Arıcılar, küresel ısınma mağduru

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, küresel ısınma nedeniyle son yıllarda arıcıların zor duruma düştüklerini söyledi.

SİYASET 15.08.2019 11:20:48 0
Arıcılar, küresel ısınma mağduru
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da yaklaşık 700 arıcı işletmesi bulunuyor. Binlerce kişi geçimini arıcılık üzerinden sağlıyor. Akdeniz ve Karadeniz gibi bölgelerle civar illerden de gelen çok sayıda arı sahibi, arıcılık faaliyetleri için Van kırsalını tercih ediyor. 
Ancak son yıllarda yağış rejiminde yaşanan ani düşüş ve çıkışlar, sezon sonunda arıcıları hayal kırıklığına itiyor.

“KÜRESEL ISINMAYA İNANMIYORDUM, ARTIK İNANIYORUM”
Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, gazetemize, sezona ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.
Küresel ısınmanın etkisinden yakınan Tandoğan, şunları söyledi:
“Bu bölge için konuşuyorum; özellikle bu sene Mayıs ayında otların tam yeşereceği dönemde, yeterince yağış alamadık, yağış alamayınca bitki yetişir yetişmez kurudu. Yani bitki boy vermedi, gelişmedi. Haliyle bu durumdan dolayı çiçekler yeterince açılmadı, çiçeğin ömrü kısa sürdü, kısa sürünce de bal sezonuna yetişmedi. Geçen sene bunun tam tersiydi; Mayıs ve Nisan aylarında çok fazla yağış vardı, ot yeşerdi ama arı dışarı çıkamadı, dışarı çıkmadığı için de arı gelişemedi. Sezona yetişemedi. Bu sefer tersi bir durum oldu yani, otun tam büyümesi gereken zamanda bitki susuz kaldı, bitki gelişemeyince erken kurudu, arı da bu erkenlikten dolayı doğadan bir şey alamadı. Son 10 yıldır htiğimiz küresel ısınmanın doğa dengesini tahrip etmesinin sonucu olarak küresel ısınmanın çok ciddi etkilerini görüyoruz. Şimdiye kadar küresel ısınmaya şahsen çok inanmıyordum ama şimdi bakıyorum ki hakikaten var, etkilerini hissediyoruz. Önümüzdeki yıllarda sezon daha da kötü geçebilir! Küresel ısınmanın etkilerini bazı yörelerde ilçe, köy ve beldelerde çok htik, bazı bölgelerde ise kısmen hissedildi. Ancak şunu söyleyebiliriz ki bazı bölgelerde verimli bir sezon olmadı. Geçen sene yaşadığımız bal krizi ve küresel krizden dolayı arı kaybımız yaşanmıştı, bu sene sezona biraz daha buruk girdik.”

‘YÖREDE 120 BİN KOVAN VAR’
Van bölgesinde yer alan arıcılarla ilgili de bilgi paylaşan Tandoğan, şöyle devam etti:
“Resmi kayıtlı sayılara göre yaklaşık 120 bine yakın kovanımız var. Bu sene özellikle Başkale’de, Muradiye’de ve Özalp bölgesinde gezginci arıcıların yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebebi de şudur; her yıl olmasa da bir kaç yılda bir ‘mavi diken’ dediğimiz çok ballı bir bitki çeşidi bu sene çok fazla var ve her bölgede var, bundan dolayı rağbet var buralara. Yani bizim mevcut kovan sayımız kadar dışardan gelen kovan var. Diyebiliriz 120 bin civarı kovan gezginci arıcılar tarafından bırakılmış durumda. Bu gezginci arıcılar ise Akdeniz ve Karadeniz bölgesinden gelenlerdir. Bu iki bölgeden çok yoğun bir talep var, bunun sebebi de daha önce bahsettiğim mavi diken dediğimiz çok ballı ve ömrü çok uzun süren yani bir kaç ay çiçeklenmesi süren bir bitki. Ayrıca yine ilimize yakın Siirt ve Bitlis’ten de çok yoğun bir arı gelişi var ilimize.”

ARICI İŞLETMELERİ

Tandoğan, binlerce kişiye istihdam kaynağı olan arıcılık işletmeleriyle ilgili olarak da, şu bilgileri verdi:
“İlimizde resmi kayıtlı olan 700 arıcı işletmesi mevcut. Bunun yan kolları olan bal paketleyicisi var, tenekecisi var, malzeme satanı var, nakliyecisi var ve benzeri asgari alanlarda hizmet verenleri dâhil ettiğimizde, dolaylı olarak binlerce insana ekmek kapısı oluyor, yani istihdam oluşturuyor. İl sınırlarımız içinde her yıl binlerce ton bal üretiliyor, doğada bal doğuyor her sene, biz bu balı almasak, yani kovan götürüp bırakmasak, her yıl bu binlerce ton bal buhar olup gidiyor. Onun için doğadaki bu hazineyi keşfetmemiz ve bunun değerini bilmemiz lazım.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi