Bomba Kulis: Ayhan Bilgen HDP’den kopuyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Kobani soruşturması sonrası tutuklanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Selvi'ye göre; Ayhan Bilgen HDP’den kopup yeni bir hareket başlatacak.

SİYASET 14.01.2021 18:10:49 0
Bomba Kulis: Ayhan Bilgen HDP’den kopuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Abdülkadir Selvi'nin köşe yazısından ilgili kısım şöyle;

AYHAN BİLGEN HDP’DEN KOPUYOR

ESKİ Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, tutuklandığında “tersine Türkiyelileşme” başlığı altında HDP’ye esaslı eleştiriler yöneltmişti.

Ayhan Bilgen’i önce muhafazakâr bir insan hakları örgütü olan Mazlum-Der Genel Başkanı olarak tanıdık. Bilgen, Mazlum-Der’den sonra siyasete HDP’de devam etti. Tabii Ayhan Bilgen’in bu tercihi eski mahallesinde tepkilere neden oldu. HDP’de ise muhafazakâr kesime açılım olarak görüldü. Ama Ayhan Bilgen’i hep tartışan, sorgulayan biri olarak gördüm. Bilgen, Kobani soruşturması kapsamında tutuklandığında Türkiyelileşme, Kürtler dışındaki farklı kesimlere açılma amacıyla yola çıkan HDP’nin, “tersine Türkiyelileşme” yaşadığını gündeme getirdi. Bu sorgulama Ayhan Bilgen’in HDP’den fikri olarak bir kopuş yaşadığının işaretiydi.

SERT TARTIŞMALAR YAŞANMIŞ

Ayhan Bilgen’in mesajları HDP tarafından da benzer şekilde değerlendirilmiş olmalı ki, cezaevinde 3 kez ziyaret etmişler. HDP’lilerle Bilgen arasında sert tartışmalar yaşanmış. Ancak Ayhan Bilgen geri adım atmamış. Gelinen noktada ise Ayhan Bilgen, kucağında bir yığın hayal kırıklığı ile HDP’den kopuyor.

Peki HDP’den kopan Altan Tan’la birlikte Ayhan Bilgen yeni bir parti kurma çalışmasına girer mi? O kadarını bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey varsa, o da Ayhan Bilgen’in HDP’den kopup yeni bir hareket başlatacağı yönünde.

TUMA ÇELİK’İ KİM YAKTI?

BAŞLIKTAKİ sorunun cevabını hemen vereyim: Tuma Çelik kendini yaktı. Sadece D.K. isimli kadına cinsel saldırıda bulunduğu için demiyorum. O zaten çok aşağılık bir iş. Ama bu söylediğim farklı. Tuma Çelik’le ilgili iddianameyi inceleyince bu kanaate vardım. Tuma Çelik, D.K. isimli kadının kendisinden maddi menfaat sağlamak için şantaj yaptığını iddia ediyor. Bu iddiasını desteklemek için de D.K. ile mesajlaşmalarını mahkemeye kanıt olarak sunmuş.

BU KEZ DE İFTİRA

D.K. olayını başından beri takip ediyorum. Onurlu bir kadın. Şeref ve haysiyet mücadelesi veriyor. O yüzden kendisini çok takdir ediyorum. D.K.’nın savcılık ifadesini ve hem D.K. hem Tuma Çelik’in Meclis’teki Hazırlık Komisyonu’na yaptıkları açıklamaları takip ettim. Tuma Çelik’in dokunulmazlığının kaldırıldığı oturumu izledim. Tuma Çelik, hiçbir yerde maddi menfaat temini iddiasıyla şantaj konusunu gündeme getirmedi. Kendini kurtarmak için D.K.’ya bu kez de iftirada bulunmaya kalkışmış. Ama delil olarak mahkemeye sunduğu mesajlaşmaları, D.K.’yı nasıl tehdit ettiğinin kanıtı olmuş. Yani ava giderken avlanmış.

‘YAZMA YOKSA RAHAT BIRAKMAM’

Tuma Çelik’le ilgili iddianamede yer alan tehdit mesajlarının bir kısmını paylaşmak istiyorum. Tuma Çelik, “Şerefsiz, ailemi yıktın” diye mesaj atan D.K.’yı son mesajında tehdit ediyor. Tuma Çelik, 5 Ağustos 2019 tarihli mesajında D.K.’ya “Yazma yoksa rahat bırakmam” diyor.



‘SONUÇLARINI DÜŞÜN’

Cinsel saldırı sonrası gelişen olaylar üzerine eşinden boşanan D.K.’nın attığı mesajlar üzerine Tuma Çelik’in “Sonuçlarını düşün” şeklindeki tehdit içeren mesajı iddianamede yerini aldı. Tuma Çelik, “Lütfen kendine gel ve saçmalamaktan vazgeç. Herkes hata yapar ve hayat pişmanlıklarla doludur. Yazdıklarına bir daha bak. Devam etme. Bir de yazmadan önce sonuçlarını bir düşün sonra yaz” diyor.



‘SAKİNLEŞ’

Maruz kaldığı cinsel saldırı sonucunda ağır bir travma yaşayan D.K.’nın “şerefsiz” diye tepki göstermesi üzerine, Tuma Çelik’in “Lütfen biraz normal olmaya çalış. Sakinleş ve evine, ailene dön” diye karşılık verdiği belirlendi.

‘ETRAFA SALDIRMA’

Tuma Çelik hakkında hazırlanan iddianame, eski HDP milletvekilinin D.K.’ya yönelik tehdit içerikli mesajların değişik tarihlerde devam ettiğini ortaya koydu. D.K.’nın “Eşime kadar ulaşmışsınız, ben eşime ne yanıt vereyim” şeklindeki mesajına Tuma Çelik’in “Sorunu büyütmemek için etrafa daha fazla saldırma” diye karşılık verdiği ortaya çıktı.

TEHDİT DİLİ

Cinsel saldırı mağduru D.K.’nın ısrarla aramasına rağmen telefonlarına çıkmayan Tuma Çelik’in çeşitli tarihlerde attığı mesajlarda ise tehdit dilini kullandığı belirlendi. Tuma Çelik’in D.K.’ya mesajlarında, “Gerisini sen düşün”, “Sen istedin”, “Yazmaktan ve saçmalamaktan vazgeç”, “Saçmalamaktan ve yazmaktan vazgeç. İyileşmene bak”, “Sen de saçma sapan yazılar yazmaktan, kendine ve herkese zarar vermekten vazgeç” ifadeleri yer alıyor.

EVGİL TÜRKER DE YARGILANMALI

Söz konusu tehdit olunca, sadece Tuma Çelik’in yargılanması yetmez. D.K.’yı “Sen Midyat’a gelirsen, senin ayaklarına sıkacağız” diye tehdit eden Süryani Federasyonu Başkanı Evgil Türker’den de hesap sorulmalı.

Hürriyet