'Ahırlar konusunda seferber olunmuş durumda'

Van'ın en önemli sorunlarından biri olan şehir içindeki ahırlar konusunda, bir süre önce Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu, şehir içindeki ahırların şehir d?

SİYASET 14.08.2020 11:35:41 0
'Ahırlar konusunda seferber olunmuş durumda'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bu kararın ardından merkez ilçeler İpekyolu, Edremit ve Tuşba'da belediyeler marifetiyle çalışmalara başlandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ahırlar sorununu çözmek için belediyelerin seferber olduğunu söyledi. İlgili belediyelere, ahır sahiplerine ve vatandaşlara da anlayış ve destekleri için teşekkür eden Vali Bilmez, ahırlar konusunda kamuoyu desteğinin işlerini kolaşlaştırdığına vurgu yaptı.

Alınan karar sonrası merkez ilçelerde ahır sorununun çözümü için çalışmalar devam ediyor. Şuana kadar ahır yıkımları konusunda İpekyolu Belediyesi'nin daha aktif olduğu görülürken, besicilere tanınan süreler de sona erdi. Turizm kenti Van'da, hayvancılık faaliyetlerinin şehir merkezinde değil, kırsalda daha müsait şartlarda yapılması gerektiği birçok kesim tarafından dile getiriliyor. Sıcak havalarla birlikte dayanılmaz kokulara sebep olan ve çevre sorununu da beraberinde getiren ahırların, yapılan çalışmalarla şehrin içinden kırsala kaydırılması hedefleniyor. Bu çalışmaya sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar da destek veriyor.

VALİ BİLMEZ BAŞKANLIĞINDA KARAR ALINDI

Yıllardır Van'ın önemli sorunlarından biri olarak gösterilen ahırlar konusunda, Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda önemli kararlar alındı. Kurul tarafından alınan kararla, şehir merkezindeki ahırlara müsaade edilmemesi gerektiğine işaret edilmişti. Alınan karar sonrası merkez ilçe belediyeleri harekete geçti. Ahırlar ile ilgili alınan karar sonrası İpekyolu Belediyesi, Edremit ve Tuşba Belediyeleri kolları sıvamıştı.

Şehir içinde doğaya, insan sağlığına ve Van Gölü'ne zarar vermesinin yanı sıra, sağlıklı bir şekilde hayvancılık faaliyetinin icra edilemediği bilinirken, bir yönüyle turizm kenti, bir yönüyle de hayvancılık kenti olan Van'da, bu faaliyetlerin en güzel şekilde kırsalda icra edilebileceği belirtiliyor. Hayvancılığın kırsalda ve modern şartlarda yapılması yönünde çalışmalar sürerken, şehir içindeki ahırların yıkımı da devam ediyor. Şehir içindeki ahırların şehrin dışına taşınması kararını destekleyen vatandaşlar, sıcak havalarda ahırların daha çekilmez olduğunu, insanların yanı sıra sıcakta ahırda tutulan hayvanların da sıkıntı yaşadığını belirtiyor. Vatandaşlar, ahırını kırsala taşıyan vatandaşların desteklenerek, hayvancılık faaliyetini daha modern şartlarda yapması gerektiğini belirtirken, şehir içindeki ahırların kaldırılması çalışmasını da destekliyor.
Şu ana kadar ahırlar konusunda alınan kararın uygulanması noktasında öne çıkan belediye İpekyolu Belediyesi olurken, ahır yıkım çalışmalarına da bu ilçede Buzhane Mahallesi’nden başlanmıştı. İpekyolu Belediyesine bağlı Yapı Kontrol, Çevre Koruma ve Zabıta Müdürlüğü ekiplerince gerekli çevre güvenliği alındıktan sonra ahırların yıkım işlemleri gerçekleştiriliyor.

KİM NE DEMİŞTİ?

Şehir içindeki ahırların kaldırılması yönündeki karara ilişkin çeşittli kesimler tarafından destek açıklamaları da yapılmıştı.
Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer, alınan kararı desteklediğini belirterek, “İlimizin önemli sorunlarının başında gelen ve şehir merkezinin içinde yer alan ahırlarla ilgili sorunun bir an evvel çözülmesi gerekiyor. Ahırların şehir dışına çıkarılması kararını destekliyorum” derken, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise sorunun kimseyi mağdur etmeden çözüme kavuşturulmasının en büyük arzusu olduğunu söylemişti. Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan ise, gelişigüzel yapılan ahırların ve atıklarının Van Gölü’ne akıtılmasının ciddi bir çevre kirliliği oluşturduğundan söz etmişti.

İpekyolu İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan da, ilçe merkezinde kesinlikle ahırlara müsaade etmeyeceklerini belirten bir açıklama yapmış ve şu ifadeleri kullanmıştı, “Mahalle arasında ahırların bulunması hem çevre açısından hem de modern medeni bir şehir planı açısından mümkün değil. Bu konuyla ilgili vatandaşlardan birçok kez şikayet aldık. Zaten kanun açık, ‘1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddesi 20 binin üzerinde nüfusu olan yerleşim yerinde hayvan beslemek yasak’ diyor. Bugüne kadar bu duruma maalesef göz yumulmuş. Bu ahırların en büyük dezavantajlarından birisi de dünya mirası olan Van Gölü’nü kirletiyor olmasıdır. Van’ı, Van Gölü’nü seven ve önemseyen herkes bence bu kararı memnuniyetle karşılamalı. İlk etapta Van Gölü sahilinde tespiti yapılan 110 adet kaçak ahır kararlı bir şekilde yıkılacak. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in öncülüğünde başlatılan çalışmalar neticesinde İpekyolu, Edremit ve Tuşba belediyelerimiz ile birlikte aldığımız bu kararla insan sağlığına, çevreye ve en önemlisi de Van Gölü’ne büyük zarar veren ahırları kaldırıyoruz. Kesinlikle merkezde bulunan ahırlara müsaade etmeyeceğiz...”

Aslan, ayrıca bu konuda destek beklediklerini de dile getirerek, şöyle demişti; “Halkımızdan ve özellikle ahır sahiplerinden bu konuda özveri ve duyarlılık bekliyorum. İnsan ve çevre sağlığı ile Van Gölü’nü tehdit eden bu yerlerin bir an önce kaldırılması ve kentimizin yaşamaktan mutluluk duyulan bir şehir görünümüne kavuşması noktasında tüm Van halkından destek bekliyorum.” 

EDREMİT

Edremit Belediyesi, Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile Vangölü’nün kirliliği başta olmak üzere görüntü ve kokuya sebep olan ilçedeki 331 adet ahırın yıkımına başladığını duyurmuştu. Edremit Belediyesi ilk yıkımına Yeni Mahalle’de bulunan ahırlarla başlamıştı. Edremit Belediye Başkan Vekili Kerem Baynal, ahır sahiplerine gerekli yasal tebligatların yapılmasının ardından, ruhsatsız ve kaçak olan ahırların en geç 30 gün içerisinde kaldırılacağı yönünde bilgilendirmelerin yapıldığını belirtmişti. Kentteki ahırların Van Gölü’nü en çok tehdit eden unsurların başında geldiğini ifade eden Baynal, bu anlamda çalışma başlatıldığını dile getirerek, Van genelinde 2 bin 700’ün üzerinde irili ufaklı ahırın olduğuna dikkat çekmişti. Baynal, “Bugün Edremit ilçemizde tespit edilen 331 adet ahırın ilkini yıkmış bulunuyoruz. Hayırlı bir iş olduğunu düşünüyorum. Ahır sahiplerinin de mağdur edilmeden bu işin hızlı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyoruz.” diye konuşmuştu.

TUŞBA

Tuşba Belediyesi de, yaptığı açıklamada, yerleşim birimleri içerisinde kalan 157 ahırı tek tek yıkarak, yerleşim alanın dışına çıkarmak için çalışmalara başladığını duyurmuştu.
Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Türkiye’de şehir içinde bulunan ahırların yüzde 90’ının çıkarıldığını söyleyerek, birkaç ilde ahırların şehir içi diye tabir edilen merkez mahallelerde bulunduğunu söylemişti. Akman, “Bu illerden bir tanesi de Van’dı. Bundan 2 ay önce Van Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan Mahalli Çevre Kurulu’nda tüm ahırların il dışına çıkarılması kararlaştırıldı. Tuşba ilçemizde bulunan 157 ahır var. Bunların çıkarılması için vatandaşlarımıza tebligat yapıldı. Bu doğrultuda bugün de ahırların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına başladık” demişti.

VALİ BİLMEZ: AHIRLAR GÖLÜN KIYISINDA

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda ahırlar sorununu çözmek için seferber olunduğunu söyledi.
Vali Bilmez, ahırların göl kenarına yapıldığını belirterek, şöyle konuştu; “Bitlis ve Vanlılara düşen en önemli sorumluluk, bize miras kalan Van Gölü'nü korumak ve bizden sonraki kuşaklara tertemiz taşıbilmektir. Bizler, gölümüzün kıymetini bilmeliyiz. Şehrimiz Van Gölü'nün kıyısına kurulu ama ne yazık ki bütün ahırlarımız gölün kıyısında, bütün eğlence merkezlerimiz binaların altında. Petersburg'a gidin, dünyanın bütçesi harcanmış, şehrin merkezine kanallarla su getirilmeye çalışılmış. Fakat Allah bize bunu bahşetmiş, şehrin merkezinde su var ama biz o suyun kenarına ahırlar yapmışız. Onun için sahil bandındaki bütün ahırların yıkılması için 3 belediyemiz ve Büyükşehir Belediyemiz seferber olmuş durumda.”

“AHIRLAR KONUSUNDA HALKIN VERDİĞİ DESTEĞE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ahırlar konusunda vatandaşların verdiği desteğe ve ahır sahiplerinin anlayış göstermesine teşekkür ettiğini de belirten Vali Bilmez; “Ahırlar konusunda Van halkının verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Hem Edremit, hem İpekyolu, hem Tuşba belediye başkanlarımıza ve ekiplerine teşekkür ediyorum. Bu süre zarfında ahır sahipleriyle iletişim halinde oldular. Ahır sahiplerinin çoğu da anlayış gösterdiler, destek verdiler. Çünkü ahırlardan dolayı ciddi bir şikayet söz konusuydu. Ve bu ahır konusu da bize gösterdi ki kamuoyu desteği olunca insan bazı işleri daha rahat başarabiliyor...” şeklinde konuştu. Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi