Açılışa sayılı günler var!

Van Kalesi yanında inşa edilen ve yapımı 2017 yılında tamamlanan, bir süredir de eserlerin yerleştirilme işlemlerinin sürdüğü Van Urartu Mezesi’nde son rötuşlar yapılıyor.

SİYASET 18.12.2018 10:10:04 0
Açılışa sayılı günler var!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ankara’dan gelen ekibin eser yerleştirme işlemlerini tamamlamasının ardından açılış gerçekleştirilecek. 2011 yılında yaşanan depremle tarihi Van Müzesi binası kullanılamaz hale gelince, 2012 yılında, Van Kalesi yanında Van Urartu Müzesi adıyla yeni bir müze binasının temeli atıldı. Yapımı 2017 yılında tamamlanan ancak uzun süredir açılışı beklenen ve turizme büyük bir katkı sağlayacağı belirtilen müze binasının, yüklenici firma ile yaşanan sorunlardan dolayı açılışının geciktiği ifade ediliyor. Ancak müzede son rötuşların yapıldığı ve kısa bir zaman sonra açılışının yapılacağı ifade ediliyor.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Açılışı gecikse de, müzenin ziyarete açılmasıyla ilgili olarak, bugünlerde, son aşamaya gelindiği belirtiliyor.
Alınan bilgilere göre, klasik eser sergisi yerine modern bir teknikle eserlerin sergilendiği Van Urartu Müzesi’ndeki vitrin içi eser uygulamasının eksik kalan bölümünün giderilmesi için Ankara’dan özel bir ekip geldi.
Bu hafta çalışmalara başlayacak olan ekibin eksikleri gidermesinin ardından, uzun süredir açılması beklenen müzenin kısa süre içinde açılacağı belirtiliyor.  

MODERN VİTRİNLER OLUŞTU

Şimdiye kadar yapılan vitrin çalışmalarında, eserlerin, klasik tanzim yerine, modern bir tanzimle sergilendiği ve konu anlatımlı bir vitrin oluştuğu kaydediliyor.
Müzede, bir tür eserden birkaç tane yerine, her türden sadece bir eser sergilenerek dönemin hikâyesine yer verildiği ifade ediliyor. 
Verilen bilgilere göre, eserlerin tanzim yerleri de cam, taş, metal vb. gibi kendi içinde bölümlere ayrılıyor. 
Bu arada, müzeye, eserlerin korunması için bir adet nem dengeleme cihazının da sağlandığı ve yerleştirildiği öğrenildi. 

MÜZEDE KAÇ ESER VAR?

Müzede, son eklenen eserlerle birlikte gereken sayım işlemleri henüz tamamlanmadığı için, 2017 eser sayımına göre bilgiler veriliyor.
Edinilen bilgilere göre, müzede envanterlik 8 bin, etütlük 22 bin, toplamda 105 bin eser bulunuyor.

LABORATUAR İHTİYACI

Müze yetkililerinin en sık vurguladığı konu ise, Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı ihtiyacı.
İlkler arasında sayılan ve Van turizmine büyük katkı yapması beklenen Van Urartu Müzesi’nin çalışmalarını en olumsuz etkileyecek olanın, ilde, bir Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı’nın olmayışı gösteriliyor.
Müzenin bu alanda Diyarbakır’a bağlı olarak çalışma yürüttüğü, müzenin gerçek işlevini görmesi için Van’a mutlaka bir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı’nın kurulması gerektiği belirtiliyor.
Eserlerin Diyarbakır’a gidip gelmesinin hem maliyet açısından, hem de yoldaki yıpranma ve diğer sorunlar açısından riskli olduğu ifade ediliyor.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi