Akdamar’a badem dikimi için girişim

Vangölü Aktivistleri Derneği, Van Gölü içinde bulunan Akdamar Adası’na badem ağacı dikilmesi için girişim başlattı. Van Büyükşehir Belediyesi, Elazığ ve Van Orman Müdürlükleri ile görüşme gerçekleştiren aktivistler, verdikleri

SİYASET 8.07.2019 10:52:58 0
Akdamar’a badem dikimi için girişim
Tarih: 01.01.0001 00:00

Badem ağaçlarıyla, Van Gölü’nün mavi suları ve etraftaki dağların zirvesinde bulunan kar görüntüleriyle Akdamar Adası, ilkbahar aylarında mest eden bir görüntüye kavuşuyor.
Bu nedenle adada, festival dahi planlanıyor.
Ancak, kısa bir süre önce tatlı suya kavuşabilen adadaki ağaçlar, zamanla yaşlandı ve bir kısmı da susuzluktan kurudu. 
Badem ağaçlarının şimdi de tavşanlar nedeniyle başlarının dertte olduğu belirtiliyor. 

BADEM AĞACI LAZIM

Van ve Bitlis’te çevre ile ilgili faaliyet yürüten Vangölü Aktivistleri Derneği, adada badem dikimi için harekete geçti.
Sit alanı olduğu ve koruma altına alınan bir alan olduğu için bireysel fidan dikiminin yasak olduğu ada için aktivistler, ilgili kurumlara başvurarak yasal prosedürleri tamamlamak istiyor.

BAŞVURULAR YAPILDI 

Yürütülen çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, şunları söyledi:
“Daha önce ‘Akdamar Adası çöl olmasın!’ diye kampanya yürüttük. Ardından kurumlar bir araya geldi, adaya su çekilsin diye bir proje yaptılar. Yeşillendirmeyi, ağaçlandırmayı sonra yapalım dediler. Sonra VASKİ suyu çekti. Ama ağaçlandırmayla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı. Burası doğal sit alanı, bir de korunacak diye ilan edildi. Oraya kimse ağaç dikemiyor. O nedenle birçok yerden izin gerekiyor. Biz de, bugünlerde hem Van Büyükşehir Belediyesi ile hem Van Orman Bölge İşletme Müdürlüğü ile görüştük. Hem de Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü ile. Elazığ bu konuda kendilerine herhangi bir belge gelmediğini, Van ile diyaloga geçmemizi söylediler. ‘Onlara dilekçe verin, biz de ağaçlandırmada yardımda bulunalım’ dediler. Bu prosedür için biz de Van Orman Müdürlüğüne dilekçe verdik. Şimdi dilekçenin cevabını bekliyoruz.” 

 ADADAKİ TAVŞAN VARLIĞI

Özel, badem ağaçlarına ve tarihi kalıntılara zarar veren adadaki aşırı tavşan varlığına da dikkat çekti.
Badem ağaçlarının şimdi daha çok tavşanlar nedeniyle zarara uğradığını belirten Özel, şunları kaydetti: 
“Orada badem festivali gibi bir fikir de var. Şimdi orada iki sorun var; badem ağaçları önce susuzluktan ve yaşlanmadan dolayı kırılıyordu, şu an su geldi, bu olumlu bir gelişme, ama şimdi orada inanılmaz bir tavşan popülasyonu var. Orada bir canlı türü olsun diye birisi bırakmış, onlarda aşırı bir çoğalma olmuş. Ağacın kökünü kemiriyorlar. Hem ağaçları, hem de tarihi yapıdaki taşları bile kemiriyorlar, deliyorlar. Bu iki konu önemli önce Orman Müdürlüğü tarafından bu ağaçların dikiminin sağlanması lazım, bir de bu tavşan meselesine de bir çözüm bulmak lazım.” 
Özel Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: