‘Adana Mutabakatı’ndan ‘Alt Düzey Temas’a mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beşşar rejimini kast ederek sarfettiği “Suriye yönetimi ile alt düzeyde ve istihbari temas halinde” bulunduklarına dair sözleri bugün alt düzeyde denilen temasların yarın üst düzeye taşınıp taşınmayaca?

SİYASET 4.02.2019 18:15:52 0
‘Adana Mutabakatı’ndan ‘Alt Düzey Temas’a mı?
Tarih: 01.01.0001 00:00

TRT yayınında gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beşşar rejimini kast ederek sarfettiği “Suriye yönetimi ile alt düzeyde ve istihbari temas halinde bulunduklarına dair sözleri dikkat çekti. Putin’in gündeme getirmesiyle birlikte Erdoğan’ın da sıkça Adana Mutabakatı’na atıf yapmasının ardından gelen bu sözler gidişata dair sorular uyandırdı.

Erdoğan, "Şu anda tabii Suriye ile bizim alt düzeyde dış politika yürütülüyor. İstihbarat örgütleri bu noktada illa liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız havasında olamaz. Ve liderler kendileri birçok yerde devreden çıkar ama, kendi istihbarat örgütünü ilişkileri, münasebetleri sürdürmesi bakımından değerlendirir. Niye? Öyle veya böyle düşmanınız dahi olsa, ipi tamamen koparmayacaksınız. Olur ki o ip size bir zaman lazım olabilir” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçtiğimiz günlerde Ankara ile Şam arasında dolaylı temasların olduğunu belirtmişti.

Bu gelişmeler bazı çevrelerce Türkiye’nin Beşşar rejimiyle ilişkiler konusunda yumuşama sinyalleri olarak değerlendirilmekte.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri arasına yer alan “düşmanınız dahi olsa ipi tamamen koparmamak” şeklindeki hatırlatması anlaşılabilir bir gerçeğe işaret etmekte. Elbette savaş ortamında dahi örneğin esir takası vb. gelişmelerde yaşandığı üzere kimi zaman düşmanınızla da temas içinde olmak bir zorunluluk olabiliyor. Ama bilhassa Rusya’nın sinsi bir politikayla uzun süredir Suriye rejimiyle ilişkilere geçilmesine yönelik yönlendirme çabalarının yarınlarda bir dayatmaya dönüşme ihtimali ister istemez endişeye yol açmakta.

HAKSÖZ HABER