Çevre sorunları Van'da konuşuldu

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği’nin (Van Çev-Der) ev sahipliğinde Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) tarafından gerçekleştirilen iki günlük toplantı, “Ekolojik Toplum ve Sorunları” bölümü ile son buldu.

SİYASET 15.04.2019 09:59:15 0
Çevre sorunları Van'da konuşuldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her üç ayda bir farklı bir ilde gerçekleştirilen TÜRÇEP toplantısı, bu kez de iki günlük bir planlamayla Van’da yapıldı.

12 Nisan günü Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO), platform bileşeni olan Van Çev-Der’in ev sahipliğinde start alan toplantı, 13 Nisan günü gerçekleştirilen oturumlarla son buldu.

EKOLOJİK TOPLUM VE SORUNLARI

Toplantının ilk gününde, “Van Gölü Havzasının Sorunları” başlığıyla sunumlar gerçekleştirilirken, ikinci ve son gün ise, “Ekolojik Toplum ve Sorunları” başlığı altında sunumlar gerçekleştirildi.

İlk gün iki oturumun yapıldığı toplantıda, son gün ise, kısa aralıklarla, 5 oturum gerçekleştirildi.  

SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

Oturumlarda, TÜERÇEP Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Dr. Özgür Deniz Değer, Antalya TÜRÇEP temsilcisi Mehmet Ali Yuva, gazeteci Pelin Cengiz, TÜRÇEP Van Temsilcisi Ali Kalçık, TÜRÇEP Niğde Temsilcisi Abidin Özkaymak, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. S.Tayfun Özkaya, ekolojik toplum kavramı, yaşanan sorunlar ve çözümleri konusunda görüşlerini dile getirdi.

ENERJİ BOLLUĞU İÇİNDEYİZ AMA…

Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, yaptığı sunumda, Fırat ve Dicle nehirlerinin tek başına enerji ihtiyacı konusunda büyük bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, “Su, güneş, rüzgar… Enerji bolluğu içindeyiz ama yanlış uygulamalar nedeniyle bundan faydalanamıyoruz. İnsan insanla ve doğayla savaşmıştır bugüne dek, böyle de devam ediyor. Demokratik toplum ve ekolojik toplum birbirlerini tamamlayan öğeler, eğer bu hırgür bitmezse, bu işin çözümü de olamayacak” dedi.

EKOLOJİ VE SAĞLIK

Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Dr. Özgür Deniz Değer de, ekoloji-insan sağlığı ikilemi üzerinde durdu.

Bozulan ekolojinin aynı zamanda, insanın hem psikolojisini hem de fiziki sağlığını bozduğunu belirten Değer, “Ekolojideki bozulmayla beraber yeni hastalıklar da ortaya çıkıyor. Azot, fosfor, su döngüleri bozulduğu zaman yeryüzünde sorunlar da çıkabiliyor.” diye konuştu.

YEREL TOHUMUN ÖNEMİ

Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya ise, piyasada satılan tohumların ekoloji ve sağlık üzerindeki etkilerine değindi. 

Yerel tohumların önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, şöyle dedi:

“Tohum ticareti çok kötü yapılıyor. Cezai hükümleri var ama gereği gibi yasalar işletilmiyor. Tohum şirketleri aynı zamanda ilaç şirketleri oluyor. Sağlıksız üretimler oluyor. Tohum hasta ediyor, ama şöyle oluyor; hem tohumun parasını alıyorlar, hem ilacın, kişi kanser olunca tedavi parasını da alıp ceplerine atıyorlar. Yerel tohumlar çok daha besleyicidir, buna dikkat etmek gerekiyor.”

KONYAR DA SUNUM YAPTI

Bergama’daki eylemlerinden tanınan Oktay Konyar da bir sunum yaptı.

Konyar, Bergama ve Türkiye genelinde, farklı yerlerde katıldığı eylem ve etkinliklerden örnekler vererek, katılımcılara deneyimlerini anlattı.

Konyar, çevre ve topluma karşı yapılan hatalara göz yummamak ve karşı mücadele etmek gerektiğini ifade etti.

İkinci günkü toplantı da, bir önceki gün olduğu gibi soru cevap bölümü ve önerilerle son buldu.

Haber: AdilHARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: