BİK'ten istişare ve değerlendirme toplantısı

Dün ilk olarak, Basın İlan Kurumu (BİK) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle düzenlenen “İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi” eğitim semineri sertifika töreni düzenlendi.

SİYASET 19.10.2019 10:43:19 0
BİK'ten istişare ve değerlendirme toplantısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Basın İlan Kurumu (BİK) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle düzenlenen “İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi” eğitim semineri tamamlandı. Eğitime katılanlara sertifikalarının verilmesinin ardından dün öğleden sonra da Van ve bölge illerinden gazetecilerin katılımı ile istişare toplantısı düzenlendi. 'Doğu Anadolu Bölgesi Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı' ismiyle düzenlenen toplantıda daha çok yerel gazetelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar dile getirildi. İstişare Toplantısına BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, Özel Kalem Müdürü Selçuk Kılıç, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır, BİK Van Şube Müdürü Çetin Yılmaz  ve bölgede görevli gazeteciler ile davetli bazı kurum amirleri katıldı.

SERTİFİKA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Eğitim programına katılan gazetecilere sertifakaları düzenlenen bir törenle takdim edildi. Düzenlenen sertifakı törenine Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ve DAKA Birim Müdürü Rabia Yenigün de katıldı.

“YEREL GAZETELERİ ÖNEMSİYORUZ”

Gazetecilere sertifakaları BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran tarafından verilirken, Duran sertifika töreninde yaptığı konuşmada, yerel gazeteleri çok önemsediklerini vurgulayarak; “Yerel gazeteler bizim için çok önemli. Bizler yerel gazeteleri basının kılcal damarları olarak görüyoruz. Çünkü ulusal basının göremediği ve ulaşamadığı bir çok habere ulaşıp vatandaşlara aktaranlar yerel gazetelerimizdir. Bu yüzden yerel gazetelerimizin hem büyümesini hem gelişmesini çok önemsiyoruz” dedi.

“GELİŞİM VE DEĞİŞİMİ TAKİP ETMEMİZ GEREKİYOR”

Bundan sonra da eğitim çalışmalarının olacağı müjdesini veren Genel Müdür Duran, çağımızın kaçınılmaz olgularından biri olan internetin basın dünyası açısından da bazı değişim ve gelişimleri kaçınılmaz kıldığına dikkat çekerek, “Basın dünyası olarak internetin gelişimiyle sektörde de önüne geçilemeyen bazı gelişmeler ve değişmeler yaşanıyor. Bizler de bu değişim ve gelişimi takip ederek basın sektörünü buna hazırlamamız gerekiyor. Ancak internetin faydalarının olduğu kadar bunun yanında bir çok mahsurları da var. İnternet mecrası çok hızlı ve faydalı olduğu kadar güvenilmez bir mecra olduğu da aşikardır. Bunu akıldan çıkarmadan internetin getirdiği avantajları lehimize kullanabilmeliyiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından eğitim programa katılan gazetecilere sertifikaları verildi. Eğitim programında 2 gün boyunca internet gazeteciliği konusunda önemli bilgiler aktarılırken,  özellikle son dönemlerde önem kazanan sosyal medya mecrasını gazetelerin nasıl kullanabileceğine ilişkin eğitimler de verildi.
Van ilinde yayınlanan gazete çalışanların internet haberciliği konusundaki bilgi ve becerilerinin artırılarak internet haber sitelerinin istenen kalite ve niteliğe kavuşması hedeflenen eğitim programı dahilinde gazetecilere internet gazeteciliğinde haber toplama ve yazma farklılığı, internet gazeteciliğinde hedef kitle, dijital basın fotoğrafçılığı, internet gazeteciliğinde sayfa tasarımı, internet gazeteciliğinde etik sorunlar ve internet gazeteciliğinin geleceği gibi konular işlendi.

İSTİŞARE VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Eğitim seminerinin ardından öğleden sonra da 'Doğu Anadolu Bölgesi Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantıda daha çok yerel gazetelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar dile getirildi.

“KENDİMİZİ YENİLEMEMİZ GEREKİYOR”

İstişare Toplantısında açılış konuşmasını yapan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, “Artık dünya yazılı basından internet basınına doğru bir yol almaya başladı. Bizim de hitap ettiğimiz yaklaşık 1076 yazılı medya var. Bunların yaklaşık 30 küsür tanesi ulusal, diğerleri yerel. Basın İlan Kurumu 1961 yılında yazılı medyaya sahip çıkma, destek olma, aynı zamanda onları denetleme amacıyla kurulmuş. Bizim de kurumsal olarak kendimizi yenilememiz gerekiyor çünkü çağ kendisini yeniliyor.” diye konuştu.

“SORULARA CEVAP ARIYORUZ”

Genel Müdür Duran, konuşmasının devamında, bazı sorulara ortak cevap aramak niyetinde olduklarını belirterek; “Daha öncesinde bu çalıştayın ilkini İstanbul'da yapmıştık. Nereye gidiyoruz, sorunlarımız neler, ne tür önlemler almalıyız? gibi sorulara biz kurumsal olarak kendi içimizde cevap arıyoruz, bu değerlendirmeleri yapıyoruz. Ama sizler bizim en büyük partnerlerimizsiniz, daha doğrusu bizim varlık sebebimiz sizlersiniz. Dolayısıyla istiyoruz ki bu tartışmaları birlikte yapalım.” ifadelerini kullandı.

“İNTERNET DÜNYANIN EN HIZLI AMA EN GÜVENSİZ İLETİŞİM ARACI”

Çağımızın internet çağı olduğundan söz eden BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran; “Bir internet gerçeği var, yadsınamaz. İnternet şuanda dünyanın en hızlı ama en güvensiz iletişim aracı konumundadır. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasından sonra, bu araçlar medyanın önüne geçti. Artık mesaj verirken medyanın önüne geçmiyor, twettırdan yazıyor ve bütün dünya bunu duyuyor. Ama aynı zamanda en güvensiz ve en tehlikeli alan olarak da görüyoruz biz bunu. Çok sağlıksız haberlerin yapıldığı, çok suistimallerin, istismarların yapıldığı bir alan aynı zamanda. Bizim yerel medyamızın ve ulusal medyamızın tiraj kaybını da hep beraber görüyoruz. Geçen seneden bu seneye yüzde 17 yazılı medyanın tiraj kaybı söz konusu. Bir şekilde buna bir önlem almalıyız veya gelecek adına bir takım yatırımlar yapmalıyız. Yazılı medya kalkmalı asla demiyoruz, internet dediğiniz bir fiştir, çektiğinizde bütün iletişim kanalını kaybetmiş oluyorsunuz. Buna ortak çözümler bulmalıyız ama yadsınamaz da bir gerçektir, yazılı medyanın kıyametidir belki de ve gittikçe de yaklaşıyor bu kıyamet. Biz öncesinde önlemlerimizi alalım istiyoruz. İnternet medyasını da reddetmiyoruz. Yerel bir gazetenin tirajı bini geçtiyse o il için iyi bir tirajdır diyoruz, ama bir twet attığınızda veya internetteki bir haberi paylaştığınızda binlerce ilgilisi bu haberi görüyor. Dolayısıyla bunu reddedemeyiz. Bir dönüşüm söz konusu olacak, biz de diyoruz ki bu dönüşümü en sağlıklı şekilde, yazılı medyayı da kollayan bir şekilde yapalım. Biz yazılı medya kültürünün internet medyasına da sirayet etmesini, önderlik etmesini istiyoruz. Bu anlamda internet medyası oluşacaksa yazılı medyanın kontrolünde, önderliğinde olmasını, o kültürün oraya da taşınmasını önemsiyoruz. Tabi şehirlerimizde şimdi hiç yazılı medyada olmayan ama internet medyasında söz sahibi olanlar da var. Bu onlar için de bir sorun. Bir prosedürü oluşmamış, mesela ilan alamıyor, sarı basın kartı alamıyor, denetlenemiyor da bu yüzden, dolayısıyla orada bir keşmekeşlik var. İşte bununla ilgili bir takım hazırlıklar var. Biz de istiyoruz ki bu tür çalıştaylarla, bu tür hazırlıkların öncüsü sizler olun, sektörün içindekiler olsun. Siz söyleyeceklerinizi söyleyin, biz raporlayalım, Ankara'da meclise taşınacak olan yasada ne söylenecekse, bunları sizler söylemiş olun. Yani milletvekillerimize diyelim ki 'bizim sıkıntılarımız bunlardır, beklentilerimiz bunlardır' diyelim. Bu işin öncüsü sizler olun ve partneriniz bizler olalım. İlkini İstanbul'da yapmıştık bu toplantının, şimdi de Van'da yapıyoruz. Bu tür istişare toplantılarımız bölge bölge devam edecek. Ve mümkün olduğunca sizlerin beklentilerini toplayıp, değerlendirip bunu bir taslak olarak sunacağız inşallah” şeklinde konuştu.
Genel Müdür Duran'ın konuşmasının ardından İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır moderatörlüğünde, BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş ve BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam yöneltilen sorulara cevap verdi. Yerel gazeteler, daha çok ekonomik sıkıntıları dile getirdi. Toplantı, sorulara cevap verilmesinin ardından tamamlandı. Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi