Acı depremin 8. yıl dönümü...

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2'lik yıkıcı depremin bugün 8. yıl dönümü. 23 Ekim 2011 tarihinde saat 13.41'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde yüzlerce bina hasar aldı, çöken binaların enkazları a

SİYASET 23.10.2019 11:20:51 0
Acı depremin 8. yıl dönümü...
Tarih: 01.01.0001 00:00

23 Ekim 2011 günü saat 13.41'de merkez üssü Tabanlı Köyü olan 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 604 vatandaş hayatını kaybetti. Sarsıcı deprem sonrası oluşan enkaz altından AFAD, güvenlik güçleri ve bir çok birimin birlikte çalışması sonucunda 222 vatandaş sağ olarak çıkarıldı.

Meydana gelen deprem adeta şok etkisi yarattı. Hayat bir süre durağanlaştı. İnsanlar çadırlara ve konteynerlere yerleşti. Depremin ilk şoku atlatıldıktan sonra çadır ve konteynerlerde yaşayan insanların bir kısmı yeniden evlerine döndü.

9 KASIM 2011'DE İKİNCİ DEPREM

İlk depremin şokunun yeni yeni atlatılmaya başlandığı kentte bu kez tarihler 9 Kasım 2011'i gösterdiğinde ikinci bir yıkıcı deprem yaşandı. 9 Kasım 2011 tarihinde saat 21.23'te Edremit İlçesi merkez üslü 5.6 büyüklüğündeki depremle yine bazı binalar yerle bir oldu. İkinci deprem de yine yıkıcı bir etki gösterdi ve bu kez 40 vatandaş enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremde 604, 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremde de 40 olmak üzere 644 vatandaş hayatını kaybetmiş oldu. Çok sayıda yaralının olduğu Van depremlerinde, toplamda 252 vatandaş da enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

KENTTEN GÖÇLER BAŞLADI

Van'da meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından bir çok insan başka illere göç etti. Kenti terk etmeyen binlerce insan ise hem çadır, hem de kurulan konteyner kentlerde yaşamaya başladı. Özellikle akşam saatlerinde Van adeta hayalet kente döndü.

Havaların da soğuk olduğu kentte, insanların geçici barınabilecekleri konteyner kentler kuruldu. Depremin en çok etkilediği yer olan Erciş ilçesi de dahil toplamda 34 konteyner kent kurularak, 30.000 konteynere binlerce vatandaş yerleştirildi. Yaklaşık 175.000 vatandaş, konteynerlerde yaşamaya başladı. Öbür taraftan da TOKİ marifetiyle hızlıca binlerce konutun temeli atıldı. Depremin 1. yıl dönümü tamamlandığında TOKİ tarafından yapılan 17 bin 489 konut kademeli olarak hak sahiplerine teslim edildi.

Depremin hemen sonrasında kentte hasar tespit çalışmaları da yapıldı. Ekiplerin kontrol ettiği konutların bir kısmının ağır hasarlı, bir kısmının ise hafif hasarlı olduğu sonucuna varıldı.Van ve Erciş'te toplam 147 bin 622 konutun, 18 bin 735 işyerinin ve 20 bin 279 ahırın hasarlı olduğu kayıtlara geçti. Bunlardan 36 bin 203 konutun ağır hasarlı ya da tam olarak yıkıldığı, aynı şekilde kullanılamaz durumda olan 2 bin 884 işyeri ve 9 bin 602 ahırın tespit edildiği belirtildi. Buna karşın 34 bin 864 konutun, 3 bin 952 işyerinin ve 3 bin 590 ahırın da hasarsız olduğu belirlendi.

1 YIL SONRA KONUTLAR TESLİM EDİLDİ

Van’da depremden hemen sonra yapımına başlanan binlerce TOKİ konutu, AFAD ve TOKİ tarafından 1 yılda tamamlanarak kademeli olarak hak sahiplerine teslim edildi. Konutuna kavuşan vatandaşlar, konteyner kentlerden yeni konutlarına taşınmaya başladı. Deprem sonrası çok sayıda yardım tırı da kente gönderildi. Battaniye, ısıtıcı, gıda malzemeleri başta olmak üzere, yaşam malzemeleri bir çok noktada dağıtılarak, vatandaşın mağduriyetinin önüne geçilmeye, diğer taraftan da yaralar sarılmaya çalışıldı.

8 YIL GERİDE KALDI

Depremin üzerinden yıllar geçse de, bu süre zarfında Van'da çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. Her sarsıntıda yıkıcı deprem akıllara geldi. Yıkıcı depremin üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen Van'da yine ara ara depremler meydana geliyor. Ancak 644 vatandaşa mezar olan iki yıkıcı deprem unutulmuyor ve ilk günkü etkisiyle akıllardaki yerini koruyor.

VALİ BİLMEZ: ACIYI, İLK GÜNKÜ GİBİ YAŞIYORUZ

Van depreminin 8. yıl dönümü nedeniyle Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de yazılı bir açıklama yaptı.

Vali Bilmez, mesajında; “İlimizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan Van depreminin 8. yıl dönümünde, hayatını kaybeden 644 vatandaşımızın, yaralılarımızın ve sönmüş ocaklarımızın acısını ilk günkü gibi yaşıyoruz.” dedi.

VALİ BİLMEZ: “İLİMİZ DEPREM ÖNCESİNDEN DAHA İYİ BİR KENT HALİNE GETİRİLDİ”

Vali Bilmez, deprem sonrası yapılanlarla Van'ın öncesine göre daha iyi bir kent haline getirildiğini söyleyerek; “23 Ekim 2011’de 7.2 ve 9 Kasım 2011’de 5.6 büyüklüğündeki depremler, Vanımızda maddi-manevi büyük yıkımlara sebep oldu. Ancak, gerek devletimiz, gerekse hükümetimiz ve Türkiye’nin dört bir yanından, vatandaşlarımızın kısa zaman içerisinde yaptığı yardımlar, yaşanan yıkımın etkilerini azaltırken, yaraların da sarılmasına katkı sağladı. Deprem sonrası, başta dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükümetimizin tüm kurmayları kısa sürede ilimize gelerek koordinasyonu sağlamış ve Van’ın kaderine terk edilmediğini, devlet vatandaş birlik ve beraberliğinin en güzel örneğini sergilemişlerdir. Sağlanan bu koordinasyonla, depremin hemen ardından  geçici barınma ve gıda gibi acil ihtiyaçlar hızla giderilirken, çok kısa zaman içerisinde yine 25 bin 570 konut tamamlanarak depremzede vatandaşlarımıza teslim edildi. Ayrıca 139 iş merkezi, 17 okul, 33 cami, 9 iş merkezi, 3 bin 194 ahır inşa edilerek ilimiz deprem öncesinden daha iyi bir kent haline getirildi.” ifadelerini kullandı.

Vali Bilmez, açıklamasında; “Tüm bu çalışmalarımızla, depremzede Vanlıların gönlünde yer ettik. Deprem bölgesinde bulunan ilimizde, bu tür afetlerin etkisini en aza indirmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu anlamda Van’da kaliteli yapı inşası konusunda denetimlerimiz aksamadan devam ediyor. Aynı zamanda deprem bilincinin oluşturulması için AFAD her kesimden insana ulaşarak eğitimler veriyor. Bu vesile ile 2011 yılında yaşanan depremde hayatını kaybedenleri rahmetle anarken, Yüce Allah’tan, bu tür afetlerin bir daha yaşanmamasını diliyorum.” dedi.

Prestij Haber Merkezi

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi