Bakan Yardımcıları, son durumu açıkladı

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Başkale Kaymakamlığında kurulan Deprem Kriz Merkezi’nde, depremden sonraki son duruma ilişkin basın açıklaması yaptı. Vali Mehmet Emin Bilm

SİYASET 25.02.2020 17:14:00 0
Bakan Yardımcıları, son durumu açıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, beraberinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ve yetkili kurum amirleri ile birlikte Başkale Kaymakamlığında kurulan Deprem Kriz Merkezi’nde son duruma ilişkin toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası da basın açıklaması yapıldı.
5,9 büyüklüğündeki depremin ardından 9'u 4'ten büyük olmak üzere 251 artçı sarsıntı olduğunu kaydeden İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Meydana gelen depremde 9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 54 vatandaşımız da yaralandı. An itibari ile 36'sının tedavisi tamamlanarak taburcu edildi, 18'inin ise tedavileri devam ediyor.” dedi.

“İLK ANDAN İTİBAREN HAREKETE GEÇİLDİ”
Bakan Yardımcısı Çataklı, “İlk andan itibaren hem AFAD'ımız, hem UMKE, hem jandarmamız, hem diğer birimlerimiz ilk andan itibaren arama kurtarma noktasında harekete geçtiler. Gerek Van İl AFAD'tan gerek çevre illerden 84 personel görevlendirdik. Yine Sağlık Bakanlığımız 92 UMKE personeli, 8 doktor ve yeteri kadar araç gereçle bölgeye müdahale etti. Ve kısa süre içerisinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı, sonraki süreçler işledi.  Barınma koşullarına bakarsak bölgeye diğer illerden 2080 çadır sevkettik. Bunlardan 1020 tanesi lojistik depomuzda, ihtiyaç olması durumunda onları da alana sevketmek üzere hazır bekletiyoruz. Şuan köylerde 619 çadır kuruldu. Köylerimizde kurulmayı bekleyen çadırlar hazır bekletiliyor. Barınma anlamında sorunu büyük oranda çözdük. Münferit sıkıntılar, ihtiyaçlar gündeme geldikçe onları da gidermek üzere yeterli kapasitemiz hazır. Yine kış koşulları, ısınma önemli bir konu. 930 ısıtıcı, 514 de soba dağıttık. Yine yeteri kadar sobamız var. İhtiyaç olan yerlere dağıtım devam ediyor. 8 bin 413'te battaniye dağıtmışız. Bu konuda da sorunu büyük ölçüde çözdüğümüzü düşünüyoruz. Dediğimiz gibi barınma ve ısınma konusunda malzeme sıkıntımız bulunmuyor. Yine yatak sevkimizi devam ettiriyoruz. Önemli bir konu da, biliyorsunuz burası hayvancılık bölgesi. Hayvan barınakları da önemli bir konu. Diğer illerden buraya 829 hayvan çadırı sevkedildi ve bunun çalışmaları devam ediyor. Özellikle bugün sorunu büyük oranda haledeceğimizi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SICAK YEMEK DAĞITIMI DEVAM EDECEK”
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, sıcak yemek dağıtımının yapıldığını ve bunun bir süre daha devam edeceğini de belirterek; “İlk gün 3 bin kişiye sıcak yemek verilmişti, 1 bin kişiye de kumanya dağıtılmıştı. 2. gün sabah 5 bin kişilik kahvaltı, öğlen 8 bin kişilik sıcak yemek ve akşam da 5 bin kişilik sıcak yemek verilmişti. O bugün de 3 öğün şeklinde devam etti. Bu bir süre daha böyle devam edecek. Yine ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi dağıtım çalışmaları da devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yürütüyor. 12 ekiple 24 personel çalışıyordu bu konuda. Bugün 18 ekip de dahil oldu buna. Dün Sayın Bakınımız da söylemişti, hasar tespit çalışmaları 4 gün içinde tamamlanacak diye. Muhtemelen 3 gün içerisinde bunu tamamlamayı düşünüyoruz. Güncel rakamı verecek olursak; 376 konutun, 447 ahırın ve 65 de deponun yıkıldığını görüyoruz. Bunlar şuana kadar ki tespitler. Bu rakamlar değişecektir.” dedi.

“ACİL İHTİYAÇLAR İÇİN ÖDENEK GÖNDERİLDİ”
İlk andaki acil ihtiyaçlar için Van'a ödenek gönderildiğini de kaydeden Bakan Yardımcısı Çataklı; “Acil yardımlar için AFAD'dan 2.5 milyon lira gönderdik Van'a.  İlk andaki ihtiyaçların giderilebilmesi için yine Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da 1 milyon lira gönderdi. Depremin ilk anında Sayın İçişleri Bakanımız hemen bölgeye gelmişti. Dün de Tarım ve Orman Bakanımız geldi. Yine Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcımız akşam buradaydı. Şimdi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısımız Mustafa Bey burada, biz buradayız. Süreci en ince ayrıntısına kadar düşünüp götürmeye çalışıyoruz. Özellikle hem AFAD'ımız, hem Jandamamız, hem Çevre Şehircilikten, Sağlıktan, Tarım ve Orman Bakanlığından, Valilikten, Büyükşehir Belediyesinden, Kaymakamlıktan, Kızılayımızdan, bütün kurum ve kuruluşlardan arkadaşlarımız büyük gayret gösteriyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum. Devletimizin bütün kurum kuruluşları görevlerinin başında, görevlerinin gereğini yerine getiriyorlar. Henüz 48 saat oldu diyelim ama meseleyi büyük oranda toparladık diyelim. Bundan sonraki süreç için de yine bütün kurumlarımızın çalışmaları devam edecek. Gayret gösteren arkadaşlarımıza, hem bundan sonra burada çalışacak arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Yaralılara acil şifalar, hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun, Allah beterinden korusun.” şeklinde konuştu.
Daha sonra kısa bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, “Bildiğiniz gibi bölge, hayvancılık bölgesi. Bu noktada dün Bakanımız ve valimizle birlikte sahada tespit çalışmalarında bulunduk. Bu çalışmalarda ihtiyaçlarımızın büyük bir bölümünü dün gece itibarı ile sahaya intikal ettirdik. Ve eksikliklerin tamamlanması noktasında özellikle genel müdürlerimizi sahaya getirdik. İnşallah hızlı bir şekilde bu musubeti başımızdan defedeceğiz. Allah vefat edenlere rahmet etsin, milletimizin başı sağolsun. Yaralılara acil şifalar diliyoruz.” diye konuştu.