Av yasağı bugün başlıyor...

Dünyada sadece Van Gölü'nde bulunan endemik bir tür olan Van Balığı için avlanma yasağı bugün başlıyor. 15 Temmuz 2019 tarihine kadar devam edecek olan yasak kapsamında Van Balığını avlamak, satmak yasak. Balığın av yasağı boyu

SİYASET 15.04.2019 10:06:20 0
Av yasağı bugün başlıyor...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gerçekleştirilen toplantılarda Van Balığının avlanmaması, taşınmaması, satılmaması için bir dizi tedbir uyulamaya konacak. Dere ağızlarında özellikle Jandarma ekiplerinin alacağı tedbirlerle balığın avlanmasının önüne geçilmesi planlanırken, ilgili kurumlar da görev paylaşımı yaptı. Ancak yasak boyunca en büyük görevlerden birisi de vatandaşa düşüyor. Yetkili birimler, vatandaşlara çağrıda bulunarak, "3 ay boyunca Van Balığı satın almayın" uyarısında bulunuyor. Sosyal medyada da, Van Balığının av yasağı boyunca avlanmaması konusunda duyarlılık paylaşımlarının da önceki yıllara oranla çok daha arttığı gözleniyor. Bir çok kişi, sosyal medyada paylaşımlar yaparak, "3 ay boyunca Van Balığını avlamıyoruz, satmıyoruz, almıyoruz" duyurusu yapıyor. Ortak beklenti ise, Van Balığının 3 ay boyunca gerçekleştireceği üreme yolculuğuna herkesin saygı duyması...
Van Gölü havzasında yaşayan yaklaşık 15 bin kişinin geçim kaynağını oluşturan, bu yönüyle ekonomik bir değer olan Van Balığı, derelerde akan suyun tersine adeta uçarak ilerlemesiyle de büyük bir görsel şölen sunuyor. Görsel yolculuk ile de turizme büyük katkı sunan Van Balığı, şimdi 3 ay boyunca üreme dönemine girecek. Bölgeye her yönüyle büyük bir katkısı olan Van Balığına şimdi saygı gösterme zamanı hepimizde! 3 ay boyunca balığı avlamayacağız, satmayacağız, tüketmeyeceğiz. Yapacağımız şey, dere ağızlarına gidip görsel şöleni izlemek...

BOYU UZADI, AĞIRLIĞI ARTTI

Daha önceki yıllarda neredeyse avlanma yasağının tam anlamıyla uygulanamadığı, ya da avlanma yasağı yanlış tarihlerde uygulandığı için sayısında büyük oranda azalma gözlenen, boyu küçük kalan Van Balığı, 1 kilogramda da 17 - 18 adet oluyordu. Ancak uzun bir süre Van'da görev yapan ve önceki yıllarda Van'dan ayrılan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın büyük çabaları, balığın neslinin korunması yönündeki çalışmaları, ilgili birimlerin de desteği ile Van Balığı yeni bir döneme girdi. Jandarma, polis, zabıta, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, il ve ilçelerdeki görevli birimlerin çabaları ve işbirliği ile, bilincin de yükselmesi sonucu Van Balığı kaçak avcılığında son dönemlerde ciddi düşüşler yaşandı. Balığın korunması daha iyi yapılabildiği için üreme de daha çok oldu ve balığın boyu uzadı, ağırlığı arttı. Öyle ki şimdilerde 7 - 8 adet Van balığı 1 kilograma denk geliyor.

VAN GÖLÜ AKTİVİSTLERİ DERNEĞİ'NDEN ÇAĞRI

Van Balığının üreme dönemi için 3 ay boyunca uygulanacak olan av yasağına dikkat çeken Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Çok değil, Van Balığını sadece 3 ay tüketmeyelim, koruyalım, sonraki 9 ay avlayıp kazançlı çıkalım. 3 ay koruyalım, 9 ay tüketip sağlıklı kalalım!” dedi.
Dünyada sadece Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayabilen tek endemik tür olan Van Balığı (İnci Kefali) için her yıl, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor.

AV YASAĞI BUGÜN BAŞLIYOR

Van Balığı için av yasağı bu yıl da, 15 Nisan günü, yani bugün itibarıyla başlıyor. 
Yasak, 15 Temmuz 2019 tarihine kadar sürecek.
Van Balığının havza ve bölge için önemli bir ekonomik değer olduğuna dikkat çeken yetkililer, yaklaşık 15 bin ailenin balıktan geçimini sağladığını, balığın neslini sürdürmesi ve daha da çoğalması için av yasağına uyulması gerektiğinin altını ısrarla çiziyor.

SOSYAL MEDYADA VAN BALIĞI DUYARLILIĞI

Yetkililerin yanı sıra Van’daki sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar da, özellikle sosyal medya üzerinden, uygulanacak olan av yasağına dikkat çeken paylaşımlar yaparak, vatandaşları yasağa uymaya çağırıyor.
Van Gölü Aktivistleri Derneği de, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanacak olan Van Balığı av yasağına dikkat çekerek, bu yasağa mutlaka riayet edilesi gerektiğini bildirdi.

“3 AY KORUYALIM!”

Gazetemize konuşan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van Balığının Van ve havza için katma değerine dikkat çekti.
Van Balığının hem bölge ekonomisi, hem de turizmi açısından oluşturduğu öneme değinen Özel, şunları söyledi:
“Bizim dernek olarak görüşümüz şudur; Van Balığını 3 ay koruyalım, turizmden kazanalım. 3 ay koruyalım, 9 ay tüketip, sağlıklı olalım. 3 ay koruyalım, 9 ay avlayıp kazançlı olalım. 3 ay koruyalım, gelecek nesiller de bu dünya harikasından faydalansın!”

"AVLAMIYORUZ, TÜKETMİYORUZ, SATMIYORUZ"

Sosyal medyada da av yasağı ile ilgili duyarlılık oluşturmak için çeşitli paylaşımlarda bulunduklarını belirten Özel, “Bizim sloganımız, ‘avlamıyoruz, tüketmiyoruz, satmıyoruz!’ şeklindedir. Av yasağı 15 Nisan’da (bugün) başlıyor. Tüm herkesi aracılığınızla da duyarlı olmaya çağırıyoruz. Çok değil, sadece 3 ay avlamayalım, tüketmeyelim, satmayalım! Ömür boyu gerekli olan bu ekonomik ve turistik değerimizi, kısa sürede tüketmeyelim, tam aksine ömür boyu koruyalım!”
Önceki yıllara oranla, sosyal medyada vatandaşların Van Balığı av yasağına uyulması yönündeki çağrılarının arttığı görülürken, Van Gölü'ndeki balıkçılar da ağlarını toplamaya başladı. Tüm herkesin ortak beklentisi ise, 3 ay boyunca kutsal bir yolculuk yapacak olan Van Balığına, bu süre zarfında üremesini sağlıklı gerçekleştirebilmesi için saygı duyulması...
Özel Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi