Bizim gücümüz fikrimizden gelir

Kemal Öztürk

SİYASET 26.12.2018 09:55:07 0
Bizim gücümüz fikrimizden gelir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bizim gücümüz fikirlerimizden gelir, kaslarımızdan değil.

Bizim kuvvetimiz hayata, ülkeye, siyasete, dünyaya ve insanlığa dair fikrimiz olmasından kaynaklanır.

Bu yüzden herkesle yüzleşmeye hazırız. Fikrimize o kadar güveniyoruz ki, tüm fikirleri dinlemeye, onlarla tartışmaya hazırız. Zira o fikirlerin güçlü olduğuna, bizi ya da insanları etkileyeceğine ihtimal vermiyoruz.

Bu yüzdendir ki fikirlerin söylenmesini yasaklamaktan yana değiliz. Herkes özgürce fikirlerini açıklasın ki, bizim fikirlerimizin ne kadar kıymetli olduğu anlaşılsın.

Kötüyle kıyas olmadan, iyinin kıymeti anlaşılmaz. O zaman fikirlerimizi karşılaştırmaktan neden korkalım ki?

Bir fikri kas gücüyle yenemezsiniz. Hiçbir fikir, silahla öldürülememiştir. Bir fikri, ancak başka bir fikirle yenebilirsiniz.

Bir fikrin muhatabı, başka bir fikirdir, kolluk kuvvetleri değil. Bir fikri beyan etmeyi yasaklamak, havayı demir parmaklıklar arkasına hapsetmeye benzer. Fikirler hapsedilemez, pranga takılamaz.

Kimseden korkumuz yok. Fikrimize o derece güveniyoruz.

Herkesin fikrini ifade etmesini destekliyoruz, savunuyoruz. Ne kadar saçma olursa olsun, insanın fikir beyanı, onun kul hakkıdır.

Bir tiyatrocu, bir komedyen tüm fikirlerini, eleştirilerini açıkça söylemelidir. Ne kadar saçma olursa olsun, ne kadar gerçek dışı olursa olsun. Onun karşısına çıkacak olan benim hakikatli fikirlerimdir, savcılar değil.

Bu tiyatrocuların, gazetecilerin, komedyenlerin, yazarların, palyaçoların aslında ne kadar ucuz fikirleri olduğuna, ancak bizim fikirlerimiz hüküm verebilir, hakimler değil.

Bizim gücümüz, fikrimizden gelir, hakim ve savcılarımızdan değil.

Bir ilahiyatçı, ne kadar aykırı, yanlış fikirli olursa olsun, fikirlerini, düşüncelerini, yorumlarını özgürce sarf edebilmeli. Onu, devletin kurumlarına şikayet edip, kitaplarını yasaklatmak isteyen zihin, fikir fakiri bir zihindir. Fikirle başa çıkamayanın kolluk kuvveti çağırması, acizliktir.

Öte yandan unutulmamalıdır ki, iyi fikirler, kendi toprağında yeşerir. Fikrin toprağı, özgür zihinlerdir. Özgürleşmemiş zihinlerde fikir yeşermez.

Değerli fikirler, kıymetli düşünceler hak ettiği meclislerde tartışılır. Televizyon, sosyal medya, gazeteler derinlikli fikirlerin tartışılacağı yerler değildir. Buradaki tartışmalardan yeni fikirler çıkmaz, sadece linç kampanyaları çıkar.

Gerçek ilim adamları fikirlerini, gerçek ilim adamlarıyla tartışır ki, çarpışmadan dolayı ortaya yeni bir fikir enerjisi çıksın.

Bir fikir adamını bekleyen en büyük tehlike, popülizmidir. En kritik, zor ve netameli konuları, televizyonlarda, sosyal medyada tartışan ilim adamının derdi, sorunlara çözüm yolu bulmak değil, popülizmdir.

Derdi olan fikri adamının geceleri uykusuz geçer. Düşünür, sabahlara kadar düşünür ki, hakikatin ne olduğunu bulsun.

İnsanın hakikat arayışı fikir dünyasında olur, popülizmin dünyasında değil.

Hakikatli insan, meşruiyetini fikirlerinden alır. Meşru ve haklı fikirleri olan güçlüdür. Fikren güçlü olmayanın, farklı fikirlere, eleştiriye tahammülü yoktur.

Fikri olmayanın, küfrü olur.

Fikri zayıf olan, bağırarak haklı olduğunu ispatlamaya çalışır. Sözünü, fikrini değil, sesini yükseltenlerin gücü, fikrinden gelmiyor demektir.

Bizim gücümüz fikrimizden gelir, sesimizin kuvvetinden değil.

Bu ülke için, bu millet için, bu coğrafya için, bu dünya için, insanlık için fikrin var mı? İşte o zaman konuşmalısın, susmamalısın.

Bütün mesele derdimize, sorunlarımıza fikir üretebilmektir. Bunu sorgula. Ötekini fikren değil, peşinen hain ilan ederek, düşman ilan ederek, hasım ilan ederek bir sonuç alamazsın.

Doğru fikirler, güçlü düşünceler üret ki, hakikate ulaşasın.

Senin gücün fikirlerinden gelir, sakın unutma.