CHP'li Kurukcu: Otogarı olmayan kente tramvay sözü vermeyin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler öncesi açıklamalarda bulundu.

SİYASET 27.12.2018 15:46:30 0
CHP'li Kurukcu: Otogarı olmayan kente tramvay sözü vermeyin
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler öncesi açıklamalarda bulundu. Kurukcu, Van için seçim vaatleri verenlere seslendi.


 

 31 Mart 2019 yerel seçimlerine kısa bir süre kala partilerde seçim telaşı başladı. İllerde adaylarını tek tek açıklayan partiler seçim çalışmalarına hız verdi. Van’da birçok ilçe adayını açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu gazetemize seçim değerlendirmesinde bulundu. Parti adaylarına seslenen Başkan Kurukcu, “Otogarı bile olmayan bir ile tramvay sözü vermeyin.” Diyerek Van’a birlikte sahip çıkmaya davet etti. Kurukcu Saray ilçesinde yaşanan adaylık skandalıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...

“SORUNLARIMIZ HALA SEÇİM KONUSU”

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde konuşulan sorunların hala seçim konusu olduğunu ve çözüme kavuşmadığını söyleyen Kurukcu, şunları söyledi: “31 Mart yerel seçimleri bizim için çok önemli bir seçim. Van genelinde kazanma ihtimalimiz düşükte olsa biz iddialıyız. Yerel seçimler genel seçimlerle kıyaslanmamalı genel seçimlerde halk biraz daha partiyi ön planda tutar ama yerel seçimlerde biraz daha adayı ön planda tutması gerekiyor.  2014 yılın da yapılan yerel seçimlerde ben Van büyükşehir Belediyesi adayıydım. 4 yıl önce yerel seçimlerde konuştuğumuz konuları hala konuşuyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi 2 buçuk yıl HDP’nin yönetimindeydi 2 yılda Kayyum yönetiminde olmasına rağmen Van da biz 4 yıl önce çevre sorunu diyorduk. Bugün çevre sorunumuz hala devam ediyor. Otogar, stadyum, İmar, TOKİ ruhsatı,  gibi sorunların hepsi hala devam ediyor.  CHP olarak eğer kazanırsak biz Van’ın kanayan yaraların da olan demin saydığımız bu belediyecilik bazın da yapacak olanları en kısa zaman da 1 yıl için de çözeceğimize şimdiden söz veriyoruz.  31 Mart’ta yapılacak yerel seçim çok önemli görüyorum gerçekten adaylar iyi seçilmeli, dikkat edilmeli öyle oy verilmeli öyle düşünüyorum.

KURUKCU: TAKVA İSMİ BENİ ŞAŞIRTTI

AK Parti Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayının Necdet Takva olmasına şaşırdığını ifade eden Kurukcu, “Necdet Takva ismine şaşırdım. Çünkü Necdet Bey ile STK Başkanlığı dışında bir samimiyetimiz ve diyaloğumuz var. Necdet Bey AKP’ye biraz uzak bir görüşte bir insan. Biz her STK ziyaretine gittiğimizde STK’ların siyasi görüşleri olamaz biz tüccarız derdi. Ama bugün öyle kararlar verilmişse biz bu kararlara saygı duyarız.” Dedi.


“KADIN ADAY VAN’I ÇOK GÜZEL YÖNETİR”


Kamuoyunda HDP’nin Van adayının kadın olabileceği hakkında da fikirlerini söyleyen Kurukcu şunları söyledi: “HDP kadın hakları konusunda ve kadın aday belirleme konusunda her zaman daha önem veriyor. Biz bunun farkındayız çünkü geçen seçimlerde de bütün belediyelerinde bir tane erkek bir tane kadın eş başkanlık sistemi var. Netice itibariyle bugün Fatma Şahın nasıl Gaziantep’i yönetebiliyorsa bugün bir kadın da Van’ı çok güzel yönetebilecek. Kendileri vereceği karar doğrultusunda da kendilerinin uygun göreceği aday doğrultusunda da vatandaşlarımız gider ona göre oyunu kullanır ama sorunuzun özellikle ivmesi şurada kadın Van’da çok güzel belediyecilik yapar diye düşünüyorum.”

KURUKCU: ADAYLAR YERLİ OLMALI

Belediye başkan adaylarının yerli olması gerektiğini vurgulayan Kurukcu, “Ben burada şahıs olarak ve kendi partim adına da konuşuyorum gerek milletvekili, gerek belediye başkanı, gerek encümen olsun yerli olmalı. Bugün seçimlerde belki ben isteseydim batı da milletvekili adayı olurdum. İstanbul, Ankara, İzmir gibi bir yerde belki olabilirdim. Ama ben kendi ilim de alıyorum, kendi ilimde kazanmak istedim. Bugün yabancı bir isim gelecek bir yabancı ancak Cumhuriyet Caddesini ve Maraş Caddesini tanır. İlçeleri tanıması belki 5 yıl alır. Van’da doğmuş Van’da büyümüş bir aday yabancı bir adaydan çok daha iyi işler yapacağı için ben devamlı bu bölgeyi burayı tanıyan biri yönetsin isterim. Yerli insan kendini ev sahibi zanneder, yabacı her zaman kendini misafir hisseder. Günüm dolsun ben bırakıp gideyim ama yerli ansan benim yarın görevim bitse dahi ben bu bölgenin çocuğuyum ne olursa olsun hep iyi şeyler yapacağız.” Şeklinde konuştu.

CHP- İYİ PARTİ İTTİFAKI

CHP-İYİ PARTİ itifakı hakkında değerlendirmelerde bulunan Kurukcu şöyle konuştu: “İYİ Parti ile yapılan ittifak genel merkez nezdinde, genel başkanlar aracılığıyla yapılan bir ittifaktır. Bunu kabullenelim ki ittifak yapılan illerin de İYİ Parti’nin bir gücü olduğunudur. Bizim en son seçimlerde İYİ Parti ile aldığımız oy potansiyelimiz 25 bin. Aslında çok şey değiştirir mi? Diyelim ki HDP’nin AKP’den aldığı oylara göre düşük bir oy olabilir. Ancak ben il başkanlığını 1 oyla kazandığım için, bir oyun bile ne kadar önemli olduğunu iyi biliyorum. Şu an bir doğrultu da bir merkez nezdinde İYİ Partiyle ittifak yapın diye bir şey söylenmedi. Bize İYİ Parti kendisince adaylarını belirliyor. Bizde kendimizce adaylarımızı belirliyoruz. Benim ittifaklara bakış açımda şu; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisin de meclis çatısı altın da grubu bulunan her türlü partiyle siyasi ideoloji çakışmadığı süre içerisin de ittifak yapılabilir. Tek cümle ile özetliyorum.”

“KAYYUM SİSTEMİNE KARŞIYIZ”

Kurukcu, “CHP olarak şunun arkasında hep durmuşuzdur. Rakip partinin siyasi görüşü ne olursa olsun, halkın iradesiyle seçilmiş bir insanın düşmesi için halkın iradelerine başvurulması diye düşünüyorum. Halkın iradesiyle seçilen bir insanı hapse atıp o bölgeye kayyum atamak halkın iradesine konulan bir ipotektir. Şöyle bir durum var. Belediye başkanı yolsuzluk yapmış olabilir, hırsızlık yapmış olabilir, görevini kötü yapmış olabilir. Tespit edilir, belediye başkanı görevden alınır. Belediye kanununun da seçim kanunun da bu kanun vardır. Belediye başkanlığı koltuğu boşaldığında belediye meclis üyeleri kendi araların da toplanır kendilerine bir belediye başkanı seçer. Örneğin Ankara’da, bizim Beşiktaş belediyemizde yaşandı. Belediye başkanı görevden alınmıştır. Hırsızlık yapmıştır. Her neyde olursa olsun. Kayum atamak halkın iradesine ipotek koymak demektir.” İfadelerini kullandı.

KURUKCU: BU SİSTEME KARŞIYIZ

Kurukcu konuşmasının devamında şunları söyledi: “İşte bizim özellikle CHP olarak bu geçen referandumda da partili cumhurbaşkanı sistemine karşı durduğumuz konu buydu. Cumhurbaşkanı tarafsız olmadığı süre içerisinde cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler bu partinin askeri gibidir. Bugün cumhurbaşkanı aynı zamanda partinin de genel başkanı olmamış olmasaydı, valiler cumhurbaşkanlığına ayrı bir durum olurdu. Cumhurbaşkanı hem cumhurbaşkanı hem bir siyasi partinin başkanı olduğu zaman kimse kusura bakmasın atadığı o vali de cumhurbaşkanın ya da o partinin genel başkan askeridir. Bakın eğer bugün bu ülke de vali bir siyasi partide aday olarak gösteriliyorsa hiç kimse bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını içerisinde ki valiler tarafsız değildir diyemez. Çünkü taraflı oldu apaçık orta da. Artı valiler devlet memurlarıdır. Yani düşünün 600 bine tabi normal de siyasetle uğraşamazlar. Adam valiyi götürüp kendi bölgesin de ya da başka bir bölge de belediye başkan adayı gösterebiliyorsa, bugün Türkiye de cumhurbaşkanlık sisteminin partili cumhurbaşkanı sisteminin ülkeye fayda getireceğini söyleyemezler onun için biz bu sisteme karşıyız.”


“BELEDİYE BAŞKANI YERLİ OLMALI”

Van’da belediye başkanlığı yapacak isimlerin yerli olması gerektiğini aktaran Kurukcu, “Van’ı bilen olsun ve koltukları temsil eden insanlarımız hiçbir zaman bireysel çıkar menfaat düşüncesin de olmasın. Çünkü bireysel çıkar, menfaat doğrultusu insana şahsına belki fayda veriyor olabilir. Ancak toplumsal çıkar menfaatsiz ederler. Onun biz toplumsal çıkar menfaati hep ön plan da tutalım. Oturduğumuz koltuğun hakkını verelim. A, B, C partisini bir kenara bırakalım. Önümüzde ki seçimler de birlik beraberlik kardeşliğimizi bozmadan protokollere yol vermeden ilimiz için ilimizin 50 kanayan yaraları var. Birçok sorun sıkıntıları var. Düşünün biz şu an otogarı olmayan bir ilde yaşıyoruz. Hiç kimse kalkıp ta bize metro, tramvay sözü vermesin otogarı olmayan bir ilde yaşadığın zaman insanlara tramvay metro sözü verdiğin zaman insanlara çok komik gelecektir. Onun için bugün Trabzon neden deniz neden doldurulup üstüne saha yapılıyor. İlimiz de neden saha yapılmıyor. Bugün Van’ da sadece kayıtlı 12 bin çocuğumuz eroin esrar bağımlısı olmuş bunların önünü keselim. İlimizde ki sorun sıkıntıları bir an önce çözümü noktasın da gerekirse yarın seçimler sonuçlanır.”


“VAN’IN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULALIM”

Kentin sorunlarına çözüm bulunmalı diyen Kurukcu, “Van’daki sorun sıkıntılarının çözüm noktasın da ne yapacaksak onu düşünelim. İhale İŞ-KUR hastane derdine düşmeyelim. İlimizde ki sorun sıkıntıları çözüm noktasın da birlik ve beraberlik içerisinde hareket edip, 20 yıldır yapılamayan çevre yolunu yapalım. 100 yıldır tamamlamayan otogarı yapalım. Van’ın karayan yaralarından biri imar, yapı ruhsatı onu bitirelim. TOKİ’ler de hat safhada. Sorunlar var. Şehir merkezin de bu sadece son 1 yıl içerisinde, gerçekten de bunu inkar etmemek gerekiyor. İlimiz de park ya da çocuğumuzu götürebileceğimiz yeşil alanlar keşfedildi ya da yapıldı. Biz yapılana da teşekkür edelim. Sadece CHP olarak muhalefet olsun muhalefet yapmıyoruz. Van’da iyi şeyler yapan adama teşekkür ediyoruz. Van’a bir çivi çakana da teşekkür ediyoruz. Onu için Van’ımız güzel bir il Van’ımıza sahip çıkalım. Bu seçimler de Van’ın sorunlarını çözüp bir an çözüp gerekirse bu siyasi koltuklar da verilen yetkilerimizi değerlendirip çözüm bulalım.”Diye konuştu.

SARAY İDDİALARINA CEVAP VERDİ

Saray ilçesindeki adaylık iddialarıyla ilgili konuşan Kurukcu şöyle konuştu: “Normal de Saray’da ki o adayımız gelip ilçemize başvuru da bulunmuştur. İlçe başkanımız beni aradı. Bizde o aralar hatırlarsanız 7 tane ilçe belediye başkanımızı açıklamıştık. Ben orda vatandaşımız tamam. Orda o zaman 2 tane aday adaylarımız vardı. 1 tane adayımız partiliydi. Sıkıntı yaşadığımız arkadaşımız partili değildi. Biz de dedik ki nasıl olsa partili olan arkadaşımız bizde hiç olmasa dışarı da kaç oy getirebilirse tamam. Biz kabul ettik. Normal de başvuru kağıdını aldık isimleri genel merkeze gönderdik ve onaylattık. İsimler açıklandığı gün bu vatandaş bizim ilçe başkanımızı arıyor diyor ki ben geldim partiniz de aday oldum ama hem ailem de tepki topluyorum hem de bana ihale falan vermezler. O se kayıtları da biz de var. Biz dedik ki sıkıntı yok. Süreç sonuçlanmamış o gün sempati duymuşsunuzdur aday olmuşsunuzdur. Bugün isim açıklandığı gün belki size karşı tepki toplamıştır. Biz buna saygı duyuyoruz. Biz sizin isminizi sildireceğiz. Çünkü daha önümüz de 1, 2 aylık bir süreç var. Bu vatandaşımız gazeteleri aramış Van’daki birçok yerel gazete ilk etapta onu haber yapmadı. Zaten Sabah Gazetesi’yle, Vakit Gazetesi ben o şeyi gördüm bu çok önemsenecek bir konu değil. Netice itibariyle adam gelir aday olmak ister. Aday olmak istemediği günde kesinleşmiş bir şey yoksa da ismi silinir. Bu vatandaşımızın da düşüncesi her neyse bilmiyorum. Böyle bir şey yaşanmıştı Ne benim ne de ilçe başkanımın hiçbir hatası yok.”

Yeni Doğu Gazetesi'nden Aycan Doğmaz'ın özel haberine