Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası talepler patladı, fiyatı 30 liradan bin liraya çıktı

Endüstriyel kenevir üretimine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla birlikte tarımsal politikalar hız kazanırken, 30 liraya satılan kenevir tohumunun fiyatı, artan taleple bin lirayı buldu.

SİYASET 10.03.2020 13:53:35 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası talepler patladı, fiyatı 30 liradan bin liraya çıktı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye'de uzunca bir süredir ekimi yasak olan kenevirin endüstriyel amaçlı üretimine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde önemli atılımlar yapılırken, kenevirin üretiminde eğitimler hız kazandı. Atılımlar doğrultusunda talep patlaması yaşayan kenevirin tohum fiyatı 30 liradan bin liraya yükseldi.

2025 yılında dünya üzerinde 11 milyar dolara çıkması beklenen endüstriyel kenevir pazarında yer almak isteyen Türkiye, bu doğrultuda çalışmalarına başlamıştı. Türkiye'de uzunca bir süredir ekimi yasak olan kenevir, tekstilden otomobil sektörüne geniş kullanım alanı bulunuyor. Kenevirin üretimine ilişkin, tarımsal politikalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hız kazandı.

Teşvikle 19 ilde talep artışı yaşandı

Kenevirin teşvikiyle Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize,Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta tarla talebinde artış dikkat çekiyor.

Fiyatı bin liraya çıktı

Devlet teşvikiyle kenevir üretiminin yasal hale gelmesiyle, 30 liraya satılan kenevir tohumunun fiyatı, artan taleple 1.000 lirayı buldu.

Kenevir yetiştiriciliği eğitimine başlandı

1 dekar alanda 700 lira kar bırakan kenevirin üretiminde eğitimler hız kazandı. Üreticilere kenevirin nasıl yetiştiriciliği eğitimi veriliyor.Bu kapsamda Karabük’ün Eflani ilçesinde üreticilere kenevir yetiştiriciliği eğitimi verildi.

"Bize yasaklayanlar cayır cayır afyon ekiyorlardı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda kenevir üretiminin önemine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullanmıştı: "Bize bir zamanlar afyon ekimini yasaklayanlar kendileri cayır cayır afyon ekiyorlardı. Askeri bir sorunun çözümü için görünürde konuyla hiçbir ilgisi olmayan böyle bir şartın konulması elbette son derece manidardır. Şimdi diyorum ki biz yeniden, tarım, çevre ve şehircilik bakanıma söyledim, kenevir ekimi süreci başlatalım çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduğunu da göreceğiz. Şimdi bu süreci başlatacağız."