Çev-Der: Belediyeler kurdukları ormanları korusun!

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalçık, belediye yönetimleri tarafından kurulan ancak daha sonra yaşanan ihmaller sonucu kurumaya yüz tutan ağaçlara dikkat çekti.

SİYASET 16.05.2019 12:42:57 0
Çev-Der: Belediyeler kurdukları ormanları korusun!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van İpekyolu Belediyesi tarafından yaklaşık 15 bin kök ağaç dikilerek kurulan Sarmaç Mahallesindeki orman alanı ile 2011 yılında Şabaniye Mahallesi’nde kurulan Kent Ormanı’nda ilgisizlikten dolayı sıkıntılar olduğu belirtildi.

SARMAÇ ORMANI YIPRATILMIŞ
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Van Çev-Der Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalçık, dernek olarak yaptıkları gözlemlerde Sarmaç Mahallesi’nde kurulan ormanlık alanın etrafına çekilen tel örgünün çevredekilerce sökülerek hayvanların bu alana girmesinin sağlandığını söyledi.
Kalçık, zamanla gerekli sulama işlemi yapılmadığı için de, ağaçların büyük bir bölümünün kuruduğunu ifade etti.

“AĞAÇLAR KURUMAK ÜZERE”
Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi Kurubaş bölgesi yakınlarına kurulan Kent Ormanı’nda da sıkıntılar olduğunu belirten Kalçık, “Burada da binlerce ağaç var. Gerekli özen gösterilmediği için ağaçların büyük bir bölümü kurumayla yüz yüze kalmış. Burası Van’ın en güzel noktası, her tarafı yukarıdan izlemek mümkün” diye konuştu.

BELEDİYELERE ÇAĞRI
Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerine çağrıda bulunan Kalçık, sorumluluk alanlarındaki bu iki orman ile diğer yeşil alanlara sahip çıkılmasını istedi.
Van’da yeşil alanların giderek tükendiğini, o nedenle var olanların korunması gerektiğini belirten Kalçık, şunları söyledi

“Belediyelerimizin, vatandaşlarımızın bu konuda hassas olmasını istiyoruz. Bunlar kentimizin değerleridir, ekilen bir ağaç varsa korunmalıdır. Etrafta bir tel örgü varsa riayet edilmelidir. Belediyelerin ve vatandaşın bu konuda duyarlı davranması biz çevrecilerin en büyük beklentisidir ki bu tüm Vanlıların beklentisidir. Van’da kişi başına yeşil alan 2 metre karenin altına düşmüştür, bu Van’a yakışan bir durum değildir.”
 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi