Av yasağında sona doğru...

Van Balığı için uygulanan av yasağı 15 Temmuz’da sona eriyor. Yasakla birlikte, sadece batıdan gelen bazı balık türlerini satarak yeni sezonu bekleyen, bü süre içerisinde de iş azlığından dolayı işçi çıkaran balıkçı esnafı, yas

SİYASET 10.07.2019 11:24:30 0
Av yasağında sona doğru...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vanlıların da Van Balığını özlediğini düşünen balıkçılar, 15 Temmuz'dan itibaren yeniden tezgahlarda bu balığı bulunduracak olmanın heyecanını yaşıyor. Bir süredir tezgahlarda Van Balığı bulundurmayan, yasağa uyan balıkçılar, şimdi taze taze Van Balığı satarak işlerine az da olsa bir hareket getirmeyi, mümkün olursa da yeni istihdam yaratmayı arzuladıklarını dile getiriyor.

15 Nisan’da başlayan ve tüm havzada uygulanan Van balığı av yasağı, 15 Temmuz günü sona eriyor. 15 Temmuz’dan itibaren de artık Van Gölü’nde balık avı serbest olacak. Bu süre zarfı içinde tatlı sulara göç eden Van Balığı, üremesini gerçekleştirerek bu günlerde yavrularıyla birlikte Van Gölü'ne dönmeyi sürdürüyor. Dönüş yolculuğu bir süre daha devam edecek. 15 Temmuz tarihinden itibaren de Van Gölü'nde av yasağı kalkmış olacak ve balıkçı tezgahlarında yeniden Van Balığını görmek mümkün hale gelecek.

BALIKÇI ESNAFI HAZIRLIKLARA BAŞLADI

Av yasağı boyunca kimisinin iş yerini kapattığı, kimisinin de batıdan gelen cüzi miktardaki balık çeşitlerini sattığı balıkçı esnafı da yasağın bitmesine kısa süre kala hazırlıklara başladı.

İş yelerini tekrar düzene koyan esnaflar, 15 Temmuz günü gelecek balıkları beklemeye başladı.

“İŞÇİ ALACAĞIZ”

Geniş ve işlek bir iş yerinin olduğunu belirten Vangölü Balıkçılık sahibi Burhan Demir, av yasağından önce 3-4 elemanının olduğunu, yasakla birlikte işten çıktıklarını söyledi.

Geri dönerlerse aynı işçileri geri alacaklarını anlatan Demir, “Van Balığı çıkınca işlerimiz yoğun oluyor. O nedenle işçi almak zorundayım. Biz yasak boyunca Van Balığı kesinlikle bulundurmadık, söz edenleri de uyardık, satın almayın diye. Yasağa uyduk, herkesin de uymasını istiyoruz.” diye konuştu.

“AYNI ZAMANDA PİŞİRİYORUZ”

Balık ile ilgili sıradan bir satış yapmadıklarını söyleyen Demir, “Biz Van Balığı’nın yanı sıra her türlü deniz ürünü satıyoruz. Sadece tartıp müşteriye vermiyoruz, isteyen müşteri için pişiriyoruz da aynı zamanda, isteyene içini temizleterek veriyoruz. O nedenle bizim burası çok tercih ediliyor. Yerimiz çok nezih ve hijyen konusuna çok dikkat ediyoruz. Balık en sağlıklı yiyecektir, biz de ortam sağlığına dikkat ediyoruz. Balıklarımız 15 Temmuz itibariyle gelecekler, ne diyelim, inşallah her şeyin hayırlısı olur” diye kaydetti.

Özel Haber: M.Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi