Başkan Özdek: Van'ın imar sorunu çözülmeli

13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek imar barışı 81 il gibi Van’ı da yakından ilgilendiriyor. İmar barışının Van’a katma değerini, ve çözeceği sorunların barışın yanı sıra Van’daki emlak durumunu yetkili isime sord

SİYASET 17.07.2019 00:48:14 0
Başkan Özdek: Van'ın imar sorunu çözülmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00

Öncelikle 1984 yılından bu yana imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve şu anda inşa halinde olan bütün yapıları kapsayan imar barışı ile kayıt dışı kaldığı için kayba uğrayan Türkiye’nin milli serveti kurtarılacak.

İmar barışından elde edilecek gelirin, deprem kuşağındaki Türkiye’nin afete hazırlık kapsamında kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak olması ayrı bir önem oluşturuyor. Hükümet, yıllar içerisinde sanayinin ve hizmet sektörünün gelişmesi, kırsal alanlarda tarım ve hayvancılık sektörünün gerilemesi sonucu şehirlerde ortaya çıkan hızlı kentleşmenin getirdiği çarpık yapılaşmayı giderecek önemli bir adımı hayata geçiriyor. En son 1984 yılında getirilen imar affı ile imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve inşa halindeki bütün yapılar hakkındaki işlemler düzenlenmişti. Yapılan imar barışı tüm Türkiye’de olduğu gibi Van için de büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili  konuşan Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, imar barışı Van’a hayat katacağını söyledi. Özdek, “Van’da ruhsatsız hiçbir konut kalmayacaktır.” Dedi.

ÖZDEK: KİRALAR YÜKSEK

Van’da kiralık ev fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyen Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, bu anlamda sorunların yaşandığını söyledi. Özdek şöyle konuştu: Van da maalesef kiralık ev sorunu yaşıyoruz. Kiralık evlerde ciddi oranda sorunlar yaşıyoruz. Gerek kira fiyatlarının yüksek olması, gerek arz ve taleplerin fazla olması. Van da ki konut sayısının fazla olmasından ziyade yüksek olması dışardan gelenler için sorun oluşturmakta. Ev kiralama konusunda Van, batı şehirleri il yarışıyor ve birçok büyükşehir ile aynı problemleri yaşıyor. İstanbul, Ankara gibi şehirler ile Van’ımız da ki kira fiyatları aynı değerde. Son zamanlarda 1+1 ve 2+1 fiyatların artışı ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz ve şikayetler alıyoruz. Van halkı olarak biraz daha duyarlı olmamız gerekiyor. Kiracılar ile ev sahipleriyle biraz daha empati yapmaları gerekiyor ve yardımcı olmaları gerekiyor. Van Doğu Anadolu Bölgesinde olan bir il ve kalkınmak üzere olan bir il. Nüfusumuz her geçen gün biraz daha artıyor. Mevcut olan konutlarımız yetersiz.”

“RUHSATSIZ YAPILARA İZİN VERİLMİYOR”

Van’da ruhsatsız ve kaçak yapılara izin verilmediğini belirten Özdek, “Son zamanlarda ruhsatsız yapılar biraz daha asgariye indirildi. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerin bu konularda büyük çalışmaları oldu. Artık ruhsatsız yapılara izin verilmiyor. Türkiye olarak da bir imar barışı söz konusu oldu. Kaçak yapıların minimize olması bizi sevindiriyor. Ancak bir yetersizlik söz konusu. Van ili itibariyle, 1+ 1’ler fazla bu 1+1 ve 2+1 konut fiyatlarının fazla olması Van’da farklı reaksiyonlara sebep oluyor. Dışardan gelen memur ve öğrenci kesimleri sorunlar yaşamakta. Bundan bir ay kadar önce kiralamada büyük bir sorun yaşadık. Birçok insan evsiz kaldı.  Herkes ev bulma telaşına girmiş. İranlı vatandaşlarda Van’ı tercih ediyor. Van çok güzel fakat otellerin dolu olması neticesinde kiralık ev arayışına giriyorlar. Van’da bu konuda epey eksiklerimiz var. Turizm anlamında turistlerin barına bilmesi için gerekli konutlarımız yetersiz. Gerekli projeler hayata geçirilmesi lazım. Gerek valilik, gerekse turizm müdürlüğü gibi kurumların elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyoruz. Van’daki turizmin çoğalması demek ekonomik canlanması, işsizlik oranının azalması demektir. Bu sebepten ötürü biran önce turizm alanında çalışmalar yapılması gerekiyor. Bizlerin yerli ve yabancı turistlerimize karşı daha itinalı olunması gerektiğini ve zoraki ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.

ÖZDEK: CAN KATACAK

İmar barışının Van’a büyük fayda sağlayacağımı ifade eden Özdek şunları söyledi: “İmar barışının ulusal alanda çok faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede ruhsatsız olan birçok yapı ruhsata kavuşmuştur. Türkiye’deki yapıların yüzde 40’ların ruhsata kavuşması, mekruh binaların ortadan kaldırılması faydalı oldu. Geçmişten gelen bir ruhsatsız yapı söz konusuydu, Türkiye genelinde ruhsatsız yapı oranını azalması iyi bir gelişme oldu. Nitekim imara açık yerlerin yerinin ruhsatlı konutların alması çok faydalı oldu.”

“ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİ KAOS YAŞATIYOR”

Kaçak yapılar konusunda belediyelere iş düştüğünü ifade eden Özdek, “Kaçak yapıların ilimizdeki varlığı ve hala da yeniden yapılıyor olması bizi üzüyor. Bu konuda gerekli kayıtlar yapılmalıdır. Park AVM meselesine gelince. Bir park alanının olmaması büyük bir sorun. Buradan il ve ilçe başkanlarımıza seslenmek istiyorum. Kent meydanına ihtiyacımız var bir an önce kent meydanımızın yapılması gerektiğini düşünüyorum. Kent meydanı Van’a bir nefes aldıracağını düşünüyorum. Van’ın kent meydanına ihtiyacı vardır. Van araç ve yaya trafiği ile kaos yaşamaktadır. Bizler gerek araç trafiğinin gerek ise insan trafiğinin rahatlatılması için bazı projelere ihtiyaç duyuyoruz. Konferansların, bahçelerin ve fıskiyelerin kent merkezinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biran önce bu kent merkezi projesi için yetkili erin harekete geçmeleri gerektiğini düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

 “VAN’IN İMAR SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Yetkililerin kentsel yaşam alanında çalışmaları gerektiğini ifade eden Özdek son olarak şunları söyledi: “Üst kademelerden en alt kademeye kadar kentsel hayata geçmemiz gerekiyor. Şua n kırsal bir yaşam var. Kentsel bir yaşama dönüşmesi gerekiyor. Van’da projeler yapmalı. İmar sorunlarının halledilmesi gerekiyor. Halkın eğitilmesi gerekiyor. Van’a yeni bir Van katmalıyız. Çevre illere baktığımız zaman eski Şanlıurfa yeni Şanlıurfa gibi bir gelişmişlik söz konusu. Oysa bizde bu söz konusu değil. Şehircilik olarak gelişmemiz lazım. Yetkililerimiz yeterince özverili olmalı. Van’ın kent meydanı ve atıklarla ilgili çalışmalar yapılmalı. Van Gölü kurtarılması gerekiyor. Van yetkililere görev düşmekte ama yetkililer üretici değiller.”

KAYNAK: YENİ DOĞU GAZETESİ