Çok katlı otopark, çok dertli iş merkezine döndü

Yaklaşık 10 sene önce katlı otopark olarak projelendirilen, yapımı kentin birçok projesi günü yıllar süren, geçtiğimiz yıl ise projesinde değişiklik yapılarak iş merkezine dönüştürülen yapı bitti ama dertler bitmedi.

SİYASET 6.01.2020 14:40:03 0
Çok katlı otopark, çok dertli iş merkezine döndü
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yaklaşık 10 sene önce katlı otopark olarak projelendirilen, yapımı kentin birçok projesi günü yıllar süren, geçtiğimiz yıl ise projesinde değişiklik yapılarak iş merkezine dönüştürülen yapı bitti ama dertler bitmedi. Büyükşehir tarafından tamamlanan bir kısmı hak sahiplerine verilen, bir kısmı ise satışa çıkarılan o binanın kullanıma açılmasının üzerinden bir yıldan uzun zaman geçmesine rağmen adeta atıl duran iş merkezinin kaderi de Van Park AVM’den farklı olmadı.

Katlı otopark olarak temelleri atılan daha sonradan satışa çıkarılan ve alıcı bulamayınca alışveriş merkezine dönüştürülen o bina ile alakalı henüz bir çalışma başlatılmış değil. Yıllardır otopark olarak açılması beklenirken 12 Milyon TL’lik ciddi bir yatırım ile alışveriş merkezine dönüştürülen bina bu kez de uzun bir süredir alışveriş merkezi olarak açılmayı bekliyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan vatandaşlar ve esnaflar ciddi yatırımlara mal olarak inşa edilen böyle bir yapının neden atıl durumda olduğunu ve değerlendirilmediğini sordu. Binanın katlı otoparktan alışveriş merkezine dönüştürülmesi konusunda alınan karar ile ilgilide tepkilerini dile getiren vatandaşların yanı sıra yakın bir zamanda Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan da yapmış olduğu bir basın açıklamasında katlı otoparkın akıbeti ile ilgili Van Büyükşehir Belediyesi’ne sorular yöneltmişti. Özay’dan gelen bu talebe ilişkin de herhangi bir açıklama ve gelişme yaşanmadı.

“BİRÇOK ŞEHİR DE İMKÂN YOK BİZDE VAR AMA KULLANMIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan civar esnaflarından Samet Kulaz “Yıllardır bu yapının değerlendirilmesini bekliyoruz ama kimse ne olacağını bilmiyor. Şehrin son zamanlarda en gözde mekânlarından biri olan kültür sokağın hemen yanı başında bulunuyor. Burası büyük bir ilgi görüyor fakat hemen yanı başında bu şekilde kaderine terk edilmiş bir bina var. Çoğu yerde karşılaşırsınız birçok şehir, birçok belediye herhangi bir şekilde faaliyete sokmak için bina ve alan arayışındalar. Burada hâlihazırda bir bina olmasına rağmen burayla ilgili bir çalışma yapılmıyor. Yıllardır bekliyoruz başta otopark diye açtılar sonradan otopark olarak da faaliyete girmedi ve o haliyle satışa sundular. Alıcısı çıkmayınca alışveriş merkezi olmasına karar verildi ve tekrardan bir masraf yapılarak alışveriş merkezine dönüştürüldü. Şu an verdikleri son haliyle yapay bir manzaranın ötesine geçmenin dışında bir işe yaramıyor.” Diye konuştu.

“ARSA BOŞ KALSA HİÇ OLMASA 20-30 TANE ARAÇ PARK EDERDİK”

Binanın alışveriş merkezine dönüştürülme kararının yanında otopark ihtiyacı ile ilgili bir alternatif oluşturulmadığını belirten esnaflardan Recep Yıldırım ise “Gerçekten çok yazık bu insanların vermiş olduğu vergilere, bekledikleri hizmetlere çok yazık ediyorlar. Yani buraya aktarılan bütçe ile Van’ın birçok sorunu birçok ihtiyacı giderilebilecekken buraya resmen bir bütçe gömülmüş durumda. Bahsettiğimiz rakamlar öyle az buz rakamlar değil. Bundan yaklaşık 10 sene önce otopark niyetiyle temeli atılmış olan daha sonra dikiş tutturmadıkları için satışa çıkarılan ve sonradan alışveriş merkezine dönüştürülen bir yapıdan bahsediyoruz. Binanın yapımı ve inşası için ayrılan bütçeyi bir yana koyuyorum. Sadece alışveriş merkezine dönüştürülmesi için ayrılan bütçe tamı tamına 12 Milyon TL. Bu paraya sıfırdan bir alışveriş merkezi ya da iş merkezi inşa edersiniz. Bir de tüm bunların yanında alışveriş merkezine dönüştürülmesi noktasında verilen karar var. Madem bir alışveriş merkezine dönüştüreceksiniz mevcut otopark ihtiyacını nasıl çözmeyi planlıyorsunuz? Hadi dönüştürüldü diyelim neyi bekliyor bu bina? Binanın yeri herhalde boş kalsaydı bu halka ve vatandaşlara emin olun daha çok faydası olurdu en azından 20-30 aracın sığacağı bir otopark olarak kullanılırdı.” Diye ekledi.

“BUNA BENZER AKIBETİ BELİRSİZ ÇOK YAPI VAR”

Kentte buna benzer birçok soru işareti ve akıbeti belli olmayan yapı olduğuna dikkat çeken vatandaşlardan Kenan Ayten ise “İsraf noktasında önlemler alınması, bütçelerin doğru kullanılması ile ilgili en büyük iş bu şehri yönetenlere ve belediyemize düşerken bu bina bize açık bir şekilde gösteriyor ki israfın en büyüğünü vakti zamanından başlayarak bu şehrin yönetiminde yer almış olan kişiler yapmış. Katlı otopark olarak kurulan ve daha sonra da bambaşka bir bütçe ayarlanarak alışveriş merkezine dönüştürülen bir bina var şehrin göbeğinde. Bu bina neyi bekliyor kimse bilmiyor. Hiçbir şey yapılmayacaksa bile satışa çıkarılsın buradan elde edilecek gelir ile kamu yararına başka bir sorun çözüme kavuşturulsun. Sadece buda değil tabi bunun gibi neyi beklediği belli olmayan birçok bina var şehrimizde ama bu içlerinde akıbeti mantığa en aykırı olan bina. Önce otopark yapıyorsunuz satışa çıkarıyorsunuz kimse almıyor sonra alışveriş merkezi yapıp kendi haline bırakıyorsunuz.” Dedi.

“İLİMİZİN EN BÜYÜK İHTİYAÇLARINDAN BİRİ OTOPARK”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise “Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin ihtiyacı olan otopark sorununu çözmek amacıyla 2011 yılında temeli atılan bir katı işyeri, 6 katı otopark olarak tasarlanan 7 milyon TL'ye mal olan 424 araçlık otopark önce satışa çıkarıldı. Alıcı bulunamadığı için satılamayan otopark şimdi AVM'ye dönüştürüldü. 8 yıl önce ilimizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan otopark sorunun çözülmesi için inşaata başlanan yıllarca yapımı tamamlanamayan bina geçtiğimiz yıl tamamlandı. Ancak açılışı yapılması beklenirken bir anda AVM'ye dönüştürülme kararı alınarak yeniden inşaatına başlanan binaya 12 milyon gibi bir para harcandığı iddialar arasında bulunuyor.” Şeklinde konuştu.

“KATLI OTOPARKIN AKIBETİ NE DURUMDA?”

Söz konusu bina ile ilgili Başkan İlhan Van Büyükşehir Belediyesi’ne şu soruları yöneltti: “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak Hizmete hazır otoparkın hizmete açılmaması 7 milyon paranın heba edilmesi hangi akla hizmettir? Hazır otoparkın yıkılarak yerine yapılan AVM ye 12 milyon gibi bir para harcandığı belirtilmektedir, bu kadar harcanmış mıdır? 12 milyon harcanmışsa bu para nerelere ve ne şekilde harcanmıştır? AVM olarak yapılan bina niçin atıl vaziyettedir?”

İŞTE KATLI OTOPARKTAN AVM’YE UZANAN O SÜREÇ

Katlı otopark ile ilgili ilk çalışmalar depremden önce 2010 senesine kadar uzanıyor. 2010 senesinde Van Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Bekir Kaya döneminde şehrin en çok ihtiyaç duyduğu noktalardan biri olan katlı otopark konusunda ilk adım atılarak Mısır Çarşısı olarak bilinen bölgenin yan tarafında katlı otoparkın temelleri atılmıştı. Ardından deprem nedeni ile ihaleyi alan firmanın iflas etmesi neticesinde süreç uzayarak katlı otopark inşaatı 2014’e ertelenmişti. 2014’te yeniden ihaleye sunulan katlı otoparkın yapım işi 2015’te tamamlanmasının ardından açılışı yine çileli bir bekleyişe neden oldu. 2017 yılına kadar uzayan açılış süreci tamamlanamamış ve katlı otopark Van Büyükşehir Belediyesi resmi sitesi üzerinden yapılan duyuru ile satışa çıkarılmıştı. Satışa çıkarılan otopark alıcı bulamayınca alışveriş merkezine dönüştürülmesine karar verildi. 12 Milyon TL’lik bir bütçe ile alışveriş merkezine dönüştürülen ve 2018 senesinin başlarında dönüştürülmesi tamamlanan bina o günden bu yana alışveriş merkezi olarak açılacağı günü bekliyor. Tüm bunlarla birlikte 2019 yılının da bitmiş olmasına rağmen hala söz konusu proje ile ilgili bir gelişme yok.

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ-