Beşyol’u rahatlatacak alternatif yol bir türlü açılmadı!

Sadece birkaç caddenin yoğunluklu olarak kullanıldığı Van’da, neredeysü her yol da Beşyol’a çıkıyor. Beşyol meydanı kentin en yoğun ve trafiğin sıkıştığı bölge haline gelirken bazı saatlerde sıkışıklık iyiden iyiye artıyor

SİYASET 7.11.2019 23:23:09 0
Beşyol’u rahatlatacak alternatif yol bir türlü açılmadı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van trafiği söz konusu olduğundan dile getirilen en büyük problemlerden birisi yolların kentin yükünü kaldırmaması… Yıllardır alternatif bir yolun kazandırılmadığı kentte şehir içi ulaşım her geçen gün daha büyük bir sorun oluyor. Trafiğin kilit noktalardan birisi olan Beşyol bundan en son nasibini alan noktalardan. Neredeyse tüm yolların çıktığı Beşyol, trafiğin özellikle yoğun olduğu saatlerde büyük sıkıntıya neden olurken, bu kavşağa soluk aldıracak önemli yerlerden birisi de uzun süredir açılmayı bekliyor.

Geçtiğimiz yıllarda birkaç kez girişimi yapılan, en son geçtiğimiz dönem büyükşehir belediyesi’nin Murat Zorluoğlu başkanlığında büyük aşama kat ettiği Hastane Caddesi’ni Beşyol’dan ayırıp Akköprü’ye bağlayan yol bir türlü açılmazken vatandaş bu anlamda bir hamle bekliyor. Kamulaştırma ve benzeri imar sorunları nedeniyle çalışmaları yapıldıktan sonra kaderine terkedilen yolun belirsizliği sürerken civardaki vatandaşlar bu yolun büyük rahatlama sağlayacağını belirtiyor. Belediyenin bu konuda çalışmayı nihayete erdirmesi beklenirken bunun gibi bir çok alternatif yol ile kentin nefes alması gerektiğinin altı çizilyor. Geçtiğimiz sene Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan alternatif yol çalışmaları kapsamında startı verilen Hastane Caddesi’nin Akköprü yoluna bağlanması ile ilgili çalışmalar söz konusu yolun Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne kadar olan kısmının düzenlenmesinin ardından yarıda kaldı.

Hal böyle olunca Beşyol Meydanı’nda ve söz konusu noktada bulunan trafik yoğunluğunun hala devam ediyor olması vatandaşların aklında henüz neden bir çalışmanın yapılmadığı sorusunu uyandırdı. Açıldığı takdirde Muradiye, Özalp, Erciş, Saray gibi ilçelere ulaşım noktasında yeni bir alternatif haline gelecek yol aynı zamanda İpekyolu Caddesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne açılan yollar arasına da eklenen yeni bir yol olacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan civar esnafı ve vatandaşlar ise yolun yapılmasına engel teşkil eden bir durum olmadığını ve büyükşehir belediyesinin daha önce başlatılan bu projeyi devam ettirerek vatandaşa kulak vermesi gerektiğini belirttiler. Yol açıldığı takdirde son dönemlerde kentin gündeminden düşmeyen ulaşım sorununu bir nebze olsun hafifletmesi bekleniyor.

“5 İLÇEYE ULAŞIM İÇİN ALTERNATİF OLMUŞ OLACAK”

Açılması planlanan alternatif yolun 5 ilçeye olan ulaşım konusunda bir rahatlık sağlayacağını belirten vatandaşlardan Fahrettin Handil “Buraya geçtiğimiz yıl daha ilk alternatif bir yol oluşturulması için gerekli çalışmalar başlatıldığında dönemin Valisi Zorluoğlu beraberinde belediyeden de ilgili birimlerle buraya gelerek incelemelerde bulundular. Yolun yapılması için incelemeler yapılmış ve yola engel teşkil eden bir durum da olmadığını belirtmişlerdi. O sürecin ardından bura ile ilgili herhangi bir çalışma başlatılmadı. Yapılanlar yarıda kaldı. Beşyol Meydanı’ndan Erciş, Özalp, Muradiye, Saray gibi ilçeler ulaşım sağlanıyor. Bu yolun ve güzergâhın açılması durumunda Beşyol Meydanı’nın yükü yarı yarıya azalmış olacak. Direk Çarşıyı Akköprü’ye bağlayacak bir yol oluşmuş olacak. Buna esnafın da minibüs şoförünün de burada görev yapan acil sağlık hizmetleri ekiplerinin de ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.

POTANSİYEL VAR İMKÂN VAR ÇALIŞMA YOK!

Beşyol Meydanı’nda bulunan trafik yükünün azaltılması için imkân ve potansiyel olduğunu fakat belediyenin bir çalışması olmadığını belirten Medikal Yetkilisi Mehmet Kadak “Elimizde olan imkânları değerlendirmeyi bilmeliyiz diye düşünüyorum. Burada şehir merkezinin trafik yükünü neredeyse sıfıra indirecek bir alternatif yol oluşması için imkân da var, potansiyel de var. Fakat bunun için başlatılması gereken herhangi bir çalışma yok. Şu an şehir merkezinden Akköprü’ye bağlanan tek yol eski defterdarlık binasının önünden geçen yol. Buraya bir alternatif oluşturulursa İpekyolu’na, Erciş Yolu’na çıkmak isteyen tüm araçlar tüm sürücüler burayı kullanır artık. Van’ın bu ulaşım sıkıntısının bu ulaşım sorunun üzerine gidilmesi bu şekilde yapılacak çalışmalar ile halledilmesi gerekiyor.” Diye ekledi.

“YOLA ENGEL TEŞKİL EDEN BİR DURUM YOK”

Yol çalışmalarının başlatılması için gerekli incelemelerin yapıldığını ve engel teşkile eden bir durum olmadığını belirten Eczacı Rıdvan Bucak “Van’daki tüm bölgelerin, birçok önemli mahallenin ulaşımının adeta kilit noktasında Beşyol Meydanı bulunuyor. Beşyol Meydanı’nda oluşan trafik yükünü azaltmak aynı zamanda en azından üniversite için ya da Erciş, Muradiye, Özalp gibi ilçeler için çok büyük bir avantaj sağlayacak bu yolun açılması halinde Van halkı rahatlamış olur. Böyle bir çalışma şu sıralar bize ilaç gibi gelir. Yolun yapılmasına engel bir durum ya da burada açılması planlanan yol üzerinde bir şahıs arazisi de yok. Şu an yapılması gereken bu çalışmanın startını vermek. Bir inceleme yapıldı zaten, tekrardan inceleme yapılması gerekiyorsa eğer oda yapıldığında yola engel teşkil eden bir durum olmadığı anlaşılır.” İfadelerini kullandı.

“BELEDİYE VATANDAŞLARIN BU SESİNİ DUYMUYOR MU?”

Belediyenin vatandaşların ve esnafın bu çağrısına kulak vermesi gerektiğini belirten minibüs şoförü Mustafa Çıkmaz “Şimdi biz bir vatandaş olarak bir esnaf olarak burayla ilgili bir çalışma başlatılmasını yıllardır dile getiriyoruz b uraya gelen her yetkiliye kapımızı çalan herkese durumu dile getiriyoruz. Belediyenin burada bir yol çalışması yapıp bu yolu trafiğe açmasının önünde şu an herhangi bir engel yok. Bu yolun ne kadar önem arz ettiği açılması halinde şehir merkezindeki trafiği ne kadar rahatlatacağı da gözler önünde. Biz de her fırsatta bunu haykıra haykıra dile getiriyoruz o halde bizi dinleyen bu çağrımıza kulak verecek kimse yok mu? Belediyemiz vatandaşlardan gelen bir talebe şehirde oluşan kamuoyuna bir yanıtı yok mu acaba?” şeklinde konuştu.

“ÇÖZÜM ÖNERİSİ HAZIR SIRA BU SESE KULAK VERMEKTE”

Vatandaş olarak sorun odaklı değil ellerinde çözüm ile belediyeye seslendiklerini belirten Eczacı Ahmet Gündüz “Özellikle bayramlarda hava koşullarının kötü olduğu günlerde Beşyol Meydanı’nda, bu meydandan açılan kollarda bulunan güzergâhlarda ne kadar büyük bir araç kuyruğunun ve trafik çilesinin olduğunu görmeyen kimse yoktur. Bizde burada alternatif bir yol var diyoruz. Gidip Beşyol Meydanı’nı işaret ederek burası yetmiyor buna bir çare bulun da diyebilecekken biz alternatif yolu bulmuş Belediyemizin burada bir çalışma başlatmasını bekliyoruz. Sizlerin aracılığıyla bizim sesimizi duyacaklarına inanıyoruz. Yani gelip buradaki vatandaşları dinlemek bu yol ile ilgili bir inceleme ve düzenleme yapmanın belediyemiz adına zor bir durum olmadığını düşünüyorum. Şehrin en önemli noktalarının başında Beşyol geliyor. Bu yol burada oluşan yükü alacak direk Akköprü üzerinden hem ilçelere, hem de Van’ın şu an çevre yolu gibi kullanılan İpek yolu Caddesi’ne bağlantı sağlayacak.” İfadelerini kullandı.

FİL: ALTERNATİF YOL ŞART

Nihat Fil adlı vatandaş, kentteki trafik sorunun her geçen gün arttığını ve çekilmez bir durum aldığını ifade etti. Fil, trafik sorunun temel nedeninin çevre yolunun açılmamasından kaynaklı olarak kentteki ana yolların tıkanmasına neden olduğunu söyledi. Fil, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizde bulunan ana yollardaki yoğunluğun temel nedeni yıllardır yapıldı, yapılacak ve açıldı, açılacak söylemleriyle açılamayan çevre yolundan kaynaklanıyor. Hal böyle iken ana yollardaki yoğun şehir merkezinde bulunan dar yollarda trafiğin tıkanmasına neden olmaktadır. Özellikle İpekyolu Caddesi’nde bulunan bulvarlardaki yoğunluk ve kent merkezinde bulunan Beşyol Meydan’ında trafiğin tıkanmasının önemli rol oynamaktadır. Burada yol yoğunluğunun azaltılması adına alternatif yolların açılması gerektiği yıllardır gündemde tutulmasına karşın hala bir adıma atılmış değil, kentteki trafik yoğunluğunun azaltılması adına alternatif yol olarak Ağız ve Diş Hastanesi’nin karşısında bulunan yolun açılması Beşyol Meydan’ın trafik yoğunluğunu azaltacağı gibi bu mevkii de bulunan yerlerinde işlerliğini de arttıracaktır. Temennimiz kentte trafik sorununa kısa vadede olsa bile alternatif yollarla çözüm üretilmesinden yanadır” diye belirtti.

SAYYİĞİT: ALTERNATİF YOLLAR TRAFİĞİ RAHATLATACAKTIR

Suat Sayyiğit adlı vatandaş, kentte her geçen yıl artan nüfus ile birlikte trafik sorunun arttığını söyledi. Sayyiğit, akşam ve sabah saatlerinde uzun trafik kuyruklarını oluşmasının çekilmez hal aldığını ifade ederek şunları belirtti: “İlimizde özellikle her geçen artan nüfus haliyle trafik sorununu da beraberinde getirdi. Özellikle kent merkezinde bulunan yolların tıkanması alternatif yol eksikliğinden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıl Beşyol mevkiinde bulunan yola alternatif olarak Ağız ve Diş Hastanesi karşısında bulunan yolun açılması gündeme gelmiş ama herhangi bir çalışma yapılmadı. Burada bulunan yolun açılması özellikle Beşyol mevkiinin trafik yoğunluğun azalmasına, kent merkezinin rahatlamasına neden olacaktır. Özellikle bu mevkii de bulunan alternatif yol ilçelere bağlantı yol olmasına da sebep olacaktır” dedi.

“ALTERNATİF YOLLARI AÇILMASINI BEKLİYORUZ”

Beşyol Meydan’ında bulunan trafik yoğunluğunun her geçen arttığını belirten Tahir Öner adlı vatandaş, geçen yıl gündeme gelen alternatif yolun neden yapılmadığını, hangi gerekçeyle açılmadığını bilmediği söyledi. Öner, “Burada bulunan alternatif yol çok büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Özellikle kentin göbeğinde bulunan meydanın trafik sorununu ortadan kaldıracaktır. Geçtiğimiz yıl gündeme taşındı, incelemeler yapıldı, açılacak denildi. Üzerinde bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen açılmadı. Buranın açılması kent adına büyük önem sarf ediyor, sadece buradaki yol değil, alternatif yollar oluşturulması kentin trafiği açısında büyük önem teşkil ediyor. Ağız ve Diş Hastanesi’nin önünde geçen alternatif yolun açılmasını bekliyoruz”

 ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAKAN İZGİ-