31 Mart Yerel Seçimlerinden Çıkan 5 Önemli Sonuç

Türkiye’de 31 Mart yerel seçimleri geride kalırken İstanbul hariç gayri resmi sonuçlar büyük oranda belli oldu. AK Parti büyükşehir ve illerde ciddi kayıp yaşarken Türkiye genelinde ise yüzde 45 oy alarak gücünü korumayı başardı. Ka

SİYASET 1.04.2019 15:32:16 0
31 Mart Yerel Seçimlerinden Çıkan 5 Önemli Sonuç
Tarih: 01.01.0001 00:00

Seçimlerden çıkan 5 ana sonuç şöyle oldu:

1- AK Parti büyükşehir ve illerde kayıp yaşadı ancak genel oyunu korudu

AK Parti’nin büyükşehir ve il bazında kazandığı belediye sayısı 2014’e göre belirgin şekilde düştü; sonuçlar henüz netleşmedi ancak AK Parti’nin kaybı 10 il civarında. Bunlardan en önemlisi ise şüphesiz Ankara oldu. İstanbul ile ilgili ihtilaf sürüyor. Bu listeye İstanbul’un da eklenmesi durumunda AK Parti büyük yara almış olacak. Öte yandan Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’nin yaklaşık yüzde 52’lik blok oyu koruduğu görüldü.

2- CHP’nin kazanmasında HDP oylarının etkisi büyük

CHP’nin büyükşehir ve illerde kazandığı belediye sayısı arttı. Bu durumda HDP’nin bir çok şehirde aday göstermemesi etkili oldu. Ankara ve Antalya bu illerin başında geliyor. İstanbul’u CHP’nin kazanması durumunda da bunda HDP oyları belirleyici rol oynamış olacak. Adana ve Mersin’de de HDP oylarının etkili olduğu görülüyor.

3- CHP yüzde 30’un üzerine çıktı; Ege ve Akdeniz’de gücünü pekiştirdi

Ege ve Akdeniz bölgelerinde CHP oy ve belediye sayısını arttırdı. Buralarda AK Parti özellikle ilçeleri CHP ve İyi Parti’ye kaybetti. CHP Türkiye genelinde ise yüzde 30’un üstüne çıktı. İYİ Parti ilk kez girdiği yerel seçimlerde bazı ilçe belediyelerini kazandı.

4- Kayyum atanan belediyelerde HDP kayıp yaşadı

Merak edilen konuların başında HDP yönetimindeyken kayyum atanan belediyelerin durumuydu. HDP buralarda 10 ilin 3’ünü AK Parti’ye kaybederken bir ili de TKP kazandı.

5- İttifak’ın olmadığı illerde MHP, AK Parti’yi geçti

AK Parti ile MHP bir çok ilde Millet İttifakı olarak yarışırken bazı illerde ise iki parti de seçime katıldı. İki partinin de rekabet ettiği illerin neredeyse tamamından MHP zaferle çıktı. İki partinin rekabet ettiği 9 şehirde MHP kazandı.

Kaynak: Euronews

Kaynak: 31 Mart Yerel Seçimlerinden Çıkan 5 Önemli Sonuç