kanunu, Çevre Yolu, Van’daki ulaşım sorununun çözülmesine yönelik katkıları da bekliyoruz tabi bu arada” diye konuştu.

NASIL BİR KÜLTÜR MERKEZİ?  

Binadaki düzenlemeye ilişkin halkın fikirlerinin sorulması gerektiğini belirten Özel, şunları kaydetti:

“Burası kültür evi olurken, nasıl bir kültür evi olması gerektiği halka sorulmalıdır. Yani neler içermelidir, nasıl bir düzen içinde olmalıdır, bunlar sorulmalıdır. Bize göre ise içinde Van’ın önemli değerleri, el sanatları, kilimleri, savat gümüşü, Van kedisi, ya da Urartu’ca bilen Mehmet Kuşman var, ona ait bir çalışma ofisi yer alabilir, küçük atölyeler olabilir sergiler için. Van kilimi dokuma atölyeleri olabilir. Yani Van’ın tanıtımında önemli ne varsa orada yer verilebilir. Dinleti yeri olabilir, oturma geceleri vs için. Arka tarafı geniş, bina anlamında bir şeyler de yapılabilir, küçük küçük bölmelere ayrılabilir. Çalışma salonları, okuma salonları, sosyal faaliyetlerin yapılacağı birkaç katlı yer de yapılabilir çünkü büyük bir alan.”

ÖNEMLİ BİR ADRES 

Bakan Albayrak’ın, Ankara’ya döndüğünde konuyu takip edeceğini söylediğini ifade eden Özel, “Burası tam da kültür merkezi olabilecek çok önemli bir yer. Ama mutlaka sadece bu amaca uygun kullanılmalı. Bu kente gelecek turistler için de bir adres olacaktır, bir ilgi alanı olacaktır. Bakan Albayrak, ‘Ankara’ya gittiğimde ilgileneceğim’ dedi, dileğimiz buranın en kısa zamanda faaliyete sokulmasıdır. Tabi konunun takipçisi olmak da gerekiyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan Özel, 'nasıl bir kültür evi' dedi ve ekledi; 'Van'ı tanıtan ne varsa orada olmalı'

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi